Σελίδες

Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 3 εκατομμύρια κτίρια σε όλη τη χώρα ως το 2020



Αθήνα

Χώρες όπως η Ελλάδα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το μοντέλο της «πράσινης» ανάπτυξης, τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την παρουσίαση του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον».

«Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50% των επενδύσεων στη χώρα».

» Οι επενδύσεις στην κατασκευή νέων κτιρίων είναι σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, στόχος είναι να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα υποδομή», δήλωσε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα της ενεργειακής σπατάλης, λέγοντας ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη.

«Για παράδειγμα, ενώ έχουμε το ίδιο κλίμα, έχουμε σχεδόν 30% μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από την Ισπανία ή 50% σε σχέση με την Πορτογαλία και διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας».

Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» είναι το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στα κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των πολιτών και με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να μειωθεί το κόστος διαβίωσης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος είναι μεγαλύτερο για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς μόνο το 8% των φτωχών νοικοκυριών ζουν σε κτίρια με μόνωση έναντι 64% στα υψηλότερα εισοδήματα.

Τα φτωχά νοικοκυριά πληρώνουν 127% παραπάνω για θέρμανση (κόστος θέρμανσης ανά μονάδα επιφάνειας) σε σχέση με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Την ανάγκη να στηριχθεί μέσω του προγράμματος η ελληνική παραγωγή και το ερευνητικό δυναμικό, επισήμανε ο πρωθυπουργός, στο τέλος της εκδήλωσης, εκθέτοντας τα βασικά συμπεράσματα.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως, η αναφορά του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστου Σπίρτζη, σύμφωνα με τον οποίο τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 δεν μπορούν να αναβαθμιστούν, αλλά πρέπει να κατεδαφιστούν, γιατί το τσιμέντο έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη, στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία βιώσιμης αγοράς στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, όπως επίσης να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τα μειονεκτήματα του προγράμματος.

Ζήτησε ακόμη, τις προτάσεις των φορέων για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων που πιθανώς θα υπάρξουν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση υπέρ του προγράμματος απ' όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Χαρακτήρισε τέλος, την «πράσινη» ανάπτυξη ως ευκαιρία για την οικονομία συνολικά αλλά και ειδικότερα για τους νέους.

Πηγή άρθρου


Σχολιασμός από το blog μας

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, σίγουρα δίνει λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα. Η αναφορά όμως στα παλιά κτίρια, του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου ήταν πέρα για πέρα αποκαλυπτική. Είναι δυνατόν τα  σαπάκια κτίρια να αναβαθμιστούν αφού το τσιμέντο δεν αντέχει πάνω από 70 χρόνια; Συνεπώς χρειάζονται κατεδάφιση. Επιπλέον τα χρήματα που απαιτούνται για τις αναβαθμίσεις είναι υπέρογκα, δεν περισσεύουν από κανέναν. Αν όμως σταματήσει η επιδότηση των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας και επιδοτηθούν με περισσότερα χρήματα τα νοικοκυριά, τότε σίγουρα θα επιτευχθεί μία εξοικονόμηση ενέργειας με γρήγορες αποσβέσεις.

Οι αναφορές,  κατά καιρούς  για μεγάλα έργα που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα των φτωχών, τη ποιότητα ζωής κλπ, μάλλον θα έχουν την ίδια τύχη με τη περίφημη «Συμμετοχική Δημοκρατία» που χρησιμοποίησε στους λόγους του, ο κ. Παπανδρέου όταν  έγινε τις πρώτες μέρες,  Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν λένε ξεκάθαρα ότι τα έργα της πράσινης ανάπτυξης εξυπηρετούν πρωτίστως τους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι τις κοινωνικές ανάγκες. Γιατί δεν πάνε  η ΕΛΕΤΑΕΝ, το ΥΠΕΚΑ και  μέλη της Κυβέρνησης να ζήσουν ρομαντική ζωή, γεμάτη μελωδίες, ομορφιά σε περιοχές  με έργα  μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ; Γιατί  να υποστούμε εμείς όλες τις συνέπειες των κερδοσκοπικών παιχνιδιών;  Η εταιρεία i4sence του κ. Αντρίκου Παπανδρέου, τι προσφέρει στο ελληνικό περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες; Εκείνος τουλάχιστον πρόλαβε τη κατακραυγή του λαού και έφυγε από την Ελλάδα, αφού διαμεσολαβεί πλέον ως μεσίτης ανάμεσα στις πολυεθνικές εταιρείες ΑΠΕ και το ελληνικό κράτος εκτός συνόρων. Ο Πρωθυπουργός άραγε θα προλάβει;

Η χώρα δεν αντέχει άλλες εγκληματικές αστοχίες. Οι εξελίξεις θα συντομεύσουν τη πτώχευση για να ξαναφτιαχτεί από την αρχή μία νέα Ελλάδα. Σε αυτήν την νέα Ελλάδα δεν θα έχουν θέση όσοι ξεπούλησαν τη χώρα, όσοι δεν τίμησαν το αξίωμα που τους δόθηκε.  Οι κοινωνικές εξελίξεις προσεχώς θα είναι ραγδαίες και οδυνηρές για όλους τους Έλληνες πολίτες, αναπόφευκτες για να γεννηθεί μέσα από τις στάχτες ξανά η ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: