Σελίδες

Πως οι ανεμογεννήτριες σκοτώνουν τα πουλιά και καταστρέφουν το περιβάλλον




Μία μικρή πτυχή των προβλημάτων, που οι κερδοσκόποι δημιουργούν στο περιβάλλον από την αλόγιστη και υπερβολική χρήση των ΑΠΕ, δείχνει η έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Loughborough. Η εξ απαλών ονύχων έρευνα δεν περιλαμβάνει πολλών ειδών πτηνά, όπως τα σαρκοβόρα, που η φωτογραφία αποδεικνύει ότι κυριολεκτικά εξοντώνονται. Έτσι η καθηγήτρια επικεφαλής της έρευνας στο τέλος παραδέχεται ότι «ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους τα έντομα και τα πτηνά έλκονται από τις ανεμογεννήτριες». Προσέξτε την λέξη: «έλκονται»!

Δεν μπορεί η κερδοσκοπία να κατανοήσει ότι η γη και το περιβάλλον δεν χρειάζονται ισχυρές μεγάλες παραγωγικές μονάδες, αλλά πολλές και μικρές παραγωγές, ώστε να μην καταστρέφεται το περιβάλλον. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το λιγότερο κακό. Απλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τους κερδοσκόπους να αισχροκερδούν καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Και δεν φτάνει αυτό, προχωρούν σε υπερπαραγωγές ανεμογεννητριών 10 μεγαβάτ (MW)! Διαβάστε στην συνέχεια τις ειδήσεις...

Νέα έρευνα λύνει «το μυστήριο της ανεμογεννήτριας»
Τους λόγους για τους οποίους μεγάλος αριθμός πτηνών και νυχτερίδων προσκρούουν στις ανεμογεννήτριες με αποτέλεσμα να σκοτώνονται, εξηγεί νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Loughborough.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα έντομα και στο πώς αυτά έλκονται από τις ανεμογεννήτριες ανάλογα με το χρώμα τους. Όπως διαπιστώθηκε, όσα περισσότερα έντομα προσελκύει μια ανεμογεννήτρια, τόσα περισσότερα πτηνά σκοτώνονται από τις λεπίδες της.
Σύμφωνα με το BBC, για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες προσπάθησαν να μετρήσουν πόσα έντομα προσελκύει το κάθε χρώμα. Τα χρώματα που εξετάστηκαν ήταν το λευκό, το ανοιχτό και το σκούρο γκρι, το γαλάζιο, το κόκκινο και το μωβ.
Καρτέλες με το κάθε χρώμα τοποθετήθηκαν στις λεπίδες της ανεμογεννήτριας σε τυχαία σειρά και όπως προέκυψε τα χρώματα στα οποία παραδοσιακά βάφονται οι ανεμογεννήτριες, δηλαδή το λευκό και το γκρι, είναι εκείνα που «τραβούν» τα περισσότερα έντομα (μεγάλες και μικρές μύγες, πεταλούδες, ζιζάνια, σκαθάρια κλπ).

«Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τα χρώματα στα οποία βάφονται συνήθως οι ανεμογεννήτριες έτσι ώστε να μην αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο είναι εκείνα που προσελκύουν τα έντομα», δήλωσε η κ. Chloe Long, επικεφαλής της έρευνας.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το λιγότερο ελκυστικό χρώμα για τα έντομα ήταν το μωβ.


Aυτό δεν σημαίνει ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να βάφονται σε μωβ χρώμα, ωστόσο δείχνει ότι η αλλαγή του χρώματος των ανεμογεννητριών μπορεί να έχει επιπτώσεις στον αριθμό των εντόμων ου προσελκύει και κατ΄επέκταση στον αριθμό των πτηνών που σκοτώνονται κυνηγώντας τα έντομα.

«Αν η λύση είναι τόσο απλή, τότε η αλλαγή του χρώματος της ανεμογεννήτριας αποτελεί μια οικονομική λύση για την προστασία των πτηνών», επισήμανε η κ.  Long, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους τα έντομα και τα πτηνά έλκονται από τις ανεμογεννήτριες.

Σχολιασμός απο το blog μας

Εδώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες της αιολικής ενέργειας δεν σέβονται τις τοπικές  κοινωνίες, θα  ευασθητοποιηθούν για τα κακόμοιρα τα άγρια πουλιά; Δυστυχώς  και αυτό το έγκλημα συνεχίζεται παρά τις διαμαρτυρίες συλλόγων και απλών πολιτών. Αναδημοσιεύσουμε  μόνο κάποια σκίτσα που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, γιατί οι  φωτογραφίες σφαγής  των άγριων πουλιών  που διαθέτουμε πραγματικά σοκάρουν.........



Πηγή άρθρου
http://www.econews.gr/2010/10/15/news-wind-turbines-birds/

Δεν υπάρχουν σχόλια: