Σελίδες

Τουρκία: Τα νέα αιολικά πάρκα θα παίρνουν άδεια από το Γενικό Επιτελείο Στρατού



Ένα πρωτόκολλο που υπεγράφη πρόσφατα έχει καταστήσει προϋπόθεση για τους αναδόχους που εργάζονται για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Τουρκία να αποκτήσουν την πρώτη άδεια από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Το πρωτόκολλο υπογράφηκε στις 27 Δεκεμβρίου, αλλά οι λεπτομέρειές του μόλις πρόσφατα έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές στο κοινό. Στέλεχος του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στη Ζαμάν σήμερα ότι το Γενικό Επιτελείο είχε προσεγγίσει το υπουργείο με ισχυρισμούς ότι μερικά αιολικά πάρκα επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια των μαχητικών αεροσκαφών, των ραντάρ και των συσκευών επικοινωνίας.


Σχολιασμός από το blog μας

Το ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι με διαδικασίες fast tracks προσπερνά και το Ελληνικό Επιτελείο Στρατού, αφού θεωρεί ότι όλα τα radars λειτουργούν σε συνθήκες <all weather>. Κατά συνέπεια, ούτε το ΓΕΣ μπορεί να σταθεί  εμπόδιο στα σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών της πράσινης ανάπτυξης. Τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ  μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιεύσει κάτι σχετικό με τις παρεμβολές που προκαλούν κάποια αιολικά πάρκα στα ελληνικά Radar (RAF 2005 AWC open reports), ιδιαίτερα στο ζωτικό γεωγραφικό χώρο του ανατολικού Αιγαίου. Όμως το ίδιο το ΝΑΤΟ «τορπιλίζει» τα αιολικά πάρκα, αφού η υποτιθέμενη σωτηρία του περιβάλλοντος συγκρούεται με την ….… εναέρια ασφάλεια της Δύσης, θέτοντας τα μέλη του προ υπαρξιακού προβλήματος!
Η Ατλαντική Συμμαχία έβαλε στο στόχαστρο τα αιολικά πάρκα – που πολλαπλασιάζονται σε ΗΠΑ, Βρετανία και αλλού - με την αιτιολογία ότι οι τουρμπίνες των ανεμογεννητριών τυφλώνουν τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας και των στρατιωτικών βάσεων, σε μια γραμμή 100 χιλιομέτρων. 

 Οι «Times» και η «Independent» αποκαλύπτουν πως ο Οργανισμός Έρευνας και Τεχνολογίας του ΝΑΤΟ διεξάγει συνεχή πειράματα για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην εναέρια ασφάλεια και θα εκδώσει το τελικό του πόρισμα το 2011 (η πρώτη συνάντηση ειδικών πραγματοποιήθηκε και με τη συμμετοχή της Ελλάδας). Παράλληλα, οι τελευταίες μετρήσεις του βρετανικού Κέντρου Αεροπορικού Πολέμου με τη συνδρομή Αμερικανών ειδικών, σήμαναν συναγερμό στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, αφού κατέδειξαν σοβαρές «τρύπες» στον εθνικό εναέριο χώρο(όπως στη περιοχή Peterborough, όπου βάσιμοι είναι πλέον οι φόβοι για συντριβή μαχητικών της RAF, από τις συνεχείς παρεμβολές των ανεμογεννητριών στα συστήματα ραντάρ τους). «Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται σε πολλές χώρες-μέλη του», δήλωσε ο Βρετανός διοικητής σμήνους, Chris Brindon.

Πηγή άρθρου
www.balkans.com/gr/open-news.

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

χεχεχε... Μια ιδέα θα ήταν να ζητήσουμε εμείς να δίνει άδεια το Τουρκικό ΓΕΣ για τα δικά ΜΑΣ αιολικά... Θα μας κατηγορήσουν ότι μηδίσαμε!

Ασε που στην Κεφαλονιά, δεν θα σας πιάνει το Τουρκικό ΓΕΣ