Σελίδες

Αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στο Βόρειο Αιγαίο




H απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για εγκατάσταση 353 ανεμογεννητριών στα νησιά Λέσβου, Λήμνου και Χίου χαρακτηρίζεται ως «αυτοκαταστροφική» από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Η πλειοψηφία των Συμβούλων, ψηφίζοντας υπέρ του έργου τεράστιας κλίμακας, μοιάζουν να αγνόησαν πλήρως τις σοβαρότατες επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το έργο αυτό στην εικόνα της Λέσβου ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη για την παρατήρηση πουλιών. Για τις επιπτώσεις αυτές έχουν εγκαίρως ενημερώσει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με αναλυτικό υπόμνημά τους όπου τονίζουν ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Λέσβο αποκλειστικά για οικοτουρισμό περισσότεροι από 4.000 επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι η Λέσβος αποτελεί παγκοσμίως κορυφαίο οικοτουριστικό προορισμό χάρις στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα στη διεθνούς σημασίας ορνιθοπανίδα της. Τα έσοδα για την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων) υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέδειξαν με συγκεκριμένα στοιχεία πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου είναι ανεπαρκής και δεν περιλαμβάνει σοβαρή μέριμνα για το σπουδαίο οικολογικό και πολιτιστικό πλούτο των νησιών του Βορείου Αιγαίου και τη σημασία τους για την ορνιθοπανίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σε ποσοστό 70% οι Αιολικοί Σταθμοί χωροθετούνται εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας των νησιών Λήμνου, Χίου και Λέσβου, όπου και θα υποβαθμίσουν μη αναστρέψιμα τα κρίσιμα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής και τροφοληψίας παγκοσμίως απειλούμενων ειδών. Για δύο από αυτά, το παγκοσμίως απειλούμενο Σμυρνοτσίχλονο (Emberiza cineracea) και τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία και διατήρησή τους σε διεθνές επίπεδο.

«Είναι εκτός πλαισίου λογικής – και ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικής κρίσης – πως μία τόσο εξόφθαλμα περιβαλλοντικά επιβλαβής και ασύμβατη με τη βιώσιμη τοπική οικονομία επένδυση έτυχε θετικής γνωμοδότησης από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αποφάσεις σαν κι αυτές αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή γιατί αποτυγχάνουν να θέσουν ως προτεραιότητα τον μακροχρόνιο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό συμφέρον απέναντι στα βραχυπρόθεσμα κέρδη», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ορνιθολογικής, Αποστόλης Καλτσής.
«Δυστυχώς ο σχεδιασμός του έργου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις όσον αφορά την προστασία του τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά για την Χίο που έχει ήδη πληγεί σημαντικά από τις δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού», επισημαίνει η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της Ελληνικής Εταιρείας, Δάφνη Μαυρογιώργου.


Πηγή άρθρου

http://www.agronews.gr/green-report/prasini-energeia/arthro/88423/adidraseis-gia-tis-anemogennitries-sto-voreio-aigaio/

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

κι από μένα χαρακτηρίζεται σαν σπατάλη κεφαλαίου, αφαίμαξη από τον καταναλωτή, μαϊμού από ενργειακής άποψης, και όλα αυτά σε καιρό φτώχειας. Αναπτυξιακό ΜΟΝΟ για την Ιμπερντρόλα, και 3-4 ντόπια λαμόγια. ΟΛΑ τα αιολικά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν ούτε ένα νοσοκομείο. Κάποιο μήνα, κάποια μέρα, δεν θα φυσάει. Και τότε?? Θα αναβουμε την φουφού?