Χ. Φλουδόπουλος: Ασυγκράτητο το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ


Ίλιγγο προκαλούν τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ για την εξέλιξη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς που έγιναν τον Απρίλιο, το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2013 θα φτάσει τα 722,07 εκατ. ευρώ (στην προηγούμενη πρόβλεψη που είχε κάνει ο ΛΑΓΗΕ το Μάρτιο η εκτίμηση ήταν για έλλειμμα 695,93 εκατ. ευρώ), στο τέλος του 2014 το 1,470 δισ. ευρώ (1,389 δισ. η προηγούμενη πρόβλεψη). Σημειώνεται ότι στην πρόβλεψη του Απριλίου γίνεται για πρώτη φορά εκτίμηση για το έλλειμμα του λειτουργού και για το τέλος του 2015 που θα είναι σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ στο 1,633 δισ. ευρώ.

Η αύξηση στην πρόβλεψη για το έλλειμμα κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014 αποδίδεται, σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, στην αλλαγή του σεναρίου διείσδυσης των φωτοβολταϊκών αλλά και στη μείωση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Σημειώνεται ότι οι υπολογισμοί του ΛΑΓΗΕ δεν περιλαμβάνουν την τελευταία μείωση των τιμών στα δικαιώματα CO2 και γίνονται με τιμή 4,5 ευρώ ο τόνος όταν στην ευρωπαϊκή αγορά οι πωλήσεις πλέον γίνονται στα επίπεδα των 2,75 ευρώ ο τόνος. Επίσης η αύξηση αποδίδεται και στο γεγονός ότι στη χονδρεμπορική αγορά εμφανίζονται χαμηλές τιμές που επηρεάζουν τα έσοδα του λειτουργού από την ημερήσια αγορά (ΗΕΠ).
Ποιες είναι όμως οι προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών που οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση το έλλειμμα;

Σύμφωνα με το λειτουργό από 1768MW φωτοβολταϊκών το Μάρτιο, τον Απρίλιο φτάσαμε τα 1915 MW (όταν η εκτίμηση που γινόταν ένα μήνα πριν ήταν για 1813 MW). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Μάρτιο προβλεπόταν ότι τα φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν τα 2000MW τον Οκτώβριο, πλέον εκτιμάται ότι ήδη από τον Ιούνιο στο σύστημα θα λειτουργούν 2009 MW φωτοβολταϊκά.

Πάντως η φημολογία περί φορολόγησης των εγκαταστάσεων στις στέγες επηρέασε τις μικρότερες εγκαταστάσεις του σχετικού προγράμματος. Έτσι ενώ η πρόβλεψη για τον Απρίλιο ήταν 363 MW (στο σύνολο) από 346MW τον Μάρτιο, τελικά εγκαταστάθηκαν 13MW με τις οικιακές εγκαταστάσεις να φτάνουν τα 359MW. Η πρόβλεψη πάντως για τα 500 MW φωτοβολταϊκών σε στέγες στο τέλος του 2013 παραμένει.

Στις υπόλοιπες τεχνολογίες πάντως η εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ είναι ότι θα υπάρξουν μικρές προσθήκες (περίπου 60 MW αιολικών, 4MW μικρών υδροηλεκτρικών, 10MW βιομάζας και 3MW ΣΗΘΥΑ).

Τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν εκ νέου την ανάγκη να επισπευσθούν οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς και την επίλυση των προβλημάτων του ΛΑΓΗΕ. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις και για τα λειτουργούντα έργα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν προβλέπεται να υπάρξει συγκράτηση του ελλείμματος, με ορατό πάντα τον κίνδυνο να σκάσει συνολικά η αγορά με απρόβλεπτες συνέπειες.
(Capital)Πηγή άρθρου
http://www.energypress.gr/news/H.-Floydopoylos:-Asygkrathto-to-elleimma-toy-LAGHE

Σχολιασμός απο το blog μαςΗ φούσκα των ΑΠΕ έχει σκάσει εδώ και καιρό.... οπότε δεν αποτελεί νέα είδηση. Απλώς αναμένεται και η ταφόπετρα τους. Εδώ τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα εμφανίζουν τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικού ρεύματος (ΛΑΓΗΕ)  ως δήθεν θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ ΑΕ, για να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και σύγχυση στους καταναλωτές. Γιατί ο ΛΑΓΥΕ ανήκει 100% στο ελληνικό Δημόσιο και η δραστηριότητα του υπόκειται στον έλεγχο της ΡΑΕ. Η θεσμική του ανεξαρτησία είναι πλήρως διασφαλισμένη από την ελληνική νομοθεσία.

Ο ΛΑΓΗΕ λοιπόν έπαψε να παρουσιάζει πια ενθαρρυντικά στοιχεία ανάπτυξης για τους καιροσκόπους καταστροφείς του φυσικού περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών. Αρκετά φουσκώσανε οι τσέπες των πράσινων επενδυτών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της Εθνικής Οικονομίας. Το ΥΠΕΚΑ δεν μπορεί πια να αποκρύψει την αποτυχία των ΑΠΕ, όσο και αν επιμένουν κάποιοι αιολοφωστήρες να παρουσιάσουν τα φύκια τους για μεταξωτές κορδέλες.......  

Δεν υπάρχουν σχόλια: