Σελίδες

Αιολικά Πάρκα: Περί της επίδρασης του θορύβου των ανεμογεννητριών στην υγεία.Άρθρο του H. Kempf

Ο θόρυβος των ανεμογεννητριών απειλεί την υγεία αυτών που κατοικούν κοντά τους; Το ερώτημα αυτό, το οποίο κατ’ αρχήν προκαλεί έκπληξη, μπαίνει συχνά από (Συλλόγους) Ενώσεις αντίθετες στην εγκατάσταση αυτών των πανύψηλων, πάνω από 100 μ., μηχανών. Μετά από έρευνα της Ένωσης για την προστασία από τα αιολικά πάρκα τον Μάρτιο του 2005, η Ιατρική Ακαδημία διερεύνησε αυτό το θέμα. Η αναφορά της, που εκδόθηκε την 23η Μαρτίου 2005, θα έπρεπε να προβληματίσει τους υποστηρικτές των ανεμογεννητριών.

Η έρευνα, με την καθοδήγηση του Claude Henri Chouard, επιβεβαιώνει ότι οι ηχητικές οχλήσεις που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες είναι μία πραγματικότητα, αλλά δείχνει επίσης πως λόγω της έλλειψης μιας τεκμηριωμένης μελέτης οδηγούμαστε είτε σε υπερβολές είτε στην απόρριψη κάθε συζήτησης.

Οι μηχανές αυτές παράγουν όντως έναν σημαντικό θόρυβο, που έχει σχέση με την περιστροφή των γραναζιών του μηχανισμού και την τριβή του αέρα πάνω στα πτερύγια και τον σκελετό της ανεμογεννήτριας.
Όμως ο θόρυβος αυτός δεν είναι πάντοτε ομοιόμορφος. Μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες και, κυρίως, ανάλογα με τη τοποθεσία.

Στο Saint-Crepin (Charente-Maritime), για παράδειγμα, έχουν πραγματοποιηθεί καταγραφές ήχων σε εννέα διαφορετικά αιολικά πάρκα. Στις έξη από αυτές, οι προβλεπόμενες τιμές του επιτρεπόμενου θορύβου είχαν τηρηθεί, όχι όμως και στις τρεις άλλες.
Η αναφορά αποκαλύπτει πόσο λίγες έρευνες ήχου έχουν γίνει σχετικά με τις τουρμπίνες. Άλλωστε, μόνο τον Οκτώβρη του 2005 στο Βερολίνο, με την πρωτοβουλία μιας ευρωπαϊκής ένωσης ακουστικολόγων (INCE Ευρώπης), έλαβε χώρα η πρώτη επιστημονική συνδιάσκεψη πάνω με θέμα τον θόρυβο των ανεμογεννητριών.

Από την άλλη πλευρά, η επίδραση του θορύβου στην υγεία – ή «χρόνιος ηχητικός τραυματισμός»- είναι, καθαυτή, γνωστή από πολύν καιρό. «Σε περιορισμένες εντάσεις, εκτιμούν οι ειδικοί, ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει στρεσογόνες αντιδράσεις, διαταραχές ύπνου και να έχει αντίκτυπο στην γενική φυσική κατάσταση των ανθρώπων.(…) Ο ύπνος διαταράσσεται εφόσον ο παραγόμενος θόρυβος υπερβαίνει τα 45 dB (ντεσιμπέλ), ή μόνο τα 35 dB, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
Το καλύτερο μέσο αποτροπής αυτού του κινδύνου είναι η απομάκρυνση των κατοικιών από την ηχητική πηγή. Όμως ένας απλός κανόνας δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, ακριβώς επειδή «η διάδοση του ήχου εξαρτάται από στοιχεία τοπογραφικά και περιβαλλοντικά που προσιδιάζουν σε κάθε εγκατάσταση». Περιμένοντας τις επιδημιολογικές έρευνες, η Ιατρική Ακαδημία συστήνει λοιπόν, «προληπτικά, να απαγορευθεί η κατασκευή ανεμογεννητριών με ισχύ πάνω από 2,5 μεγαβάτ και σε απόσταση μικρότερη των 1500 μέτρων από κατοικίες».Από την άλλη πλευρά, η αναφορά δικαιώνει την άποψη, σύμφωνα με την οποία οι υπόηχοι που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες είναι επιζήμιοι για την υγεία και υπενθυμίζει ότι «η παραγωγή υποήχων από τις ανεμογεννήτριες είναι, στο άμεσο περιβάλλον τους (…) περιορισμένη».

(πηγή: «Le Monde», 30.5.2005, μετάφρ. Γιώργος Παπαδήμος)

Για όσους ενδιαφέρονται για περαιτέρω πληροφορίες:
FRANCE : La federation nationale Vent de Colere!
http://www.ventdecolere.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: