Σελίδες

Στιγμές αποκάλυψης θα βιώσουν οι περισσότερες περιοχές της χώρας από την ασύδοτη εξάπλωση των ανεμογεννητριών. Πιο ακριβές όλες οι ΑΠΕ

Την υπόσχεση ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά θα επανεξεταστούν «στο πλαίσιο συνολικής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΑΠΕ) δίνει στους ενδιαφερόμενους το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά την πρόσφατη απόφαση που αναθεώρησε προς τα πάνω τις τιμές όλων των άλλων μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κλπ.). Η κυβέρνηση, προτάσσοντας τα ιδεολογήματα της «πράσινης ανάπτυξης» και της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος, έσπευσε να ανταποκριθεί άμεσα στην ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου να «τζογάρει» τα υπερκέρδη που έχει συσσωρεύσει σε νέους κερδοφόρους ορίζοντες, όπως αυτός της ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά σε αυτή τη φάση στις ΑΠΕ, οι οποίες παρέχουν εγγυημένη απορρόφηση σε υπέρογκες τιμές.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο σημειώνει ότι για τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών που θα επιλέξουν να συνεχίσουν την εκτέλεση της ισχύουσας σύμβασης, θα εξακολουθήσει να ισχύει για το 2009 η τιμολόγηση που προέβλεπε η σχετική απόφαση του Οκτώβρη του 2008. Με βάση αυτή την απόφαση, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται «από φωτοβολταϊκές μονάδες με εγκαταστημένη ισχύ μικρότερη ή ίση των εκατό (100) kWpeak, οι οποίες εγκαθίστανται σε ακίνητο ιδιοκτησίας ή νόμιμης κατοχής ή όμορα ακίνητα του ίδιου ιδιοκτήτη ή νομίμου κατόχου τιμολογείται με 457,14 ευρώ ανά ΜWh στο Δισυνδεδεμένο Σύστημα και 507,14 ευρώ ανά MWh στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ενώ η ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται από φωτοβολταϊκές μονάδες με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των εκατό (100) kWpeak, τιμολογείται με 407,14 ευρώ ανά MWh στο Δισυνδεδεμένο Σύστημα και 457,14 ευρώ ανά MWh στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά».

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προώθηση των αιολικών έργων, καθώς πρόκειται για πιο ώριμη αγορά, με πολλές εκδοθείσες άδειες και πολλές αιτήσεις. Το κυριότερο έχει να κάνει βεβαίως με τις πολυεθνικές ενεργειακές εταιρείες που έχουν ήδη μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με τη διαφορά ότι αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές δήλωναν ότι δεν μπορούν να μας κάνουν τη «χάρη» να υπερκερδοφορήσουν εξαιτίας εμποδίων του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας. Απαντώντας θετικά στα μηνύματα των ενεργειακών κολοσσών για απρόσκοπτα και μεγαλύτερα κέρδη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προώθησε το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, το οποίο προβλέπει ριζική συρρίκνωση του χρόνου αδειοδότησης. Παράλληλα επεξεργάζεται αλλαγές στο χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ, προκειμένου να μπορούν αυτές οι εταιρείες να τοποθετήσουν τις εγκαταστάσεις τους όπου θέλουν και χωρίς να εμποδίζονται από το όποιο νομικό πλαίσιο βάζει έστω και ελάχιστους φραγμούς - όρους.

Πηγή άρθρου
Εφημερίδα Ριζοσπάστης:
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ -Δέσμευση για επανεξέταση της τιμολόγησης.Στο πλαίσιο της γενικότερης πριμοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση υπέρ των ενεργειακών κολοσσών - 09/01/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: