Σελίδες

Με αιολικά πάρκα θα γεμίσει η Κρήτη


Σ' ένα απέραντο πάρκο ανεμογεννητριών θα μετατραπούν τα βουνά της Κρήτης, αν υλοποιηθούν οι επενδύσεις αιολικών πάρκων που έχουν ζητηθεί να γίνουν στο νησί. 

Το ακρωτήρι της Σπάθας, το φαράγγι της Σαμαριάς, τα Αστερούσια, ο Ψηλορείτης και το Οροπέδιο του Λασιθίου είναι μόνο κάποια από τα σημεία του νησιού, τα οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρίες, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού ουσιαστικά αλλάζει πλήρως η εικόνα της Κρήτης με μια τέτοια εξέλιξη.

Οι αιτήσεις για χορήγηση αδειών παραγωγής, που έχει στη διάθεσή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), φανερώνουν το μέγεθος των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, οι οποίες – αν εγκριθούν – είναι προφανές ότι θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη οπτική ρύπανση στο τοπίο της Κρήτης, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του νησιού σε ό,τι αφορά τη φυσιογνωμία του τόπου.

Σήμερα η ΡΑΕ έχει μπροστά της για έγκριση τις παρακάτω επενδυτικές προτάσεις: Σύμπλεγμα αιολικών πάρκων από την εταιρία Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ συνολικής ισχύος 1.002 MW, σύμπλεγμα αιολικών πάρκων από την εταιρία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΓΕ συνολικής ισχύος 1.146 MW, σύμπλεγμα αιολικών πάρκων από την εταιρία ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε. στις νήσους Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο συνολικής ισχύος 486,2 MW, υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 1.400 MW (Είναι άθροισμα της εγγυημένης ισχύος και των αιολικών σταθμών) και ηλιοθερμικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 421 MW.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ


Πηγή άρθρου
www.anatolh.com/lasithi/item/7434

Δεν υπάρχουν σχόλια: