Σελίδες

Η επικείμενη καταστροφή της Κέρκυρας

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Δεκλερής

Ο Μιχαήλ Δεκλερής σπούδασε νομικά και κοινωνικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Yale των Η.Π.Α. Υπότροφος και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Yale. Μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1958 έως το 1999, ιδρυτής, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος κατά την δεκαετία 1990-1999, οπότε το Δικαστήριο αυτό διαμόρφωσε την πρωτοποριακή παγκόσμια πλούσια νομολογία του για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με την επιστήμη των συστημάτων μεγάλης κλίμακος και δίδαξε σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής. Ίδρυσε την Ελληνική Ομάδα Συστημάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συστημάτων με έδρα το Παρίσι. Είναι καθηγητής της Δημόσιας Πολιτικής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοικήσεως. Δίδαξε επίσης με περιβαλλοντικά συστήματα στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ για την προσφορά του στην Συστηματική και Περιβαλλοντική Επιστήμη. Τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις για το εθνικό έργο του στην προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ίδρυσε (1999) το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος του οποίου είναι Πρόεδρος. Εξετέλεσε σημαντικές κρατικές αποστολές ως εμπειρογνώμων στο Κυπριακό, στην Διεθνή Διάσκεψη του Ρίο για το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Προστασία Προσωπικών Δεδομένων, Σύμβαση Schengen). Ασχολήθηκε ειδικά με τη συνταγματική πτυχή του Κυπριακού και συνέπραξε στις ενισχυμένες ενδοκυπριακές συνομιλίες των ετών 1972-1974, σαν ειδικός εμπειρογνώμονας (συνταγματολόγος). Συμμετείχε, επίσης, στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό (1974). Έγραψε βιβλία και άρθρα, μεταξύ των οποίων: The Process of Reaction to Crisis Situations, Εξέλιξη και Εξαναγκασμός στο Σύγχρονο Κράτος, Συστηματική Θεωρία, Διοίκηση Συστημάτων, Handbook of Systems Science, Towards Expert Government, Δίκαιο Βιωσίμου Αναπτύξεως κ.ά.
Ήρθε για μια ακόμη φορά στην Κέρκυρα που αγάπησε όσο και την ιδιαίτερή του πατρίδα τη Σύρο

Παρακολουθήσαμε ευλαβικά την ομιλία του σοφού αυτού ανθρώπου σε αίθουσα του ξενοδοχείου που φιλοξενείται, πήραμε από τον ίδιο πειστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, και σίγουρα δεν φταίμε αν τρόμαξε ο κ. Δεκλερής ακούγοντας για τα Mega επενδυτικά Projects που, όπως παρατήρησε, απειλούν με αφανισμό την Κέρκυρα.

Τα νησιά είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα, επειδή ως εκ της φύσης τους, αποσταθεροποιούνται εύκολα και δύσκολα ανακάμπτουν τόνισε ο κ. Δεκλερής. Η Κέρκυρα, είπε, έχει εξαντλήσει το φυσικό της απόθεμα, το οποίο πρέπει να είναι 30 – 50% του εδάφους της.
Αναφερόμενος στα αιολικά πάρκα ο κ. Δεκλερής τόνισε ότι αυτά είναι μια καλοστημένη απάτη, προϊόν των διεθνών αγορών, των διεθνών τοκογλύφων, που με το ιδεολόγημα της πράσινης ανάπτυξης προσπαθούν να υποκαταστήσουν την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης:

• Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει διατήρηση της ζωής. Σημαίνει διατήρηση του φυσικού, του πολιτιστικού και του κοινωνικού κεφαλαίου
• Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει απειλή κατά της ζωής. Σημαίνει ανάλωση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Είπε ακόμη ο κ. Δεκλερής ότι αποτελεί επίσης απάτη το ότι αποκαλούν τα αιολικά πάρκα εναλλακτική μορφή ενέργειας καθ’ ην στιγμή όλοι γνωρίζουμε ότι η χρησιμοποίηση του παραγόμενου ρεύματος προϋποθέτει συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής.

Για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο στα Διαπόντια ο κ. Δεκλερής είπε ότι πρόκειται για ένα οικολογικό έγκλημα, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, όλος ο βυθός είναι ένας ζωντανός οργανισμός.

Η αφορμή για την επίσκεψη του κ. Δεκλερή στην Κέρκυρα δόθηκε από δύο βάναυσες επεμβάσεις, όπως είπε ο ίδιος, του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στα Διαπόντια και του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης.

Άναυδος έμεινε ο κ. Δεκλερής όταν άκουσε και για το αιολικό πάρκο του Παντοκράτορα, για τα φράγματα που κατά μέγα μέρος, ελλείψει ποταμιών, θα τροφοδοτούνται με γεωτρήσεις, για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού που ενώ έχει ξεπεραστεί προ πολλού, στόχος παραμένει η αύξηση των τουριστών σε δύο εκατομμύρια, με προϋπόθεση την κατασκευή νέου αεροδρομίου στη Λευκίμμη και οδικού άξονα ταχείας προσπελάσεως Βορρά – Νότου.

Αφού ο καθ’ ύλην αρμόδιος διακεκριμένος, κορυφαίος επιστήμονας μας διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά ακυρώνονται αναμφίβολα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σκέφτηκε για λίγο, δηλώνοντας αμέσως μετά ότι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα πιο πάνω στοιχεία ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης με μοντέλο την «επικείμενη καταστροφή της Κέρκυρας». Υποσχέθηκε, δε, ότι θα επανέλθει στην Κέρκυρα προεκλογικά, για την οργάνωση σχετικής ημερίδας με ειδικούς επιστήμονες.
Μια πάντα επίκαιρη παλαιότερη σχετική τοποθέτηση του κ. Δεκλερή

«Η έννομη αξία της καθαρής ενέργειας έπεται της προστασίας του πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στο οποίο ανήκουν τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματά μας, τα βουνά μας, με τις αλπικές ζώνες, τους δρυμούς τους, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην ηπειρωτική χώρα, και εξ ολοκλήρου τα μικρά νησιά, οι ακτές, τα ακρωτήρια και εν γένει το νησιωτικό τοπίο. Οι ανεμογεννήτριες, σχεδιασμένες σε ξένες χώρες, είναι εντελώς ασυμβίβαστες προς τη μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου. Τυχόν εγκαθιστάμενες στους τόπους προτίμησης των επενδυτών, συνεπάγονται καταστροφή του αντίστοιχου πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου των νησιών μας, η οποία, βεβαίως, αποκλείεται από το Σύνταγμα του 1975 με το άρθρο 24 και την πάγια νομολογία του ΣτΕ για την προστασία των μικρών νησιών ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων».

Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ.
«Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη»

Πηγή άρθρου
ttp://www.corfupress.com/bulletin/stiles/spiros-a_-salbanos/mixail-dekleris-i-epikeimeni-katastrofi-tis-kerkiras

Δεν υπάρχουν σχόλια: