Σελίδες

Πόσο καθαρή είναι η αιολική ενέργεια;



Πόσα ορυκτά καύσιμα εξοικονομεί κάθε ανεμογεννήτρια;

Από την αιολική ενέργεια δεν εξοικονομούνται καθόλου ορυκτά καύσιμα. Όταν μια πηγή ενέργειας είναι απρόβλεπτη, όπως η αιολική, τότε η ΔΕΗ δεν μπορεί να βασιστεί σ' αυτήν. Ούτε είναι δυνατό το δίκτυο να τροφοδοτείται από αιολική ενέργεια, και όταν σταματά να φυσάει να ανάβουν κάποια θερμοηλεκτρικά. Ένα μεγάλο θερμοηλεκτρικό θέλει μέχρι τρεις μέρες για να ζεσταθεί, ενώ ένα μικρό θέλει λίγες ώρες. Η απόκριση που απαιτείται είναι λίγα δευτερόλεπτα, και τέτοια απόκριση έχουν μόνο τα υδροηλεκτρικά έργα. Γι' αυτό η ΔΕΗ έχει συνεχώς αναμμένα τα θερμοηλεκτρικά, τα οποία παράγουν την «ενέργεια βάσης», και όταν η ζήτηση αυξάνεται τότε η ΔΕΗ ανάβει τα υδροηλεκτρικά ώστε να δώσει την «ενέργεια αιχμής». Η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια βάσης, και έτσι το μόνο στο οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί είναι, εφόσον φυσάει, να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια αιχμής, εξοικονομώντας μόνο υδροηλεκτρική ενέργεια.

Δεν μπορεί να αποθηκευτεί η αιολική ενέργεια;

Μια μπαταρία μπορεί να τροφοδοτήσει έναν υπολογιστή για λίγες ώρες, αλλά καμιά ηλεκτρική κουζίνα και κανένας θερμοσίφωνας δεν μπορεί να λειτουργήσει με μπαταρίες. Τα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μπαταρίες μόνο για μικρές ταχύτητες και βοηθητικά, ενώ το κύριο μέρος της ενέργειας το δίνει ο βενζινοκινητήρας.
Με την τρέχουσα τεχνολογία, ο μόνος τρόπος να αποθηκευτεί ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα είναι χρησιμοποιώντας υδροηλεκτρικά έργα στα οποία η τουρμπίνα, όταν υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας, λειτουργεί ως αντλία και ανεβάζει το νερό πάνω, ενώ όταν υπάρχει έλλειμμα ενέργειας λειτουργεί πάλι ως τουρμπίνα, και χρησιμοποιεί την ενέργεια του νερού που πέφτει προς τα κάτω. Η αιολική ενέργεια μπορεί λοιπόν να είναι χρήσιμη μόνο όταν υπάρχει προσεκτικός συνολικός σχεδιασμός για το πώς θα αποθηκεύεται. Με το να εγκαθιστούμε ανεμογεννήτριες, χωρίς άλλο σχεδιασμό, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παράγουμε άχρηστη ενέργεια.

Ποιος πληρώνει γι' αυτή την ενέργεια;

Με βάση νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε, υποτίθεται, για να ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική ενέργεια παράγεται από ιδιώτες, και η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα που παράγουν, όποτε το παράγουν, σε τιμή περίπου δεκαπλάσια απ' όσο θα κόστιζε στη ΔΕΗ να το παράγει μόνη της. Επειδή η αιολική ενέργεια εί ναι απρόβλεπτη και η εγκατάστασή της γίνεται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, η ΔΕΗ πρέπει να πληρώνει γι' αυτή την ενέργεια χωρίς να μειώνονται οι επενδύσεις σε έργα που πρέπει να κάνει η ίδια. Έτσι πληρώνει μεν, και είτε τη χρησιμοποιεί εξοικονομώντας λίγη υδροηλεκτρική ενέργεια, είτε την πετάει. Αυτός που κερδίζει από αυτό το σύστημα είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που επενδύουν στις ανεμογεννήτριες και πουλούν με το ζόρι το ρεύμα στη ΔΕΗ. Αυτός που χάνει είναι η ΔΕΗ, και τα σπασμένα μεταβιβάζονται στους καταναλωτές, είτε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, είτε μέσω της φορολογίας που απαιτείται για να επιδοτηθεί η ΔΕΗ.



Τι περιβαλλοντικά προβλήματα παρουσιάζει η αιολική ενέργεια;

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε μεγάλη κλίμακα, με το μαζικό και άναρχο τρόπο με τον οποίο γίνεται σε περιοχές της Ελλάδας (αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης), έχει αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού τοπίου. Εκτός από τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες, τα εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων που πρέπει να ανοιχτούν για την εγκατάσταση και τη συντήρησή τους είναι επιπλέον πλήγμα για τα βουνά. Όλη αυτή η καταστροφή γίνεται χωρίς ενεργειακό αντίκρισμα, αφού η ενέργεια είναι άχρηστη. Καταφέρνουμε το εκπληκτικό επίτευγμα και η πίτα να είναι λειψή, και ο σκύλος να πεινάει.

Γιατί οι περιβαλλοντικές μελέτες δεν αναφέρουν τα προβλήματα των ανεμογεννητριών;

Για να πάρει μια εταιρεία άδεια για να εγκαταστήσει μια ανεμογεννήτρια ή ένα αιολικό πάρκο, χρειάζεται άδεια από το αρμόδιο υπουργείο. Για να αποκτήσει αυτή την άδεια, πρέπει να υποβάλλει στο υπουργείο τη μελέτη. Μέρος της μελέτης που υποβάλλεται είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την εκπονεί ή τη χρηματοδοτεί η ίδια η εταιρεία που έχει συμφέρον από την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.

Πηγή άρθρου
http://www.tokanali.gr/arthra/zz_arthra_home.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: