ΑΠΕ: Εκπτώσεις μέχρι 350 ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος

 

Εκπτώσεις μέχρι 350 ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος».


Η παροχή εκπτώσεων στους καταναλωτές των περιοχών αυτών θεσπίστηκε με το νόμο 3851 / 2010, ως ένα από τα μέτρα που θα αμβλύνουν τις τοπικές αντιδράσεις στις περιοχές όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά κ.α.) Προβλέπεται συγκεκριμένα στο νόμο 3851 η επιστροφή στους οικιακούς καταναλωτές του ποσοστού 1% επί της αξίας της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. της περιοχής τους.
Με τη νέα τροπολογία που έχει ετοιμαστεί και την Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει, εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης και παρέχεται η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης των επιστροφών.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με τη νέα ρύθμιση είναι εφικτό να καλυφθεί το σύνολο του ηλεκτρικού σκέλους του λογαριασμού ενός νοικοκυριού και σε κάποιες περιπτώσεις όπου η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ είναι μεγάλη σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό και ένα μέρος των τελών υπέρ τρίτων που εξοφλούνται μέσω των λογαριασμών αυτών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει ορισμένα «σενάρια» επιστροφών σε περιοχές όπου είναι εγκατεστημένες Ανανεώσιμες Πηγές. Συγκεκριμένα:

-Στην Κοινότητα Στουπαίων και στην Κοινότητα Πολυποτάμου στην Εύβοια, το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση εκτιμάται στα 350 ευρώ και αφορά 36 και 10 νοικοκυριά, αντίστοιχα. Μικρότερα ποσά θα επιστραφούν και στους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές των κοινοτήτων αυτών

-Στην Κοινότητα Ν. Στύρων στην Εύβοια το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής ανά παροχή σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 200 ευρώ και αφορά 316 νοικοκυριά. Μικρότερα ποσά θα πιστωθούν και οι υπόλοιποι οικιακοί καταναλωτές (1672 στο σύνολό τους)

-Στην Κοινότητα Αχλαδίων στη Σητεία το μεγαλύτερο ποσό επιστροφής σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 330 ευρώ και θα αφορά 32 παροχές

Πηγή άρθρου:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111201272

Σχολιασμός απο το blog μας

Δακρύσαμε απο συγκίνηση μπροστά στη μεγαλεσπλαχνία του ΥΠΕΚΑ με εκπτώσεις ρεύματος, προς τις μικρές κοινότητες που έχουν καταστραφεί απο τα αιολικά πάρκα.....Αλήθεια τα 350 ευρώ μπορούν να αντικαταστήσουν την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον, η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η απαξίωση των περιουσιών τους; Καλά τόσο ηλίθιους θεωρούν τους κατοίκους; Δηλαδή πρώτα τους καταστρέφουν και μετά τους καλοπιάνουν για να μην αντιδρούν; Εμείς προσφέρουμε τις κατοικίες μας μαζί με  δωρεάν ρεύμα σε όλους εκείνους τους αιολοφωστήρες του ΥΠΕΚΑ  και τους πράσινους  ενεργοσωτήρες επενδυτές, αρκεί  να ζήσουν ένα έτος  σε μία απο τις περιοχές που έχει επιβαρυνθεί με ανεμογεννήτριες....... Άραγε θα αντέξουν;

Αν οι πανάκριβες ΑΠΕ οδηγούσαν σε γενικευμένες  μειώσεις ηλεκτρικού ρεύματος  σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, θα λέγαμε τότε ότι η συμβολή τους στην ανάκαμψη της οικονομίας είναι καθοριστική. Η τραγική πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζουν να φουσκώνουν τα πορτοφόλια των πράσινων επενδυτών και των συνεργατών τους, ενώ την ίδια στιγμή  πολύτιμα κεφάλαια απο τα ευρωπαϊκά ταμεία εξαφανίζονται, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟ Ή ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΌΦΕΛΟΣ.

Με μία λέξη: ΑΙΣΧΟΣ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: