Σελίδες

Κινδυνεύουν οι εγγυημένες τιμές του «πράσινου» ρεύματος στην Ευρώπη



Σενάρια κατάργησης της εγγυημένης τιμής πώλησης του ρεύματος που παράγουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προωθεί μερίδα κοινοτικών αξιωματούχων, με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Τα σενάρια αυτά κάνουν λόγο για την ανάγκη «εναρμόνισης των υποστηρικτικών μηχανισμών», διατύπωση που κρύβει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την πρόθεση για κατάργηση της εγγυημένης τιμής, επειδή κάποιοι στην Κομισιόν πριμοδοτούν άλλες μορφές ενέργειας (φυσικό αέριο, άνθρακας, κλπ), όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές...

Εφόσον περάσει μια τέτοια θέση, η τιμή για την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ θα καθορίζεται από ένα διαφορετικό μηχανισμό, και με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, δηλαδή την προσφορά και τη ζήτηση όπως για παράδειγμα των λεγόμενων "πράσινων πιστοποιητικών" που ισχύουν ήδη σε Ιταλία και Βρετανία. Στην ουσία όμως πρόκειται για ένα τρικ, όπως λένε οι γνωρίζοντες, διότι ακόμη και ο νέος μηχανισμός θα προβλέπει μια τιμή που ούτως ή άλλως θα την επιβαρύνεται ο καταναλωτής, όπως συμβαίνει και σήμερα, μέσω του Τέλους ΑΠΕ.
Το πρώτο βήμα...
Εκφράζονται λοιπόν ανησυχίες ότι αυτό δεν θα είναι παρά το πρώτο βήμα για να χαθεί το προβάδισμα που έχουν σήμερα οι ΑΠΕ, να αγοράζεται η ενέργεια τους από το διαχειριστή του συστήματος, πριν απ’ όλες τις άλλες τεχνολογίες (λιγνίτης, φυσικό αέριο, κλπ), πλεονέκτημα που διατηρούν για καθαρά τεχνικούς λόγους, οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με τη φύση των τεχνολογιών αυτών.
Μπιρμπίλη : «Θα απαξιώσει σημαντικές επενδύσεις»
Στο θέμα που συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, αναφέρθηκε και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Όπως είπε η εναρμόνιση των υποστηρικτών μηχανισμών «θα απαξιώσει σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα αποδυναμώσει την εξουσία των εθνικών κυβερνήσεων ως προς τον έλεγχο της πορείας και την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΑΠΕ στην Ευρώπη, των ελλιπών ενεργειακών υποδομών και την ευρωπαϊκή ενοποίηση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας».

Αμφισβητείται η προτεραιότητα των ΑΠΕ

Το αν το πράσινο ρεύμα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά απ’ ότι εκείνο που προέρχεται από συμβατικές πηγές, είναι κάτι που συζητείται όλο και συχνότερα τελευταίως. Σε πρόσφατη συν/ξη Τύπου, ο γ. γραμματέας του ΙΕΝΕ Γιάννης Χατζιβασιλειάδης, ανέφερε ότι μια τάση που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε άμεσο χρονικό ορίζοντα να μειωθούν αρκετά οι τιμές αγοράς των πράσινων μεγαβάτ από το σύστημα, και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να καταργηθεί η προτεραιότητα που έχουν οι ΑΠΕ και οι ειδικές τιμές που απολαμβάνουν. Σε μια τέτοια περίπτωση το πράσινο ρεύμα θα εισέρχεται επί ίσοις όροις στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού, όπως εκείνο που προέρχεται από τις συμβατικές πηγές.
Το ιστορικό της εγγυημένης τιμής
Ας δούμε όμως πως έφτασαν οι ευρωπαϊκές χώρες να καθιερώσουν το σύστημα της εγγυημένης τιμής αγοράς της πράσινης κιλοβατώρας από τον διαχειριστή του κάθε συστήματος. Το 2007, επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάνθηκε ότι το σύστημα της εγγυημένης τιμής επιβαρύνει λιγότερο τον καταναλωτή σε σχέση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα, και παράλληλα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ακολούθησε το 2009 η έκδοση της σχετικής Οδηγίας για τους μηχανισμούς εγγυημένης τιμής και την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η πράσινη κιλοβατώρα στην κατανομή του φορτίου. Εδώ όμως και μερικούς μήνες, μια μερίδα γραφειοκρατών και αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, έχουν ξεκινήσει να αμφισβητούν το κατά πόσο πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει εγγυημένη τιμή για τις ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε ότι πλήθος πλέον χωρών της Ε.Ε. έχουν καθιερώσει το σύστημα της εγγυημένης τιμής σαν μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ, όπως οι Γερμανία, Δανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία (υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο σύστημα της εγγυημένης τιμής και εκείνο του ανταγωνισμού), κ.ά.

Πηγή άρθρου
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/d9528f41-4a14-4452-86cd-5c3faba0470d

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

Τα αιολικά υπάρχουν ΜΟΝΟ επειδή έχουν καπέλο 200 και 300% στο συμβατικό ρεύμα, με το τέλος υπερ ΑΠΕ ΚΑΙ το αυξημένο τιμολόγιο (το σπάνε στα δύο για να μην βρωμάει)

Σε καιρό ύφεσης αυτό είναι εγκλημαιτκό γιαοτν λαό, την βιομηχανία, τα δημοσιονομικά (και το ξέρουν)

Επίσης για να υπάρξουν πρεπει να υπαρξει χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση θέλει 1) υψηλές αποδόσεις (η ψηλή τιμή ρεύματος) και 2) σιγουριά, να πληρώνει ο κόσμος τα διόδια χωρίς κιχ.

Αντισταθείτε. Η ΔΕΗ είναι κερδοφόρα, όπως είναι χωρίς αυξήσεις και ΔΕΝ υπάρχει ζήτηση για ρεύμα, και το αιολικό ρεύμα κάνει 100, 200 ευρώ την μεγαβατώρα, χοντρική στον ΔΕΣΜΗΕ. Το συμβατικό ρεύμα έχει 35, 40, 45, άντε 50 με τους φόρους (που δεν θα υπάρξουν, η Κνακούν διαλύθηκε, και το Κυότο θα πάει περίπατο

Αντισταθείτε. Όταν δεν πληρώνετε διόδια σηματοδοτείτε ότι ΦΤΑΝΕΙ. Δεν έχει άλλο.

Οι Πράσινες τιμές ρεύματος διαλύονται, στην Ισπανία βαράνε μπιέλες, και στην Γερμανία η Μέρκελ το είπε, φτάνει. Μιά απάτη είναι. Κλοπή σε βάρος των παιδιών μας. Χωρίς λόγο. Τα περί κλιματολογίας είναι παραμύθια, και ΟΥΤΕ ή Δανία, ούτε η Γερμανία έχουν μειώσει ότιδήποτε με τα αιολικά. Και είδαμε όλοι τι έχει πάθει με το ρεύμα της η Αγγλία, δύο μήνε τώρα που κάνει ψόφο, και δεν φυσάει.

Πείτε στον κόσμο: Aπάτη, κοροϊδία, κλοπή. Μία Α/Γ είναι μια κλοπή. 100 Α/Γ είναι 100 κλοπές. Ούτε μία.