Το κλείσιμο πέντε εργοστασίων του σε Δανία και Σουηδία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν 3.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε ο δανικός όμιλος Vestas, ο μεγαλύτερος στον κλάδο της κατασκευής ανεμογεννητριών.
Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τη θέση της στην αγορά, η Vestas θα επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις της στην Ισπανία. «Προχωράμε οι ίδιοι σε αυτήν την κίνηση ώστε να μη μας αναγκάσουν άλλοι να την κάνουμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Ντίτλεφ Ένγκελ.
Παρά το κλιμακούμενο ενδιαφέρον για την αιολική ενέργεια σε παγκόσμια κλίμακα, ο όμιλος αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι η ζήτηση για ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μείωση των κερδών του το γ’ τρίμηνο κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Απέδωσε την τάση αυτή στην επιφυλακτικότητα «χρεωμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» να επενδύσουν σε νέα αιολικά πάρκα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, αλλά πρόσφατα ανακοίνωσε τη δραστική περικοπή στη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας έχει πέσει σε τέλμα», λέει ο Μπίργκερ Μάντσεν του ομίλου BMT Consult, ενώ σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων ΑΠΕ Νικ Χίσλοπ, η ίδια τάση παρατηρείται και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου μάλιστα, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν τεθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Παρά τα θερμά λόγια του προέδρου Ομπάμα για μετάβαση των ΗΠΑ προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, οι πολιτικές αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί», λέει ο κ. Χίσλοπ.
Η Βρετανία θεωρείται μία από τις ισχυρές αγορές του κλάδου στην Ευρώπη, παρότι η Vestas έκλεισε πριν από λίγους μήνες εργοστάσιό της στη χώρα. Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον πάντως επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα με χιλιάδες ανεμογεννήτριες. Την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε την επένδυση σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ σε νέες εγκαταστάσεις κατασκευής ανεμογεννητριών της GE, της Siemens και της ισπανικής Gamesa.
Πηγή άρθρου
www.naftemporiki.gr/news/storynav.asp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου