Σελίδες

Μέτρα για να μην σκοτώνουν οι ανεμογεννήτριες τα όρνεα


Έκκληση στους επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος απευθύνει η Ορνιθολογική Εταιρεία με σκοπό την επείγουσα λήψη μέτρων για τις τελευταίες υγιείς αποικίες ορνέων της Ελλάδας, στην Κρήτη καθώς την τελευταία τριετία στα Αστερούσια Όρη και τον Ψηλορείτη έχουν προσκρούσει σε πτερύγια ανεμογεννητριών οχτώ όρνεα και διασώθηκε μόνον έναν.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση οι πληθυσμοί του Όρνιου - είδος που προστατεύεται από το Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά και κατατάσσεται στα «Απειλούμενα» είδη σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας - έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει στην ηπειρωτική Ελλάδα (λιγότερα από 30 ζευγάρια).

Μόνο η Κρήτη διατηρεί ακόμα υγιείς αποικίες οι οποίες συγκεντρώνουν συνολικά 150 περίπου ζευγάρια. Παρά ταύτα απουσιάζει ο σωστός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των συγκεκριμένων δύο αιολικών πάρκων, με αποτέλεσμα να έχουν εγκατασταθεί εντός, ή μερικώς εντός, των Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 (GR4310009 «Κρούσωνας - Βρωμόνερο Ίδης» και GR4310013 «Αστερούσια Όρη - Κόφινας») στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός του όρνιου.

Το είδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στα αιολικούς πάρκα, καθώς προσκρούει συχνά στα πτερύγια ανεμογεννητριών προσπαθώντας να εντοπίσει την τροφή του. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τις εταιρείες και το ΥΠΕΚΑ, ο πληθυσμός του Όρνιου στην κεντρική Κρήτη θα πληγεί σοβαρά" ίσως και ανεπανόρθωτα" προειδοποιεί η Ορνιθολογική, συμπληρώνοντας:

"Οι συνολικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αδειοδότηση αιολικών σταθμών σε ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής, καθώς οι αθροιστικές επιπτώσεις προβλέπεται να είναι πολύ σοβαρές για τον πληθυσμό Όρνιων της Κρήτης συνολικά".

Πηγή άρθρου
www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?

Δεν υπάρχουν σχόλια: