Σελίδες

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν επηρεάζουν τις κλιματολογικές μεταβολές



Άλλο ένα άρθρο που ξεσκεπάζει τη παραπληροφόρηση σχετικά με τις κλιματολογικές μεταβολές με καταλογισμό των ευθυνών κυρίως στον άνθρωπο.......Απο την άλλη πλευρά πάλι κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί, ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν θα πρέπει να καταστρέφουν και το φυσικό περιβάλλον ασύδοτα.... Όπως για παράδειγμα, η ολοκληρωτική εξαφάνιση των δασών του Αμαζονίου, μπορεί να μην αλλάξει ραγδαία το παγκόσμιο κλίμα, αλλά θα δημιουργήσει σίγουρα ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στη πανίδα, τη χλωρίδα και κατά συνέπεια στην ίδια τη ζωή των ανθρώπων πάνω στη γη.

Η βαρυχειμωνιά που έχει ντύσει στα λευκά το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας νέας κλιματικής περιόδου για τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια, όπως υπολογίζουν κορυφαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας επικεφαλής του τμήματος Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στις ΗΠΑ, καθηγητής Αναστάσιος Τσώνης, η Γη θα μπει σε μια νέα μίνι εποχή των πάγων!

Την περασμένη εβδομάδα, το 56% της επιφάνειας των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν καλυμμένο με χιόνι, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και πολλές δεκαετίες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας καθηγητής μιλώντας σε βρετανική εφημερίδα τονίζοντας όμως: «Αυτό που είδαμε δεν ήταν ό,τι πιο ακραίο θα μπορούσε να συμβεί. Ο χειμώνας θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαρύς».

Για τον καθηγητή Αναστάσιο Τσώνη δεν πρέπει να σκεφτόμαστε καταστροφολογικά λόγω των συγκεκριμένων ακραίων τρόπων έκφρασης της φύσης. «Δεν πιστεύω σε καταστροφολογικές θεωρίες. Η ανθρώπινη παρέμβαση στην υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται σε ισορροπία με τους κύκλους που κάνει η φύση. Προσωπικά δεν πιστεύω τα υπολογιστικά μοντέλα που αναφέρουν πως αν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αγγίζουν συγκεκριμένα όρια τότε η θερμοκρασία και η στάθμη της θάλασσας θα ανέβουν» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γουισκόνσιν αναφέροντας ακόμη: «Ανάλογα μοντέλα που έχουν αποτύχει να προβλέψουν τον καιρό σε βάθος μιας εβδομάδας δεν θα μπορούσαν να είναι αξιόπιστα στο να προβλέψουν τι θα γίνει σε εκατό χρόνια».Οι απόψεις του Έλληνα καθηγητή όμως δεν απέχουν και πολύ από τις απόψεις άλλων επιστημόνων, όπως του καθηγητή Μοτζίμπ Λατίφ του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς στο Κίελο της Γερμανίας, που στηρίζουν τα όσα λένε σε μια ανάλυση των φυσικών κύκλων στη θερμοκρασία των νερών του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού. Απόψεις που τους οδηγούν σε προβλέψεις πως η υπερθέρμανση της Γης σε μεγάλο βαθμό οφείλεται απλώς στη θερμή για μια περίοδο λειτουργία του πλανήτη, η οποία για τα επόμενα χρόνια θα μπει σε μια πιο ψυχρή φάση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Πηγή Άρθρου
Espresso 11/01/2010
Η νέα μίνι εποχή των παγετώνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: