Σελίδες

Μετά τη γκάφα “αποσύρεται” η ΔΕΗ απο τη Ντία!

Οι αντιδράσεις για το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος…155 Μεγαβάτ οδηγούν σε αναδίπλωση τη ΔΕΗ- τι απαντά το υπουργείο.



Η ΔΕΗ αποφάσισε τελικά να αποσύρει την αίτησή της για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ντία μετά τη γκάφα που προκάλεσε αντιδράσεις στην Κρήτη και όχι μόνο (δείτε εδώ). Από την πρώτη στιγμή το θέμα πήρε διαστάσεις. Η αποκάλυψη του πριν από ένα μηνα περίπου θορύβησε και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αλλά και την ΡΑΕ, πού έδειξαν να αγνοούν ότι η ΔΕΗ προτίθεται να προχωρήσει το αιολικό πάρκο των 155 Μεγαβάτ στη Ντία .Τελικά αποδοκίμασαν την επιλογή αυτή αναγκάζοντας τη ΔΕΗ να αναδιπλωθεί! Ο δήμαρχος Χερσονήσου στον οποίο ανήκει διοικητικά το νησί αντέδρασε και ζήτησε εξηγήσεις, ενώ το θέμα έφτασε στο υπουργείο και τη Βουλή μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων- με πρώτο το βουλευτή κ.Αυγενάκη. το υπουργείο τώρα αναφέρει επισήμως ότι η ίδια επιχείρηση αποσύρει το αίτημά της: “Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ προτίθεται να αποσύρει την σχετική αίτηση που έχει υποβάλει στη ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής αιολικού πάρκου ισχύος 155 Μεγαβάτ” τονίζει η γενική γραμματεία Ενέργειας – τμήμα ΑΠΕ σε επίσημη ανακοίνωσή της που διαβιβάζεται στη Βουλή. “Προφανώς υπήρξε αστοχία. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι δεν ήξεραν ούτε την ιστορία, ούτε ότι η Ντία προστατεύται. Δεν θέλω να σκεφτώ κάτι άλλο” τόνισε ο κ. Αυγενάκης επισημαίνοντας ότι το υπουργείο πάντως αντέδρασε άμεσα και αφού ενημε- ρώθηκε προχώρησε σε… πίεση προς τη ΔΕΗ που αποσύρει το θέμα.





Θυμίζουμε ότι όσοι αρχικά είδαν την ανάρτηση, στη ΡΑΕ, της επίσημης αίτησης της ΔΕΗ για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Ντία νόμιζαν πως ήταν… λάθος! Η “ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ” είχε επισήμως υποβάλει αίτηση για τις ανεμογεννήτριες στο πιο προστατευμένο-μαζί με τη Χρυσή και τη Γαύδο- νησί της Κρήτης! 

Το ΥΠΕΚΑ πάντως τονίζει ότι και πάλι δεν θα ήταν εύκολο για τη ΔΕΗ να κάνει μια τέτοια επένδυση αποδοκιμάζοντας εμέσως την πρόθεση της επιχείρησης: “Μετά την έκδοση του ν.3851/2010, η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η περιβαλλοντική αξιολόγηση λαμβάνει χώρα, κατά τη διαδικασία έκδοσης της άδειας εγκατάστασης, με την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή για την έγκριση των σχετικών περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης και λειτουργίας. Με την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας και εφόσον ο φάκελος της ΜΠΕ κριθεί πλήρης, η ΜΠΕ διαβιβάζεται στα οικεία Περιφερειακά Συμβούλια για δημοσιοποίηση και ενημέρωση του κοινού καθώς και στις συναρμόδιες Υπηρεσίες για κατάθεση των απόψεών τους, σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία. Η οριστική απόφαση της Διοίκησης για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων, θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με το κοινό και τις Υπηρεσίες και με την έκδοση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των έργων αυτών”, αναφέρει το υπουργείο, το οποίο εμμέσως αποδοκιμάζει τη λογική της ΔΕΗ.

Πηγή άρθρου
http://www.kinima18.gr/?p=542

Δεν υπάρχουν σχόλια: