Σελίδες

Στο εξωτερικό στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι ενεργειακές επιχειρήσεις



Στο εξωτερικό στρέφουν το βλέμμα οι πολλές ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις, λόγω της σημερινής αρνητικής οικονομικής συγκυρίας στον τόπο μας και της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση υπό το βάρος διαχείρισης της παρούσας κρίσης.

Αυτό δήλωσε ο o Αντιπρόεδρος & Γενικός Δ/ντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κωστής Σταμπολής στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε χθες η διοίκηση του Ινστιτούτου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 15ου εθνικού συνεδρίου, με θέμα «Ενέργεια και Ανάπτυξη».

Παρατήρησε ότι «οι Ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν και χρηματοδοτούν έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο, έχουν αναλάβει την κατασκευή αιολικών πάρκων σε Πολωνία, Βουλγαρία και Τουρκία, υδροηλεκτρικά έργα στην Αλβανία και κατασκευή μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε Συρία, Ρουμανία και Τουρκία. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα projects που εμπλέκονται σήμερα και χρηματοδοτούν Ελληνικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα. Αυτό αναδεικνύει την εκπληκτική προσαρμοστικότητα, εξωστρέφεια και δυναμική του κλάδου, παράγοντες οι οποίοι μπορούν ν’ αξιοποιηθούν από την πολιτεία για εγχώριες επενδύσεις όταν εξασφαλισθούν ομαλές συνθήκες λειτουργίας του κράτους».

Ι. Δεσύπρης

Στα παράδοξα, όπως τα χαρακτήρισε, της αγοράς ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος Δρ Ιωάννης Δεσύπρης ΙΕΝΕ. Σε καθημερινή λειτουργία βρίσκονται, όπως είπε, μονάδες παλαιές και ρυπογόνες με πολύ χαμηλή απόδοση, οι οποίες εκτοπίζουν τη λειτουργία μονάδων τελευταίας τεχνολογίας, με υψηλή απόδοση. Πώς είναι δυνατόν, διερωτήθηκε ο ίδιος, να υφίστανται οικονομική ζημία και οι καινούριοι παραγωγοί και οι καινούριοι έμποροι λιανικής; Ποιος κερδίζει; Πώς γίνεται, επισήμανε ο κ. Δεσύπρης, σε εποχή χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και μεγάλης οικονομικής κρίσης οι καταναλωτές υψηλής τάσης, χωρίς τους οποίους δεν θα λειτουργούσαν οι λιγνιτικές μονάδες το βράδυ, ή στις ώρες χαμηλής ζήτησης, να υπερχρεώνονται σε ηλεκτρικό ρεύμα;

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, εξάλλου, υπογράμμισε ότι το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο κωδικοποιεί μερικά θεμελιώδη αξιώματα για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπως, μεταξύ άλλων, τις ζώνες εισόδου-εξόδου για τα συστήματα μεταφοράς και την εξισορρόπηση φορτίου, βασισμένου στην αγορά. Είναι προφανές, τόνισε ο κ. Δεσύπρης, ότι οδηγούμαστε σε ένα σύστημα κοστολόγησης της μεταφοράς του αερίου βασισμένο στην είσοδο και την έξοδο του αερίου. Ο ίδιος επισήμανε ορισμένα σημεία του Κώδικα Αερίου, τα οποία χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Αναφέρθηκε ακόμη στην πίεση που ασκεί η αυξημένη κατανάλωση του LNG στην τιμολόγηση του αερίου αγωγού.

Π. Κάπρος

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία του Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας επισήμανε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ καθηγητής Παντελής Κάπρος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών του 15ου συνεδρίου του ΙΕΝΕ, είπε ο κ. Κάπρος, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού για τα συστήματα μεταφοράς, είτε άμεσα, είτε στο ορατό μέλλον.

Η σημερινή χονδρεμπορική αγορά και η λιανική αγορά, ανέφερε ο κ. Κάπρος, λειτουργούν με πολλές και σοβαρές στρεβλώσεις. Οι μονάδες ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, που είναι οι πιο σύγχρονες και αποδοτικές, ζημιώνουν από τη χονδρεμπορική αγορά, γεγονός που αποδίδεται στις στρεβλώσεις της αγοράς και όχι στην ανταγωνιστικότητα τους.

Για να μπορέσει να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο πρέπει οι ανεξάρτητοι προμηθευτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αλλά και σε ενέργεια από μονάδες βάσης και μονάδες αιχμής. Η σημερινή κατάσταση στο λιανεμπόριο είναι απόλυτα ασταθής.

Επομένως, κατέληξε ο κ. Κάπρος, οι συζητήσεις που γίνονται για να δοθεί πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή πρέπει να γίνουν με διαφανή τρόπο και με μακροχρόνια προοπτική, που να διασφαλίζει υγιή ανταγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη και τις επενδύσεις που έγιναν από την ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα.

Ι. Χατζηβασιλειάδης

Πηγή άρθρου
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b078de9e-a2fa-4928-b513-e2a3cac10da0

Δεν υπάρχουν σχόλια: