Σελίδες

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

O απελθών – διορισμένος – Γεν. Γραμματέας Ιονίων Νήσων, κ. Γεωργαλίδης, υπέγραψε στις 13 Δεκεμβρίου του 2010 την Έγκριση της εν θέματι Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την Εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου της εταιρείας «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.», συνολικής ισχύος 10 Μεγαβάτ, στη θέση «Καλόν Όρος» του Δήμου Απολλωνίων Λευκάδας, ακριβώς πάνω από την παγκοσμίου φήμης παραλία «ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ».

Η απόφαση αυτή απεστάλη αμέσως μετά την υπογραφή της από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λευκάδας, με την ρητή εντολή να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο, όπως ορίζει ο νόμος, για να ενημερωθεί ο κόσμος. Για άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο, η Απόφαση «ξεχάστηκε» σε κάποιο συρτάρι της Νομαρχίας Λευκάδας και ανακαλύφθηκε μετά από δύο μήνες, οπότε και πρωτοκολλήθηκε (ως εισερχόμενο) στις 2 Μαρτίου 2011.  
 
Επίσης, είναι απορίας άξιο, ότι εμείς τουλάχιστον δεν μπορέσαμε να βρούμε αυτήν την Απόφαση του Γεν. Γραμματέα ανηρτημένη στο πολυδιαφημισμένο σύστημα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». 
 
Με την Απόφαση αυτή ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την εταιρία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» να τοποθετήσει βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με πέντε (καταρχήν) ανεμογεννήτριες, ύψους κάθε μίας 120 μέτρων (!) ακριβώς πάνω από την πασίγνωστη παραλία «ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ» και σε απόσταση «αναπνοής» από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Απόλλωνα, με προφανείς, μη  αναστρέψιμες επιπτώσεις στο – σπανίου κάλλους – φυσικό τοπίο, και κατά συνέπεια, στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας και στην εν γένει ανάπτυξη του τόπου μας, η οποία βασίζεται στην ήπια τουριστική επιχειρηματικότητα. 
 
Η επαπειλούμενη εγκατάσταση τόσον του αιολικού πάρκου  της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», όσο και του όμορου αιολικού πάρκου της Ισπανικής εταιρίας «GAMESA Ενεργειακή Μέγας Λάκκος», με 42 ανεμογεννήτριες και συνολική παραγόμενη ισχύ 35,7 Μεγαβάτ, (που την περιβαλλοντική μελέτη της ενέκρινε ο ίδιος, ως άνω, Γεν Γραμματέας τον Αύγουστο του 2010) μετατρέπει πλέον όλη την περιοχή, από το Κομηλιό έως την Νηρά, εμβαδού 9.500 στρεμμάτων, σε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ. 
 
Ας μην ξεχνάμε, ότι τα αιολικά πάρκα είναι εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εκβιομηχάνιση της περιοχής θα ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΕΙ την αξία μεταπώλησης της γης κατά μήκος όλης της Νοτιοδυτικής Λευκάδας, θα μειώσει την επισκεψιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων και επιχειρήσεων, που με τόσο κόπο έστησαν εκεί οι κάτοικοι της περιοχής, μέχρι σημείου οικονομικού αφανισμού τους. Το παράδοξο και αντιφατικό είναι ότι αυτές οι οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους, έχουν επιχορηγηθεί μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ! 


Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΙΟΠΕΤΡΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ για την έγκριση της παραπάνω Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, σε συνέχεια και σε πλήρη εναρμόνιση προς όλες τις προηγούμενες Αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λευκάδας (του οποίου είναι ο ουσιαστικός διάδοχος, μετά την εισαγωγή του θεσμού του «Καλλικράτη») και λαμβάνοντας υπόψη το καλώς εννοούμενο συμφέρον του λαού ολόκληρης της Λευκάδας:


 1.    ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ.

2. ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, στην περιοχή που εκτείνεται από θέση «Καλομπόρο» Δ.Δ. Δραγάνου μέχρι και τη θέση «Καλόν Όρος» Δ.Δ. Αθανίου του πρώην Δήμου Απολλωνίων, από τις εταιρίες «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ», «Ενεργειακή Μέγας Λάκκος ΑΕ» και από οποιαδήποτε άλλη εταιρία.

3. ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ Αίτησης Ακύρωσης και Αίτησης Αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση της Απόφασης 18677/13-12-2010 του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου της εταιρείας ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., συνολικής ισχύος 10 MW, στη θέση «Καλόν Όρος», Δήμου Απολλωνίων Λευκάδας και του συνοδού έργου της κατασκευής και λειτουργίας υποσταθμού στη θέση Μέγας Λάκκος του Δήμου Απολλωνίων».

 4. ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΡΗΤΑ ΤΗΝ ΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ή ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ή ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ στις παραπάνω δύο εταιρίες για την δημιουργία αιολικών πάρκων.
 

Για την ΕΝΩΣΗ ΑΓΙΟΠΕΤΡΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ



Πηγή άρθρου
spaventonews.wordpress.com/2011/03/25/

Δεν υπάρχουν σχόλια: