Σελίδες

Τι δεν μας είπε η κ. Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ


 «Ψωμοτύρι» στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών θα γίνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο για επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν τα 16,4 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία ενώ άλλα 4-5 δισ. θα προστεθούν για έργα στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Φαίνεται, ότι η κ. Τ. Μπιρμπίλη, μπορεί να έχει φανατικούς εχθρούς εντός της κυβέρνησης, αλλά με τις χθεσινές ανακοινώσεις της θα κάνει ευτυχισμένους πολλούς επιχειρηματίες που έχουν μπει ή πρόκειται να μπουν στον χρυσοφόρο χώρο της ενέργειας. Μεταξύ των άλλων είπε ότι θα δημιουργηθούν και 100.000 νέες θέσεις εργασίας, πράγμα όχι κακό, αντιθέτως. «Υπάρχουν προϋποθέσεις επιτυχίας στο εγχείρημα των ΑΠΕ και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων σε όλη τη διάρκεια της επόμενη δεκαετίας που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Μεσοπρόθεσμος στόχος για την αγορά, είπε επίσης η κ. Μπιρμπίλη, είναι η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, στόχος για τον οποίο ήδη έχει κινητοποιηθεί η ΡΑΕ ενώ μέχρι το τέλος του 2011 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι στρατηγικές μελέτες και να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τα θαλάσσια πάρκα.

Αυτό που δε μας είπε, είναι πώς θα γίνει η αδειοδότηση, ποιοι παίκτες, Έλληνες και ξένοι, εποφθαλμιούν το χρυσό φιλέτο της ενέργειας και πώς θα διασφαλιστεί η διαφανής αδειοδότηση προκειμένου να μη γίνει όπως στα δημόσια έργα.

Πηγή άρθρου



Σχολιασμός από το blog μας

Η παραπληροφόρηση γύρω από τις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας καλά κρατεί. Οι ΑΠΕ δεν αυξάνουν αλλά αντίθετα όπως έχει  αποδειχθεί, μειώνουν θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής  ενέργειας ( αύξηση κόστους) και της οριστικής υποβάθμισης των περιοχών που στήνονται με συνέπεια την ακύρωση μελλοντικών νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κ.α.) Στην Ισπανία., οι ανεμογεννήτριες δεν βοήθησαν καθόλου στο θέμα της ανεργίας, αφού έφτασε στο 20%. Επιπλέον ας μη ξεχνάμε την μελέτη του πανεπιστημίου Rey Juan Carlos που δημοσιεύθηκε το 2009 που υπολογίζει ότι για κάθε εγκατεστημένο αιολικό MW χάνονται 4.3 θέσεις εργασίας, λόγω αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού  ρεύματος. Οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο στα εργοστάσια των χωρών που κατασκευάζονται και όχι στις χώρες πελάτες τους.

Συνεπώς ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους ανυποψίαστους πολίτες και να σταματήσει η παραπληροφόρηση. Και αυτό θα επιτευχθεί με την ενεργοποίηση περισσότερων πολιτών και ειδικότερα συλλογικών φορέων πριν είναι αργά. Γιατί  καμία εισαγγελική αρχή, ούτε  βέβαια οι Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, θα αποδώσουν ευθύνες και θα τιμωρήσουν, όλους εκείνους που συντέλεσαν στη καταστροφή του πανέμορφου ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος και στην υπονόμευση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας. Αφού όλα έγιναν και με τις ευλογίες του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: