Σελίδες

Υπερτιμολογήσεις αιολικών πάρκων

Άρθρο της κ. Εύας Kαραμανώλη


Στο στόχαστρο του οικονομικού τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας τίθενται οι συμβάσεις για την αγορά έξι αιολικών πάρκων από τη ΔΕΗΑΝ, θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Το οικονομικό τμήμα της Εισαγγελίας διερευνά την υπόθεση έπειτα από καταγγελίες, αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονταν σε τεράστιες υπερτιμολογήσεις όσον αφορά την αγορά έξι αιολικών πάρκων.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση ζητήθηκαν από τη ΔΕΗ όλες οι συμβάσεις που υπεγράφησαν και αφορούν τη δημιουργία των αιολικών πάρκων που υπάρχουν στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως έχουν γίνει υπερτιμολογήσεις, καθώς και αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τα δημοσιεύματα βάσει των οποίων διατάχθηκε η προκαταρκτική έρευνα, η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗΑΝ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αγόρασε έξι αιολικά πάρκα από την εταιρεία PCI. Tο τίμημα για την αγορά των αιολικών πάρκων ήταν περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, θα ελεγχθεί η βασιμότητα των καταγγελιών περί υπερκοστολογημένων συμβάσεων, καθώς και αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου.


Εξέταση μαρτύρων

Προσεχώς, πέραν των συμβάσεων που θα ελεγχθούν, αναμένεται να εξεταστούν μάρτυρες τόσο από την πλευρά της ΔΕΗΑΝ όσο και από την πλευρά της εταιρείας. Εφ' όσον διαπιστωθεί η διάπραξη αξιόποινων πράξεων, η έρευνα θα καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος όσων ενδεχομένως ζημίωσαν τα ελληνικό Δημόσιο.


Πηγή άρθρου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_04/05/2011_440851


Σχολιασμός από το blog μας

Αν ρωτήσετε τους Έλληνες πολίτες τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που το δημόσιο αγοράζει, νοικιάζει ή κατασκευάζει, θα απαντήσουν όλοι ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ!! Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιφάδας με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Όσο αφορά τα αιολικά πάρκα οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκμεταλλευόμενοι τη διαφθορά και την ανυπαρξία αποτελεσματικού κρατικού ελέγχου, στήνουν ή ακόμη αγοράζουν ανεμογεννήτριες με υπερτιμολογήσεις. Λύση στο πρόβλημα θα υπάρξει μόνο με τη διακοπή των γενναίων επιδοτήσειων της Ε.Ε. για την αιολική λαίλαπα. Η εισαγγελική έρευνα που ελέγχει τη βασιμότητα των καταγγελιών βρίσκει κάθε φορά απέναντι της μία Λερναία Ύδρα, με αποτέλεσμα οι πραγματικοί υπαίτιοι να μην οδηγούνται ποτέ στα δικαστήρια ή αν οδηγούνται να φεύγουν με κάποια χαμηλά πρόστιμα...... 

Υπομονή έχει ο καιρός γυρίσματα...... Θυμηθείτε ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία θα φέρουν τα πάνω κάτω και στο τομέα της ενέργειας. Η ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί ποτέ με τις ακριβές και πενιχρότατες σε απόδοση ΑΠΕ, αλλά με χαμηλό κόστος ενέργειας που θα εγγυηθεί τις επικείμενες επενδύσεις, και θα οδηγήσει ξανά στη πρόοδο και την ευημερία τον Ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: