Σελίδες

ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 178 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


Φρένο στην εγκατάσταση τριών νέων αιολικών πάρκων


Αν αυξηθούν οι ανεμογεννήτριες, οι πληθυσμοί πτηνών που είναι ήδη ευάλωτοι, όπως ο μαυρόγυπας, θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις, ανέφερε ο Άλκης Καφετζής εκπρόσωπος WWF στη Δαδιά Έβρου


Τρεις μελέτες δημιουργίας αιολικών πάρκων σε ορεινές περιοχές των νομών Ροδόπης και Έβρου εισήχθησαν προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜ-Θ και παρά το γεγονός ότι είχαν τη θετική συναίνεση των αρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο παραπέμφθηκαν προσωρινά στις καλένδες

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου


Προσωρινό φρένο στην εγκατάσταση τριών νέων αιολικών πάρκων στην οροσειρά της Ροδόπης, έβαλε το περιφερειακό συμβούλιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης μετά και τις αντιρρήσεις που κατέθεσε η οργάνωση WWF Έβρου στη Δαδιά. Τρεις μελέτες δημιουργίας αιολικών πάρκων σε ορεινές περιοχές των νομών Ροδόπης και Έβρου εισήχθησαν προς συζήτηση στη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας και παρά το γεγονός ότι είχαν τη θετική συναίνεση των αρμόδιων υπηρεσιών, ωστόσο παραπέμφθηκαν προσωρινά στις καλένδες και αναμένεται να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση. Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του όταν αρχικά ο ίδιος εμφανίστηκε αρνητικός στην συζήτηση των τριών μελετών και ανέφερε πως θα τεθούν ξανά προς συζήτηση όταν κατατεθούν πιο εμπεριστατωμένα όλες οι απόψεις. 

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ WWF ΔΑΔΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

Νωρίτερα ο Άλκης Καφετζής εκπρόσωπος του προγράμματος της οργάνωσης WWF στη Δαδιά Έβρου εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στη δημιουργία και των τριών αιολικών πάρκων λέγοντας τα εξής «178 ανεμογεννήτριες υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα επιφέροντας επιπτώσεις σε είδη τα οποία αναπαράγονται πολύ αργά, σε 5-6 χρόνια, όπως ο μαυρόγυπας, που δίνει ένα νεοσσό το χρόνο. Ο πληθυσμός τους είναι πολύ μικρός και έχουμε βρει νεκρούς μαυρόγυπες στις βάσεις των ανεμογεννητριών. Πιστεύουμε ότι αν αυξηθούν οι ανεμογεννήτριες οι πληθυσμοί που είναι ήδη ευάλωτοι και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση θα δεχτούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις. Θα έλεγα όχι και για τρεις περιοχές, γιατί ο μαυρόγυπας καθημερινά ψάχνει εκεί για να βρει την τροφή του». «Δε μπορεί να αναπτύσσονται στην οροσειρά της Ροδόπης αιολικά πάρκα χωρίς πρώτα να υπάρξει μία μελέτη περιβαλλοντικής διαχείρισης του ορεινού όγκου ώστε αυτό να συνάδει με την προστασία της πανίδας στην περιοχή και ταυτόχρονα να μην δημιουργεί σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα λόγω αποψίλωσης της χλωρίδας», ανέφερε με τη σειρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης. Την ανάγκη για μεγαλύτερη σοβαρότητα στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, επισήμανε ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασία Δημήτρης Χαρίτος.

ΤΡΕΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΧΛΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ-ΑΡΡΙΑΝΩΝ

Τα αιτήματα δημιουργίας αιολικών πάρκων κατατέθηκαν στο τμήμα Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Α.Μ.- Θ. Η πρώτη αφορούσε στην κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 6 Mw, αποτελούμενου από 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 Mw εκάστη με την ονομασία «Αχλάδα» στις θέσεις Αχλάδα- Δροσοτόπι των Δήμων Σουφλίου Π.Ε. Έβρου και Αρριανών Ροδόπης. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 χαρακτηρισμένης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα με ονομασία «ΟΡΕΙΝΟΣ ΕΒΡΟΣ- ΚΟΙΛΑΔΑ ΔΕΡΕΙΟΥ» και κωδικό GR 1110010, με είδη χαρακτηρισμού τον μαυρόγυπα (είδος χαρακτηρισμένο ως παγκόσμια απειλούμενο), τον κραυγαετό και τον ασπροπάρη. Η θέση εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου βρίσκεται 40 χλμ βόρεια της Αλεξανδρούπολης και 45 χλμ βορειοανατολικά της Κομοτηνής, ενώ ο πλησιέστερος οικισμός είναι αυτός του Πετρόλοφου σε απόσταση περίπου 1,7 χλμ. Το μέσο υψόμετρο των θέσεων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι 703 μέτρα. Το αιολικό πάρκο αποτελείται από 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 Mw έκαστη. Η κάθε μία αποτελείται από τρία πτερύγια μήκους 46 μέτρων, κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα και γυαλιού και ενισχυμένα με ειδικές ριτίνες. Το ύψος του κάθε πύργου θα ανέρχεται περίπου στα 76 μέτρα. Θα τοποθετηθούν σε διάταξη με προσανατολισμό βορειανατολικό- βορειοδυτικό και σε απόσταση 261,5 μέτρα μεταξύ τους. 
Οι θέσεις του έργου είχαν επιλεγεί το 2000 και ελήφθη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το υπουργείο Ανάπτυξης για 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 6,0 Mw, το έργο όμως δεν προχώρησε λόγω περιορισμών ηλεκτρικού χώρου του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. 

Τον Οκτώβριο του 2010 κατατέθηκε προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για 7 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 5,95 Mw. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Έβρου εισηγήθηκε θετικά και υπό όρους προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο με το υπ. αριθμ. πρωτ. Π- 1536/ 26- 11- 2010 έγγραφό της για την εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού Πάρκου, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Έβρου εξέδωσε το υπ’ αριθμ. 18/ 29- 11- 2010 πρακτικό. Αντιστοίχως το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης μετά από θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας ενέκρινε ομόφωνα τους περιβαλλοντικούς όρους με την 87/20-12-2010 απόφασή του. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 από το 2008 και λόγω του εντοπισμού ενεργών ή εναλλακτικών θέσεων φωλεοποίησης ή κουρνιάσματος των ειδών χαρακτηρισμού της περιοχής και μετά τις επιφυλάξεις και αρνητικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών, αποφασίστηκε η αναχωροθέτηση του έργου. Η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά την κατασκευή Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 6 Mw αποτελούμενου από 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 Mw έκαστη. 


Σύμφωνα με την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, με τη νέα χωροθέτηση των ανεμογεννητριών δεν παρατηρήθηκαν φωλιές των ειδών χαρακτηρισμού (Μαυρόγυπας, Ασπροπαρης και Κραυγαετός) στην περιοχή μελέτης. Μετά από επιτόπιες παρατηρήσεις βρέθηκε ότι ο Μαυρόγυπας χρησιμοποιεί την ευρύτερη περιοχή μόνο για την τροφοληψία του, παρ’ όλα αυτά η σημαντικότητα ενδεχόμενων επιπτώσεων λόγω προσκρούσεων εκτιμάται ως χαμηλή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο χρυσαετός (προστατευόμενο είδος που όμως δεν αποτελεί είδος χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης ΖΕΠ), χρησιμοποιεί την ευρύτερη περιοχή για αναπαραγωγή με 2- 3 εναλλακτικές φωλιές σε δέντρα που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη του 1 χλμ από τη θέση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Επίσης κατά τις καταγραφές πεδίου καταγράφηκαν διελεύσεις του εκτός της ζώνης υψηλού ρίσκου και συνεπώς ενδέχεται να προκύψουν χαμηλής σημαντικότητας επιπτώσεις προσκρούσεων και χαμηλής/ μέτριας επιπτώσεις ενόχλησης/ εκτόπισης στην κατάσταση διατήρησης του είδους. Η Υπηρεσία συναινούσε στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού Πάρκου με ονομασία «ΑΧΛΑΔΑ» συνολικής ισχύος 6 Mw στη θέση «Αχλάδα- Δροσοτόπι» του Δήμου Σουφλίου της Π.Ε. Έβρου, με όρους.


ΕΝΝΕΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΙ»

Η δεύτερη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) αφορούσε το έργο «Αιολικό Πάρκο (Α/Π) συνολικής ισχύος 20,7 MW στη θέση «Γραμματικάκι» του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης» και τα συνοδά αυτού έργα. Το έργο αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου που θα αποτελείται από εννέα συνολικά ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος 2,3 MW έκαστη. Επίσης εντός του πάρκου θα κατασκευαστεί οικίσκος ελέγχου (Ο.Ε.) για την τοποθέτηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της εγκατάστασης. Η προτεινόμενη θέση της εγκατάστασης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,3 km βορειοανατολικά του οικισμού Πλαγιά, 2,6 km νότια του οικισμού Μοναστηρίου, 6,4 km νοτιοδυτικά του οικισμού Κέχρος και περί τα 6,5 km βόρεια του οικισμού Νέα Σάντα. Ο προτεινόμενος τύπος ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν είναι οριζόντιου άξονα, με πτερωτή 3 πτερυγίων διαμέτρου 71 m, ανάντη του ανέμου, ανεξάρτητης περιστροφικής ταχύτητας, μεταβλητού βήματος πτερυγίου, χωρίς κιβώτιο οδοντωτών τροχών, μεταλλικού πυλώνα ύψους πλήμνης 64 m στην κορυφή του οποίου θα εδράζεται το κέλυφος. Η θέση εγκατάστασης του αιολικού πάρκου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000. Η υπηρεσία γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση και λειτουργία του εν λόγω έργου με την επιφύλαξη η χωροθέτηση όλων των ανεμογεννητριών να πληροί τις ελάχιστες αποστάσεις από τα όρια της ζώνης απαλλοτρίωσης της επαρχιακής οδού Κέχρου-Νέας Σάντας. 

ΟΚΤΩ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Η τρίτη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορούσε στην κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 18,4 Mw, αποτελούμενου από 8 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 Mw εκάστη. Τμήματα των Νομών Έβρου και Ροδόπης, καθώς και η περιοχή του έργου είναι ανάμεσα στις περιοχές με το υψηλότερο αιολικό δυναμικό και  έχουν  ενταχθεί στις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (Περιοχές που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρονται από απόψεως επίτευξης των χωροταξικών στόχων) με βάση το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 χαρακτηρισμένης ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορνιθοπανίδα με ονομασία «ΝΟΤΙΟ ΔΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΕΒΡΟΥ» με είδη χαρακτηρισμού τον Μαυρόγυπα, τον Ασπροπάρη, τον Χρυσαετό, τον Γερακαετό, τον Στικταετό, τον Βασιλαετό, τον Κραυγαετό την Αετογερακίνα, τον Φιδαετό, τον Μπούφο και την Λιοστριτσίδα. Αποτελείται από 8 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 Mw έκαστη. Η κάθε μία διαθέτει πτερωτή 3 πτερυγίων διαμέτρου 71 μέτρων και πυλώνα λευκό, βαμμένο με ειδικό εποξειδικό χρώμα ύψους 64 μέτρων. Η κάθε ανεμογεννήτρια θα διαθέτει αντικεραυνικό σύστημα προστασίας. 

Σύμφωνα με Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη δεν βρέθηκαν φωλιές των παραπάνω ειδών στην θέση εγκατάστασης του έργου. Τέλος εστιάζοντας στα σημαντικά είδη που παρατηρήθηκαν στην περιοχή μελέτης μετά από έρευνα πεδίου (είδη χαρακτηρισμού), δεν παρατηρήθηκε καθόλου ο Βασιλαετός, ο Στικταετός, ο Μπούφος και ο Ασπροπάρης και εκτιμάται ότι τα είδη αυτά δεν δραστηριοποιούνται στην περιοχή μελέτης ή δραστηριοποιούνται με πολύ χαμηλή συχνότητα. Ο Κραυγαετός παρατηρήθηκε σε μία μόνο περίπτωση. Επομένως εκτιμάται ότι δεν προκύπτουν σημαντικές επιπτώσεις προσκρούσεων και ενόχλησης/ εκτόπισης στην κατάσταση διατήρησης των παραπάνω ειδών. 

Ο Γερακαετός, φαίνεται να συνδέεται πιο στενά με την περιοχή μελέτης (σε σχέση με τα παραπάνω είδη) ενώ είναι πιθανόν να φωλιάζει σε σχετική εγγύτητα (παρότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από την έρευνα πεδίου). Για το  είδος αυτό ενδέχεται να προκύψουν χαμηλής σημαντικότητας επιπτώσεις. Το πιο σημαντικό είδος που παρατηρήθηκε στην περιοχή ήταν ο Μαυρόγυπας. Οι αποικίες του είδους εντοπίζονται σε μεγάλη απόσταση στα ανατολικά, αλλά διελεύσεις ατόμων (συνήθως με κατεύθυνση Β-ΒΔ) παρατηρήθηκαν με ικανοποιητική συχνότητα και έτσι, δεδομένου και του μικρού πληθυσμού του είδους, εκτιμάται ότι για το είδος ενδέχεται να προκύψουν χαμηλής/ μέτριας σημαντικότητας επιπτώσεις. Επιπλέον, εκτιμάται ότι δεν προκύπτουν επιπτώσεις για επιπλέον 3 σημαντικά είδη που παρατηρήθηκαν σε μία ή δύο περιπτώσεις, στο σύνολο των καταγραφών: το Σαϊνι, το Χειμωνόκιρκο και το Χρυσογέρακο. Ο Χρυσαετός, είδος με ευαισθησία σε επιπτώσεις προσκρούσεων με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, παρατηρήθηκε με πολύ χαμηλή συχνότητα και αριθμό διελεύσεων στη ζώνη ρίσκου αλλά και γενικότερα στην περιοχή μελέτης. Το ίδιο ισχύει και για την Αετογερακίνα, το Σφηκιάρη, το Μαυροπελαργό και το Φιδαετό. 

Οι πληθυσμοί των ειδών αυτών εντός της ΖΕΠ είναι μικροί (λίγα ζευγάρια), οπότε μια ενδεχόμενη επίπτωση θα ήταν αρκετά αξιόλογη για τους τοπικούς πληθυσμούς τους, αλλά με βάση και τις καταγραφές πεδίου και την παρουσία των ειδών αυτών στην περιοχή εγκατάστασης εκτιμάται ότι η πιθανότητα εμφάνισης αυτής της επίπτωσης είναι πολύ χαμηλή και συνεπώς, για τα παραπάνω είδη δεν αναμένονται επιπτώσεις λόγω προσκρούσεων (αμελητέα σημαντικότητα) στη δυναμική των πληθυσμών τους και την κατάσταση διατήρησής τους. Η υπηρεσία ήταν θετική στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού Πάρκου συνολικής ισχύος 18,4  Mw στη θέση «ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ».

Οι τρεις παραπάνω μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.


Σχολιασμός απο το blog μας

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλα πρόσωπα και σε άλλη γεωγραφική θέση. Οι προσωρινές αναβολές γίνονται τελικές αποφάσεις και κ.ο.κ 

Κατά τα άλλα: '' Αξιοποιείται ο αέρας της Ροδόπης "" !!!! Πάντα προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και των ντόπιων κατοίκων.....

Οι μέρες όμως  για τις ΑΠΕ τελειώνουν, όσο και αν το τραβάνε...... όσο και αν το ωραιοποιούν...

Σε όλα υπάρχει μία ταφόπετρα.

  

Πηγή άρθρου 
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=88358

2 σχόλια:

Unknown είπε...


στα δύο απ' αυτά το περιφερειακό ανατολικής μακεδονίας και θράκης έδωσε τελικά θετική γνωμοδότηση.

Unknown είπε...


στα δύο απ' αυτά (Γραμματικάκι & Κορφοβούνι)δόθηκε τελικά θετική γνωμοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο ανατολικής μακεδονίας και θράκης (στην ουσία από την επιτροπή που εξετάζει τις ΜΠΕ)