Σελίδες

Μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» των ΑΠΕ διεκδικούν οι επενδυτές σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα

Αθήνα

Μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεκδικούν οι επενδυτές σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα.


Η διοίκηση του Συνδέσμου ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει, ως αντισυνταγματική, την πρόσφατη υπουργική απόφαση, που έθεσε τα όρια στις επιμέρους τεχνολογίες ΑΠΕ ως το 2020, με ενδιάμεσο σταθμό το 2014.


Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων υποστηρίζει ότι η απόφαση, ουσιαστικά, σταματά από τώρα την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών, καθώς θέτει όριο τα 250 Μεγαβάτ το 2014, τη στιγμή που ήδη λειτουργούν μονάδες ισχύος 183 Μεγαβάτ, έχουν εκδοθεί άδειες εγκατάστασης για άλλα 85 Μεγαβάτ και έχουν λάβει όρους σύνδεσης με το δίκτυο έργα ισχύος 150 ακόμη Μεγαβάτ.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι το δυναμικό των μικρών υδροηλεκτρικών έργων στην Ελλάδα εκτιμάται σε 2.000 Μεγαβάτ και ότι η παραγωγή ενέργειας από αυτά είναι 50% φθηνότερη σε σχέση με τα αιολικά και 75% σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά.

Τονίζει, ακόμη, ότι οι επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, καθώς το 60% του κόστους καλύπτει εργασίες και υλικά, που προέρχονται από την Ελλάδα, έναντι 15 με 20% για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, με το ενεργειακό μίγμα, που προτείνεται, το τέλος ανανεώσιμων πηγών, που καταβάλλουν οι καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για να επιδοτηθεί η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από 5,7 σε 25 ευρώ ανά Μεγαβατόρα, διαφορετικά ο λογαριασμός των ΑΠΕ θα εμφανίσει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ ως το 2020.

Υποστηρίζεται, τέλος, ότι ο στόχος για ένταξη 15.000 μεγαβάτ ΑΠΕ το 2020 υπερβαίνει τη χωρητικότητα του δικτύου, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες είναι 8.500 Μεγαβάτ.

Πηγή άρθρου
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231060295

Σχολιασμός απο το blog μας

Όσο κατευθύνουν οι άνθρωποι των αιολικών πάρκων που διορίστηκαν σε διοικητικές θέσεις στο ΥΠΕΚΑ την εξάπλωση των ανεμογεννητριών μεγάλης κλίμακας, ας μην ελπίζουν σε πολλά οι υπόλοιποι επενδυτές των ΑΠΕ. Πάντως η οργή των πολιτών δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί μόλις αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ στα πλαίσια της κάλυψης του υπέρογκου κόστους των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας. Διότι κανένα όφελος δεν προκύπτει για τους καταναλωτές, για τη χώρα, για την Ευρώπη, για τον πλανήτη..... Μονάχα οι τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών και των συνεργατών τους γεμίζουν, σκορπίζοντας περισσότερη δυστυχία, φτώχεια, μιζέρια στον πολυπαθούντα ελληνικό λαό.... Η παραπληροφόρηση των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτεται και οι συνέπειες για αυτούς που δρομολόγησαν αυτές τις εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές......

Δεν υπάρχουν σχόλια: