Σελίδες

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


άρθρο του Μάριου Άνθη
μέλους του ιδρυτικού πυρήνα της ΕΝΑΚ


Πρέπει να τονίσουμε ότι θεωρούμε θετική εξέλιξη και ότι χαιρετίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα. Θετικός - επίσης - πρέπει να εκτιμηθεί και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης. Παράλληλα, εκφράζουμε την άποψη ότι μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει αναμφίβολα βαρύνουσα σημασία, δεν είναι όμως ούτε αρκετή, ούτε επαρκής, σχετικά με ένα τόσο σοβαρό για το νησί της Κέρκυρας θέμα, ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου μας, που θα μπορούσε να χαντακώσει το νησί για πολλές δεκαετίες. Και επιπλέον ένα, ακόμα και σήμερα, ανοιχτό θέμα, καθώς με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού και όταν φυσικά «αποφασίσει» το αιρετό όργανο της Περιφέρειας και οι αρμόδιοι της Ημερήσιας Διάταξης να συζητήσει το θέμα, που τόσο πολύ, τόσο περίεργα πολύ, αποφεύγει μέχρι σήμερα να συζητήσει.

Όμως, αναπόφευκτα θα το κάνει και τους προειδοποιούμε ότι άμεσα οφείλουν να εγκαταλείψουν οι «υπεύθυνοι» του Περιφερειακού Συμβουλίου τους............
 πολιτικαντισμούς και τα παρασκηνιακά, γιατί σε τόσο σοβαρά θέματα δεν χωράνε τέτοιες πρακτικές, ενώ η «υπομονή» μας, όλων των πολιτών, εξαντλείται. Μία και μόνο, καθαρή θέση - δέσμευση οφείλει να λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο:

ΝΑΙ η ΟΧΙ στα αιολικά πάρκα, με βαρύ και απόλυτο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, την ζωή, τις επόμενες γενιές.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, επαναλαμβάνουμε, είναι θετική, όχι - όμως - και ικανοποιητική εξέλιξη εάν περιοριστεί σε μία απλή, τυπική ανακοίνωση άποψης και θέσης. Μιά τέτοια πολιτική συμπεριφορά θα ήταν συμπεριφορά «ποντίων πιλάτων». Εμείς περιμένουμε από το Δημοτικού Συμβούλιο να μετατρέψει την απόφαση του ενάντια στην δημιουργία αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα σε απόφαση ενάντια σε κάθε σκέψη δημιουργίας αιολικών πάρκων σε οποιαδήποτε βουνοκορφή και σε οποιοδήποτε θαλάσσιο τμήμα του νησιού μας. Να μετατρέψει την απόφαση του σε σημαία αγώνα και δράσεων που να περιέχει όλα τα επιβαλλόμενα στοιχεία και κινήσεις τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε μία τέτοια κατεύθυνση καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας η ΕΝΑΚ.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να θέσω ορισμένες πολιτικές επισημάνσεις:

1. Καθοριστικό ρόλο στις μέχρι εδώ εξελίξεις έχουν διαδραματίσει οι κάτοικοι των «κόκκινων ζωνών» οι κάτοικοι του Σπαρτύλα, της Άνω Κορακιάνας και της ευρύτερης περιοχής, που με την ευαισθητοποίηση, την ενεργοποίηση, τις λαϊκές συνελεύσεις , την ενότητα και τον ανοιχτό διάλογο - προβληματισμό τους, έβαλαν και βάζουν την σφραγίδα τους στα γεγονότα, αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα.

2. Η ΕΝΑΚ, θέτοντας δημόσια, άμεσα, επίκαιρα και αποφασιστικά, τις τελευταίες και σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των αιολικών πάρκων και επίσης, με όλες τις - επιβεβλημένες- ενωτικές πολιτικές κινήσεις και άλλες δραστηριότητες της, έκανε, μέχρι εδώ, το καθήκον της. Ένα καθήκον που θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή την επόμενη περίοδο. Τα συμπεράσματα είναι πολλά και θα δημοσιοποιηθούν στους πολίτες την ώρα που πρέπει. Τώρα έχει σημασία να σταματήσουμε τις ορέξεις και τις μπίζνες των λύκων της «πράσινης ανάπτυξης» και να διαφυλάξουμε τον τόπο μας από τις καταστροφικές καταστάσεις και επιπτώσεις που αποτελούν το αντίτιμο της «κοινωφελούς προσφοράς» των εταιριών.

Πηγή άρθρου
www. infokefalonia.blogspot.com/2011/03/blog-post_7134.htm



Σχόλια απο το blog μας

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ δίνουμε και εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο  Κέρκυρας που στάθηκε πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να προσαρμοστεί στη λαϊκή βούληση για να αποφευχθούν οι  συγκρούσεις οι οποίες θα είναι  γιγάντιες και απρόβλεπτες..... Ας  προετοιμαστούν όμως οι Κερκυραίοι συμπολίτες μας και για τα χειρότερα, γιατί πέρα απο τις τελευταίες  θέσεις των τοπικών αρχών  για το μείζον αυτό θέμα, υπάρχει  και μία πρόσκληση που  είχε μοιραστεί  το προηγούμενο διάστημα. Όσοι τη διάβασαν  συμπεραίνουν μάλλον, ότι αποκαλύπτονται οι πραγματικές  προθέσεις  των τοπικών αρχών που δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές........Απο την μία συναινεί το Δημοτικό Συμβούλιο να μη μπούν ανεμογεννήτριες στον Παντοκράτορα και απο την άλλη ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης συμμετέχουν ενεργά σε ενημέρωση για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί.... Αυτό δεν είναι αντιφατικό;


Όμως μπορεί να διακυβεύονται πολλά εκατ. ευρώ, μπορεί να έχουν το ΥΠΕΚΑ, το θεσμικό πλαίσιο με το μέρος τους, αλλά δεν θα κάμψουν   τη συσσωρευμένη και γενικευμένη λαϊκή οργή.....  Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο....... Ας μη ξεχνάμε ότι συνολικά η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη συγκεντρώνουν πάνω απο 10.000.000 τουρίστες ετησίως....Αυτό οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι ιθύνοντες και να μη συνθλίβουν ότι στήθηκε με κόπο τις προηγούμενες δεκαετίες γιατί οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές και ενδεχομένως να απαιτηθούν  αρκετά ελικόπτερα για την ασφαλή διαφυγή τους.......

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ!!!!! 

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

Η δικιά μου ταπεινή εμπειρία είναι ότι οι Δήμαρχοι ή κάποιοι έμπιστοι σύμβουλοί τους είναι πρωτεργάτες των αιολικών.

Τα επιχειρήματα είναι απλά:

1)Μηδενίζουν την αξία της γης όπου πάνε (και από όπου φαίνονται ή ακούγονται)

2) Διώχνουν τουρισμό (και μην ακούτε τι λέει η Γκρηνπης)

3) ΔΕΝ λύνουν κανένα ενεργειακό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα. Δικαιολογία είναι για να καίμε αέριο που είναι ακριβό. Η εμπειρία της Ισπανίας (την ανέβασα απόψε) είναι κατακεραυνωτική

4) δημιουργούν πληρωρισμό

5) δημιουργούν ύφεση

6) τις παντρεύεσαι ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (ποιός θα έρθει να τις ξυλώσει μετά 15-20 χρόνια; -- όλη η Καλιφόρνια και όλη η Νότια Εύβοια είναι γεμάτες κουφάρια)

Και χωρίς αστεία, δημιουργούν προβλήματα υγείας με τους υποήχους. Σε διώχνουν από το μέρος σου, αν τις έχεις.

Δεν σχολιάζω τα περί πουλιών και τοπίων, είναι προφανή.

Αλλά οι αιολικοί "τάζουν", χάντρες και καθρεφτάκια...