Σελίδες

Το Yale University επενδύει σε αμφιλεγόμενο αιολικό πάρκο


Άρθρο του Griswold Alison
Staff Reporter

To Yale Πανεπιστήμιο μέχρι σήμερα κρατούσε όλες τις επενδυτικές συμμετοχές του εμπιστευτικά, αλλά στις αρχές Μαρτίου 2011, ανακοίνωσε δημοσίως μία μεγάλη επένδυση σε ένα αιολικό πάρκο στη περιοχή Maine

Το Πανεπιστήμιο μαζί με το Υπουργείο Ενέργειας αποφάσισαν να επενδύσουν στην εταιρεία Record Hill Wind, η οποία σχεδιάζει τη κατασκευή αιολικού πάρκου στη περιοχή Roxbury του Maine. Οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου και οι υπεύθυνοι για την κατασκευή του έργου, υποστηρίζουν ότι απο το αιολικό πάρκο θα προκύψουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Όμως αντιδρούν δυναμικά στο έργο οι λιγοστοί ντόπιοι κάτοικοι της κοινότητας Roxbury, καταγγέλοντας ότι το αιολικό πάρκο θα βλάψει την οικολογία της περιοχής τους. Αλλά και το δάνειο 102 εκατομμυρίων δολλαρίων του Υπουργείου Ενέργειας για το έργο του εξαρτάται από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου του Maine, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μία στασιμότητα στη κατασκευή του.

“Το Πανεπιστήμιο Yale είναι στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχει σε ένα αποδοτικό έργο που θα εξυπηρετεί το γενικότερο καλό με την συνεισφορά στο απόθεμα της χώρας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επένδυσης κ. David Swensen, σε ένα πρόσφατο δελτίο τύπου του Yale. «Η επένδυσή μας στην Record Hill βασίζεται στην ισχυρή δέσμευση του Yale, στην επίτευξη των στόχων για τη μείωση της χρήσης άνθρακα του Πανεπιστημίου και να χρησιμεύσει ως ένα μοντέλο της αειφορίας». Ο κ. Swensen αρνήθηκε όμως να σχολιάσει περαιτέρω την επένδυση. 

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Richard Levin δήλωσε ότι το Yale αποφάσισε να ανακοινώσει δημοσίως την επένδυση επειδή το Τμήμα Ενέργειας του Υπουργείου υποστηρίζει το σχέδιο. 

“Η συμφωνία δεν επρόκειτο να συμβεί χωρίς τη συμμετοχή του υπουργείου Ενεργείας, και μόλις επιτεύχθηκε σκεφτήκαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να γίνει μια ανακοίνωση”, δήλωσε ο Levin. “Όσο υπήρχε διαπραγμάτευση δεν υπήρχε νόημα να γνωστοποιηθεί”. 

Το Πανεπιστήμιο Yale απο το παρελθόν κρατούσε τις επενδυτικές συμμετοχές του καλά φυλαγμένες. Ο Levin είπε ότι τα αποτελέσματα από τις Πανεπιστημιακές επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η δημοσιοποίηση είναι ασυνήθιστη. Ο Jonathan Μacey, καθηγητής της Νομικής Σχολής και πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής για την Επενδυτική Ευθύνη, έχει πει στις ειδήσεις κατά το παρελθόν, ότι το Yale διατηρεί τις συμμετοχές εμπιστευτικά, για να αποτρέψει άλλους επενδυτές να το αντιγράψουν. 

Η χρηματοδοτική υποστήριξη από το Yale και το Υπουργείο Ενέργειας θα συμβάλει στην επανεκκίνηση του έργου, το οποίο σταμάτησε το φθινόπωρο του 2009 όταν η εθνική οικονομία έπεσε κατακόρυφα. Το Yale μαζί με άλλους χορηγούς έχουν επενδύσει συνολικά περίπου $ 12 εκατομμύρια στο έργο, το οποίο υποστηρίζεται απο τους επενδυτές: Independence Wind of Maine και Wagner Wind Energy of New Hampshire, αναφέρει ο πρόεδρος Rob Gardiner της Independence Wind. Το πρόσφατο δάνειο του Υπουργείο Ενέργειας, θα χρηματοδοτήσει μία ισχύος 50,6 MW μονάδα αιολικής ενέργειας, με γραμμή μεταφοράς οκτώ μιλίων, καθώς και λοιπού εξοπλισμού που απαιτείται για το έργο. 

Η Record Hill Wind έχει συνδεθεί επενδυτικά - αλλά ποτέ επισήμως – με το Yale και κατά το παρελθόν. O Gardiner χαρακτήρισε την απόφαση του Πανεπιστημίου να δημοσιοποιήσει τη στήριξή για το έργο "τεράστια", προσθέτοντας ότι οι επενδυτικές επιλογές του Yale είναι σεβαστές

"Είναι πραγματικά ένα χρυσό αστέρι, αν το Yale επιλέξει να επενδύσει σε σένα», είπε. 

Παρά την οικονομική ενίσχυση που έχει λάβει η Record Hill Wind, το σχέδιο θα παραμείνει σε αναμονή έως ότου λάβει έγκριση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Maine. Οι πολέμιοι της επένδυσης άσκησαν προσφυγή το καλοκαίρι του 2010, και το δικαστήριο θα πρέπει να εκδόσει απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ανέφεραν ο αντιπρόεδρος της Wind Independence και πρώην Κυβερνήτης του Maine Angus King. 

Αυτοί πίσω από το έργο λένε ότι θα προσφέρει βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για χιλιάδες νοικοκυριά στο Μέιν και τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας στο στάδιο κατασκευής. Όμως, το στήσιμο του αιολικού πάρκου περιλαμβάνει την ισοπέδωση πολλών βουνοκορφών και εκκαθάριση των δασών για χάραξη δρόμων μεταξύ των ανεμογεννητριών, καθώς και εκείνων που κατοικούν κοντά στην προτεινόμενη τοποθεσία οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να το κρατήσουν ανέπαφο. 

Ο King είπε ότι το έργο κατασκευής αιολικού πάρκου θα ωφελήσει τους κατοίκους του Roxbury οικονομικά επειδή η Record Hill Wind θα καταβάλει περίπου 60 τοις εκατό των φόρων στη κοινότητα και θα καλύψει μέχρι 500 κιλοβατώρες των τελών δύναμης για τους λογαριασμούς ρεύματος. Πρόσθεσε ότι η ισχύς που θα παραχθεί απο τις ανεμογεννήτριες θα εξαλείψουν περίπου 80.000 τόνοι ετησίως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο συγκρίνεται με τις επιπτώσεις της άρσης 15.000 αυτοκινήτων από το δρόμο.

Μια όμως ομάδα κατοίκων Roxbury, σε μια κοινότητα 400 περίπου ατόμων , παραμένει πιστά σε αντίθετη με την επένδυση.

Ο Steve Thurston, ο οποίος συμπροεδρεύει της Ειδικής Ομάδας Πολιτών ομάδα για την αιολική ενέργεια και διατηρεί ιδιοκτησία στην Roxbury Pond, είπε σε ένα e-mail ότι το έργο έχει “σχεδόν ομόφωνα απορριφθεί ”από την κοινότητα Roxbury Pond – ιδιαίτερα απο τους ιδιοκτήτες γης που απέχουν λιγότερο από ένα μίλι από το προγραμματισμένο εργοτάξιο. 

«Το έργο αυτό έχει προκαλέσει τεράστια στενοχώρια στους ανθρώπους της περιοχής που αγαπούν τα βουνά," δήλωσε ο Thurston. "Είναι μια θλιβερή ιστορία που επαναλαμβάνεται σε ολόκληρη την αγροτική Μέιν." 

Ο King και ο Gardiner υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του Record Hill Wind αντισταθμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις των έργων στο περιβάλλον. Δεν υπάρχει εναλλακτική ενεργειακή λύση που να μην επηρεάζει, δήλωσε ο King, αλλά η αιολική ενέργεια προσφέρει μικρότερες επιπτώσεις από τις περισσότερες άλλες επιλογές.

«Αυτές είναι κοινότητες με πυκνή βλάστηση ώστε η λειτουργία ενός αιολικού πάρκου σε 100 στρέμματα εντός αυτής της πολύ πλούσιας δασικής κοινότητας είναι σαν να ρίχνει κάποιος μια πέτρα σε μια λίμνη," δήλωσε ο Gardiner. "Έχετε πολύ λίγες συνεχόμενες επιπτώσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα, και στη συνέχεια θα εξαλειφθούν." 

Το Record Hill Wind έργο έχει πάρει άδεια από το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Maine, τον Αύγουστο του 2009. Από τότε έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Προστασίας του Περιβάλλοντος, και με ψήφους κατοίκων το Μάρτιο του 2009 αλλά και τον Ιανουάριο του 2010.

Πηγή άρθρου


Σχολιασμός απο το blog μας

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες  της πράσινης ενέργειας χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για την επίτευξη των στόχων τους. Στη παρούσα περίπτωση συνεργάζονται με το παγκοσμίως φημισμένο Πανεπιστήμιο του Yale σκοπίμως, για να περάσουν ευκολότερα τα σχέδια τους για το αιολικό πάρκο μέσα στη πυκνή δασική έκταση της κοινότητας Roxbury. Οι 400 περίπου κατοίκοι αντέδρασαν δυναμικά με δικαστική καταγγελία στη διαφαινόμενη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής τους γενικότερα, με αποτέλεσμα την αναβολή των έργων.

Το Πανεπιστήμιο του Yale ουσιαστικά αυτοπαγιδεύεται όσο και αν παρουσιάζει το αντίθετο ο πρόεδρος του κ.Richard Levin. Αν εγκριθεί τελικά το έργο απο το Ανώτατο Δικαστήριο της περιοχής και ξεκινήσουν τα πρώτα χωματουργικά έργα το θέμα, θα πάρει μεγάλη δημοσιότητα και ενδεχομένως αντίπαλα Πανεπιστήμια να αρπάξουν την ευκαιρία να σπιλώσουν το Yale.

Οι χρηματοδοτήσεις απο χορηγούς και άλλους φορείς των πιο φημισμένων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, έχουν λιγοστέψει σημαντικά σε σημείο που να απειλείται ακόμη και η λειτουργία τους. Αυτό εκμεταλλεύονται οι πράσινοι επενδυτές και στηρίζουν πλέον τη προπαγάνδα τους απο θέση ισχύος με τους νέους απρόσμενα συμμάχους τους....

Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία στον άνισο αγώνα των 400 κατοίκων του Roxbury.



1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

φοροαπαλλαγές και επιδοτούμενες επενδύσεις...