Σελίδες

Κατάθεση απόψεων - προτάσεων απο πολίτες και φορείς στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ πριν τη ψήφιση του απο τη βουλή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Φίλες και φίλοι,
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο δικτυακό τόπο που φτιάχτηκε ειδικά, προκειμένου να φιλοξενήσει τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Η κατάθεση των δικών σας απόψεων και προτάσεων καθώς και οι προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς θα ληφθούν υπόψη, μετά από σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, στο τελικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και ώρα 18:00.
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας,

Mπιρμπίλη Τίνα
Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Σχέδιο Νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Έναρξη σχολίων από 08/12/2009
Λήξη σχολίων στις 15/01/2010

URL: http://www.opengov.gr/minenv/?#comment_on


Επιλογή ορισμένων σχολίων προς τη κ. Τίνα Μπιρμπίλη

Σχόλια από τον Μάκη Μπαλτσαβιά - — 27 Δεκεμβρίου 2009 @ 02:26

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ και αξιότιμοι συνεργάτες,
Με λύπη διαπιστώνουμε οι περισσότεροι΄Ελληνες τη ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια προώθησης των ΑΠΕ με κάθε τίμημα (ειδικότερα των ανεμογεννητριών). Θα ήθελα να ερχόσασταν, στη περιοχή Διλινάτων -Ν. Κεφαλληνίας να βλέπατε τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε ( και προκαλεί )η προώθηση μιας ξεπερασμένης άχρηστης τεχνολογίας που στόχο έχει τη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι την ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου. Στην Ελλάδα ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ καθημερινά το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον μας, για λίγα ασήμαντα KW όποτε φυσήξει… ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!! ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ….

Εμείς η πλειονότητα των κατοίκων Διλινάτων ( όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες)δεν ρωτηθήκαμε να έχουμε πάνω από τα κεφάλια μας, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων ανεμογεννήτριες, ούτε ατελείωτα χιλιόμετρα εναέριων καλωδιώσεων μέσα και γύρω από τον οικισμό μας. Το μοναδικό ελεύθερο φυσικό τοπίο μας ήταν τα βουνά μας. Διότι στην ευρύτερη περιοχή Διλινάτων, έχουν εδώ και δεκαετίες, στηθεί πυλώνες της ΔΕΗ μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης ( δεσμεύοντας δεκάδες στρέμματα γης ), λειτουργούν νταμάρια, εργοστάσιο πίσσας, σκουπιδότοπος κατά μήκος του δρόμου, καμίνια παραγωγής κάρβουνου. Οι ανεμογεννήτριες ήταν απλά το κερασάκι στη τούρτα. Το ορεινό αμφιθεατρικό χωριό μας, των 500 κατοίκων, σταδιακά θα ερημώσει. Οι περιουσίες μας υποβαθμίστηκαν, αφού ούτε αγοραστές, ούτε ενοικιαστές πλησιάζουν σε περιοχές με αιολικά πάρκα. Η υγεία όλων μας έχει επιβαρυνθεί. Τα όνειρα μας για μία ήσυχη ζωή στη περιφέρεια γκρεμίστηκαν. Η ποιότητα ζωής μας αλλά και των ερχόμενων γενεών υπονομεύτηκε με το χειρότερο τρόπο.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη προώθηση των ΑΠΕ, μετατρέψανε τα ελληνικά βουνά σε πραγματικά χρυσωρυχεία. Τα τελευταία κάστρα του φυσικού περιβάλλοντος με ιστορία χιλιετιών ξεκοιλιάζονται πλέον ασταμάτητα. Δεν βλέπετε, δεν ακούτε τις αντιδράσεις, τις αγωγές, ενεργοποιημένων πολιτών και συλλογικών φορέων σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον υπόλοιπο τον κόσμο; Δεν βλέπετε τη πραγματικότητα;

ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ, είναι όσες βρίσκονται κοντά σε κατοικίες πολιτικών ή μεγαλοεπιχειρηματιών. Γιατί δεν το κατοχυρώνετε αυτό το ΔΕΔΟΜΕΝΟ σε κάποιο άρθρο του υπό ψήφιση ΝΕΟΥ νόμου για να είσαστε τουλάχιστον τυπικά νομοταγείς και ειλικρινείς απέναντι στους Έλληνες; Έτσι θα ξέρουμε που πρέπει να αναζητήσουμε νέες περιοχές κατοίκησης, για να πεθάνουμε ήσυχοι και όχι μέσα σε κανένα ψυχιατρείο….
Προωθείστε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ μικρής κλίμακας. Τιμωρείστε με αυστηρά πρόστιμα όσους σπαταλούν ενέργεια. Προωθείστε το φυσικό αέριο ή ακόμη και τη πυρηνική ενέργεια σε κάποιο ερημονήσι….Δείτε τι κατάφεραν οι Γάλλοι με τη πυρηνική ενέργεια και τι οι Δανοί με την πενιχρή αιολική. Η πρώτη έγινε υπερδύναμη στην Ευρώπη ενώ η δεύτερη ζητιανεύει να βρει κορόιδα ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ να πουλήσει τη ξεπερασμένη τεχνολογία των ανεμογεννητριών……

ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ότι οι Α.Π.Ε. πρέπει να αποτελούν περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα. Εξετάστε τις άλλες αξιόπιστες λύσεις. Κυρίως όμως να περιορίστε δραστικά τις ΑΠΕ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ…. ΠΡΙΝ ΕΡΗΜΩΣΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ πληγεί ακόμη περισσότερο η οικονομία μας.

Μάκης Μπαλτσαβιάς
Εκπαιδευτικός ΜΕ

*******************************

Σχόλια από τον Γ. Ζιαμπούλη - — 23 Δεκεμβρίου 2009 @ 13:48

Κ. Υπουργέ, Επιστημονικοί σύμβουλοι,

Ανεμογεννήτριες και οι 5 νόμοι της Φυσικής και της Επιστήμης οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα τους.
Σας αναφέρω 5 νόμους της φυσικής και των τεχνικών επιστήμων όπου βασίζεται όλη η συμπεριφορά των Ανεμογεννητριών. Πρόκειται για φυσικούς νόμους, φυσικά φαινόμενα
τα οποία στον αιώνα των άπαντα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Υπήρξαν , υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν.
Όπως η βαρύτητα στον αιώνα των άπαντα θα υπάρχει.

1.. Άνεμος ως μέσο Ωθήσεως
Ο Άνεμος δεν είναι τίποτα άλλο παρά με πολύ χαμηλή ταχύτητα κινούμενος αέρας. Ο αέρας όπως είναι γνωστό, δεν ζυγίζει σχεδόν τίποτα. Περίπου 1,22κιλο το κυβικό μέτρο.
Ενώ το νερό ζυγίζει περίπου 800 φορές πιο πολύ. 1000.-κιλα το κυβικό μέτρο. Αυτή η τεράστια διαφορά μεταξύ του αέρα και του νερού σε βάρος, μάζα, αποδεικνύει ότι αυτός ο
» κινούμενος αέρας» το πιο αδύνατο και άχρηστο μέσο ΩΘΗΣΕΩΣ είναι το οποίο μπορεί να σκεφθεί κανείς για να ωθήσει μηχανήματα παραγωγής ενέργειας.

2..Αποδοτικοτητα του έλικα.
Ως γνωστό οι ανεμογεννήτριες έχουν έλικες που αποτελούνται από 3 και συχνά 2 φύλλα που γυρνάνε μέσα στον κύκλο του έλικα. Ο κύκλος έχει και μια διάμετρο από 50 μέτρα η και παραπάνω.
Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι ο πιο πολύς άνεμος περνάει ανεμπόδιστα ανάμεσα από τον κύκλο του έλικα και μόνο ένα μικρό τμήμα του ανέμου θα ‘χτυπήσει»
τα κινούμενα φύλλα του έλικα ώστε αυτά να παραξουν την ωθητήρια ισχύ για την γεννήτρια.( Generator).
Αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά ότι μια τόσο γιγαντιαία μηχανή να έχει μια πολύ κακή » αποδοτικότητα του έλικα.»
και εκτός αυτού η πίεση του αέρα «μπροστά» από τον έλικα και «πίσω » από τον έλικα είναι σχεδόν η ίδια.
Η εκμετάλλευση «διαφοράς πιέσεως» ως και μιας «ατμοσφαιρικής πιέσεως» είναι ,ότι και να κάνουμε , αδιανόητη. Δεν υπάρχει. Ούτε και θα υπάρξει
Λαμβάνοντας αυτά υπ όψιν, κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει, ότι με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατον να βγάλεις μεγάλη ισχύ από τον άνεμο.

3..Ταχυτητα άνεμου
Ποτέ έχουμε στην διάθεση μας το μέσο ωθήσεως??. Τον άνεμο.
Μόνο όταν φυσά αρκετά δυνατά. Αυτό είναι πάνω από 4 Μποφόρ. Και εκτός αυτού μια ανεμογεννήτρια παράγει την μέγιστη ισχύ της μόνο όταν έχουμε 7 με 8 Μποφόρ.
Και αυτό σημαίνει περίπου 62 με 75 χιλιομ. την ωρα. Και αυτό σημαίνει καταιγίδα. Και όπως γνωρίζουμε δεν συμβαίνει τακτικά στην χώρα μας.
Φυσάει πιο δυνατά, τότε ακινητοποιείται η Ανεμ./τρια για να μην πάθει βλάβη.

4.. Η ισχύς της Ανεμ/τριας μεταβάλλεται με την ταχύτητα του ανέμου στην ΤΡΙΤΗ δύναμη. ((( Κινετικη Ενέργεια . Ε =φ x Μx V3 )))
Το ότι η ισχύς της Ανεμ/τριας μεταβάλλεται ανάλογα με την τρίτη δύναμη της ταχύτητας του ανέμου είναι μια από τις χειρότερες ιδιότητες.
Αυτό σημαίνει ότι η ισχύς η οποία είναι στο ανώτερο σημείο όταν φυσά δυνατά με 7/8 Μποφόρ πέφτει απότομα εξαιρετικά πολύ χαμηλά όταν μειωθεί η ταχύτητα του ανέμου.
Αν από 7/8 Μποφόρ πέσει στα 4 Μποφόρ τότε πέφτει 1/2 χ 1/2 χ 1/2 = 1/8 . Δηλαδή στα 12%. Πολύ χαμηλή ισχύς.
Και όταν πέσει στο ένα τρίτο, περίπου στα 3 Μποφόρ τότε δεν έμεινε τίποτα από την ισχύ. 1/3 χ 1/3 χ1/3 = 1/27. Περίπου 3%.
Αυτό είναι τόσο λίγο που δεν έχει πια σημάδια η γεννήτρια
( Generator ) να είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο και αποσυνδέεται.
Αφήνουν όμως την έλικα να γυρίζει χωρίς σύνδεση. Και αν βλέπετε να γυρίζουν να ξέρετε ότι δεν παράγουν ρεύμα.
Να θυμάστε. Μια ανεμ/τρια παράγει ηλεκτρικό ρεύμα μόνο μεταξύ 4 Μποφόρ ( πολύ λίγο ρεύμα ) και 7/8 Μποφόρ. ( Ανώτατη ισχύς).
Κάτω από 4 δεν παράγει τίποτα. Πάνω από 9 τις ακινητοποιούν.
Κοιτάξτε τα δελτία καιρού πόσο σπάνια και πόσο τυχαίως έχουμε άνεμο μεταξύ 4 και 8 Μποφόρ.
Έτσι η Ανεμ/τρια παράγει ηλεκτρικό ρεύμα σε πολύ στενό πλαίσιο της ταχύτητας του αέρα.
Και αυτό δεν πρόκειται να το ακούσετε ποτέ από τους προπαγανδιστές. Άλλα το ότι είναι έτσι αποδεικνύεται από τις στατιστικές του υπουργείου όπου αποδεικνύεται
πόσο άθλια είναι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανεμ/τριες.
Η διακύμανση της ισχύς με την ταχύτητα του αέρα στον κύβο είναι ο θάνατος για τις ανεμ/τριες.

5..Ο συντελεστής παραγωγής.
Ο συντελεστής παραγωγής είναι μέγεθος μετρήσεως των ανεμ/τριων. Πολύ σημαντική έννοια.
Συνολικός αριθμός πραγματικών παραχθέντων κιλοβατώρων – ηλεκτρικής ενέργειας , διαιρούμενων δια του θεωρητικού αριθμού κιλοβατώρων που έπρεπε να παράγει, αλλά ποτέ δεν κάνει.
Και αυτή η λίγη πραγματική παραγωγή λαμβάνει χώρα αναξιόπιστα, με διαστήματα, χωρίς προγραμματισμό όταν τυχαίως φυσά. Τελείως αστάθμητα.
Και θέλουν να εμπιστευθούν την ανάπτυξη της χώρας μας σε αστάθμητα, αναξιόπιστα μηχανήματα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Δηλαδή. Πόσο της % παράγει το μηχάνημα. Αποδεδειγμένα πολύ χαμηλά ποσοστά. Και μάλιστα συνήθως όταν δεν τα χρειαζόμαστε.

Φιλικά,
Γ. Ζιαμπουλης
Αεροναυπηγος
g1948@otenet.gr
ziaboulis@online.gr

                                                          ************************

Σχόλια από τον ΧΡΙΣΤΟ Ε. ΣΤΡΕΜΜΕΝΟΣ - 26 Δεκεμβρίου 2009
@02:11

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Ξεκινώντας από δύο ρητορικά ερωτήματα που θα πρέπει να προβληματίσουν όχι μόνον εσάς, σαν καθ’ ύλη αρμόδια Υπουργό, αλλά την Κυβέρνηση στο σύνολο της , τη στιγμή που χαράσσεται με βάθος 10ετίας τουλάχιστον, η εθνική στρατηγική ανάπτυξης εναλλακτικών φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας.

-Γιατί από τα μέσα του περασμένου αιώνα , με τόσα χρήματα που ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται παγκοσμίως για την έρευνα, δεν έγινε καμία σοβαρή ερευνητική προσπάθεια να απαγκιστρωθούμε ενεργειακά από την καύση των ορυκτών; ………Και κλαψουρίζουμε τώρα για την κλιματική αλλαγή

-Γιατί στη πράσινη ανάπτυξη περνά ανώδυνα σαν ΜΟΝΑΔΙΚΌ εναλλακτικό ενεργειακό μοντέλο το αιολικό και το φωτοβολταικό, που ξέρουμε ότι δεν θα ξεπεράσει ποτέ το 25 % των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας;……

Ο καθένας μας κατά το δοκούν ας δώσει απαντήσεις ….
Για μένα και στις δύο περιπτώσεις ενυπάρχει το στοιχείο της ποδηγέτησης των μεγάλων διεθνών συμφερόντων που ουδόλως «νοιάζονται» για το περιβάλλον……..
«Δια ταύτα..», έχω την γνώμη ότι στο παρόν νομοσχέδιο, πέρα από τους γραφειοκρατικούς διακανονισμούς , να δοθεί ευρεία έκταση στην ΕΡΕΥΝΑ για πραγματικά εναλλακτικά ενεργειακά μοντέλα που θα δώσουν τελεσίδικα λύση στο πρόβλημα του πλανήτη, ίσως σε μικρότερο χρόνο απ’ ότι νομίζουμε.!
Καταθέτω υπεύθυνα αυτή την πρόταση, βασιζόμενος στην ερευνητική μου εμπειρία και την επιστημονικά ελπιδοφόρα τεκμηρίωση που διαθέτω.

Με εκτίμηση,
Χρίστος Στρεμμένος
Καθηγητής φυσικοχημείας Παν/μιου Bologna
τ. Πρέσβης «εκ προσωπικοτήτων»

                                     **************************************
Σχόλια από τον Δρ. Γιάννη Χατζησάββα Επικ.Καθ.Παν/μιου Δικηγόρος - 21
Δεκεμβρίου 2009 @ 00:34

Ο εθνικός στόχος του προγράμματος ΑΠΕ είναι είτε κοντόφθαλμος, είτε μετριόφρων και εν πάση περιπτώσει του λείπει ένα πραγματικό όραμα που να δίνει στη χώρα προοπτική ενός καλύτερου ενεργειακού μέλλοντος.

Η σημασία της ενέργειας για τον άνθρωπο είναι γνωστή και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία, την βιομηχανία, την πρόοδο και την ευημερία ενός λαού ή ακόμα και όλων των λαών.
Αυτή την στιγμή γεννιέται το νέο ενεργειακό σύστημα της υφηλίου.

Παράδειγμα τα 400.000.000.000 (τετρακόσια δισεκατομμύρια) ευρώ του βόρειο-ευρωπαϊκού κονσόρτσιουμ των μεγαλύτερων γνωστών χρηματο-οικονομικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ενέργειας που προγραμματίζει να παράγει φωτοβολταϊκή ενέργεια στις βόρειες χώρες της Αφρικής.
Στόχος η κάλυψη του 15% της ε υ ρ ω π α ϊ κ ή ς κατανάλωσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας αυτής.
Με λίγη τόλμη θα μπορούσε και η Ελλάδα με τις νέες μεθόδους αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκής ενέργειας και εκμετάλλευσης της θάλασσας (ρεύματα)να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας ενέργειας από ΑΠΕ.

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις για την παραγωγή ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, δεδομένου ότι αν υπάρχει κάποιο μικρό μειονέκτημα σε σχέση με την Αφρική λόγω της εκεί μεγαλύτερης ηλιοφάνειας αυτή καλύπτεται από το γεγονός της οικονομικότερης μεταφοράς στην Ευρώπη.

Άλλα συγκριτικά μεγέθη της αφρικανικής ενέργειας είναι:

Πρόβλημα 1: πολιτική και οικονομική σταθερότητα ή καλύτερα αστάθεια των χωρών αυτών.
Πρόβλημα 2: μεταφορά ή το κόστος μεταφοράς της ενέργειας στην κατανάλωση και η ασφάλεια των δικτύων.
Πρόβλημα 3: εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού για την κατασκευή και λειτουργία των μονάδων.

Επειδή η χώρα δεν διαθέτει τα οικονομικά μεγέθη για τέτοιου είδους έργα και επενδύσεις.

Πρόταση πρώτη: Συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Δεύτερη πρόταση: Εναλλακτικό πρόγραμμα με επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ, αλλά θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη νέα αυτή γενιά παραγωγής (πράσινης) ενέργειας.

Τα μέτρα και οι προθέσεις μείωσης της σπατάλης στην κατανάλωση ενέργειας, στο βαθμό που μπορούν να εφαρμοσθούν στην πράξη είναι όχι μόνο σωστά, για την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολίτη, αλλά είναι και ιδιαίτερα απαραίτητα όταν μάλιστα καταναλώνουμε «εισαγόμενη» ενέργεια.

Δρ Γιάννης Χατζησάββας
Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου
Δικηγόρος

                                         ************************

Σχόλια από τον ΞΕΝΟΦΩΝ ΙΣΑΡΗ - http://civdilem.pblogs.gr/ — 14
Δεκεμβρίου 2009 @ 09:39

Κυρία Υπουργέ,
Το Υπουργείο διαδικασίες καθορίζει και διαδικασίες ελέγχει. Κι εκεί είναι το κλειδί. Η λύση είναι στις διαδικασίες για τα νοικοκυριά. Αν μπορεί ο κάθε πολίτης να εγκαταστήσει φωτοβολταικά στο σπίτι του ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΕΝΤΥΠΟ με τα στοιχεία του και τα στοιχεία της ιδιοκτησίας του τότε έχουμε λύση.

Η απελευθέρωση και επιτάχυνση των ατομικών εγκαταστάσεων- νοικοκυριών θα δώσει πάρα πολλές δουλειές σε χιλιάδες εγκαταστάτες και θα δημιουργήσει αμέσως μια ισχυρή ώθηση στην αγορά κι από ρευστότητα. Τα νοικοκυριά πουλώντας ρεύμα στη ΔΕΗ θα ανασάνουν και θα καταναλώσουν λίγο παραπάνω. Κι όλα αυτά θα γίνουν ΓΡΗΓΟΡΑ.

Οι μεγάλες εγκαταστάσεις αντίθετα, πέρα του ότι ευνοούν μόνο κάποιους ήδη πολύ πλούσιους να γίνουν πλουσιότεροι, χωρίς όμως αυτό να αυξάνει στο ελάχιστο την κινητικότητα της αγοράς, επιβαρύνουν επίσης σε διάφορους βαθμούς το περιβάλλον, και, στο πηλίκο όλων αυτών, αποδίδουν λιγότερα Μεγαβάτ!! Είναι λογικό οι μεγάλες εγκαταστάσεις να χρειάζονται μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, οπότε πέρα από τα λιγότερα μεγαβάτ, κι αυτά τα μεγαβάτ πάλι να προκύπτουν πιο αργά.
200,000 νοικοκυριά Χ 10kWp =2 GigaWattsp !!!

Καλή η συζήτηση κυρία Υπουργέ όμως όταν υπάρχει υποκρισία η συζήτηση είναι χάσιμο χρόνου. Η σαφής πρόθεση του Υπουργείου να στηρίξει τις ΑΠΕ, θα είναι αν ελευθερώσει τις εγκαταστάσεις νοικοκυριών, και επιταχύνει τις συμβάσεις τους με τη ΔΕΗ περιορίζοντας την γραφειοκρατία στο ελάχιστο. Τότε θα είναι πράξεις και όχι εντυπώσεις.

Στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση.

Ξενοφών Ίσαρης
Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: