Σελίδες

Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες

Απόσπασμα από ομιλία του βουλευτή Δ. Πιπεργιά στη βουλή

Αξίζει να αναδημοσιεύσουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή Δ. Πιπεργιά που έγινε στη βουλή στις 4/7/2003. Είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο το θέμα και αποδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει τα αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στη νότια Εύβοια. Ας διδαχθεί από τα λάθη των προηγούμενων ετών η νέα εκλεγμένη Κυβέρνηση και ας βάλει φραγμούς στην ασυδοσία των αιολικών πάρκων, πριν είναι αργά για όλους μας……… Καλή ακούγεται η πράσινη ανάπτυξη αλλά όχι με τέτοιους τρόπους και μεθοδεύσεις που υποβαθμίζουν τη ζωή μας, το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας.


Ομιλία Δ. Πιπεργιά στη Βουλή

Τα αιολικά πάρκα αναπτύσσονται πολλές φορές χωρίς καμία συγκεκριμένη λογική και χωρίς προηγούμενο χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν μιλάω για ήπιες παρεμβάσεις αλλά για παρεμβάσεις που μετατρέπουν περιοχές και αλλοιώνουν το τοπίο. Όταν μιλάμε για σιδερένια δάση εννοούμε από ένα βουκολικό τοπίο μιας βουνοκορφής μετατρέπεται σε βιομηχανικό χώρο. Θα πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός που πρέπει να γίνουν αυτά και πρέπει να συμφωνεί η τοπική κοινωνία.

Όταν μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη δεν μπορούμε να λέμε οπουδήποτε κτίζεται ένα αιολικό πάρκο, ένα δάσος από σιδερένιους πυλώνες. Δεν υπάρχει σχεδιασμός και οπουδήποτε μπορεί να εγκατασταθεί με μόνο περιορισμό 500 μέτρα από τα όρια του οικισμού που πολλές φορές και αυτός ο όρος δεν τηρείται.

Έχουν δοθεί άδειες στην πατρίδα μου, στην Εύβοια και αυτή την ώρα υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ μιας εταιρείας της ΤΕΡΝΑ και του Δήμου Αμαρυνθίων γιατί έχει δοθεί μια άδεια χωρίς τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε Πρόεδρε, συνήθως οι υπηρεσίες και εδώ το καταγγέλλω αντί να στείλουν για γνωμοδότηση τις άδειες στον αρμόδιο δήμο, τις στέλνουν σε άλλον δήμο. Στέλνουν σκόπιμα οι υπηρεσίες αντί για το δήμο Αμαρυνθίων στο δήμο Ιστιαίων. Το παίρνει ο δήμαρχος ο οποίος είναι άσχετος με το αιολικό πάρκο και λέει δεν ενδιαφέρει το δήμο μου και το ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων. Περνάει η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος, θεωρείται ότι υπάρχει θετική γνώμη εφ' όσον δεν απάντησε ο δήμος και χορηγείται άδεια. Αυτές οι διαδικασίες συμβαίνουν κατ' επανάληψη. Έχουν εγκριθεί άδειες περιβαλλοντολογικών όρων στην πατρίδα μου για πάρκα με τέτοιες μεθοδεύσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ύστερα ξεκινούν οι αντιδράσεις των κατοίκων που είναι λογικές, γιατί υπάρχει μια συστοιχία από δίκτυα, από κολώνες που κατεβαίνουν από το αιολικό πάρκο μέχρι το δίκτυο.

Μάλιστα οι κολώνες μπορούν να καταστρέψουν και ιδιοκτησίες, να υπάρχουν πολλές κολώνες σε ένα χωράφι και να μην μπορεί ο ιδιοκτήτης να το καλλιεργήσει. Εκεί ισχύει η νομοθεσία που προβλέπει ότι η επέκταση των δικτύων χαμηλής τάσεως γίνεται κατά προτεραιότητα από τη ΔΕΗ, χωρίς -προσέξτε- καμία προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, μέχρι πρότινος τουλάχιστον.

Επιχείρησε ο προκάτοχός σας Υπουργός Ανάπτυξης να βάλει κάποια τάξη σε αυτά τα ζητήματα, όμως, οριστική τάξη, κύριε Πρόεδρε, για να αξιοποιηθεί η ήπια αυτή μορφή ενέργειας δεν μπήκε. Είναι ένας σχεδιασμός, μια συνεννόηση. Όταν μιλάμε για αειφορία στην ανάπτυξη, θα πρέπει η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων να μην εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων τομέων της οικονομίας. Δεν μπορεί σε μία παραλία -παραδείγματος χάριν στις Ζάρακες- η οποία προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη να εγκαταστήσουμε πλειάδα αιολικών πάρκων, τα οποία έχουν πάντα θετική γνωμοδότηση.

Ζήτησα από τη ΡΑΕ να σκύψει πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν η εξής: "Γνωμοδοτούμε σε όσες περιπτώσεις έχουμε ώριμες μελέτες, ώριμα έργα." Όσοι δηλαδή είχαν "τρέξει" τα έργα -ακόμη και με τις μεθοδεύσεις που σας είπα προηγουμένως- και είχαν πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πήραν και θετική γνωμοδότηση.

Ακούστε και μια άλλη λογική, η οποία είναι παράλογη και το Υπουργείο θα πρέπει να την αντιμετωπίσει. Τόλμησαν -ακούστε- κάποιοι απλοί άνθρωποι στην περιοχή, βλέποντας την κοσμογονία, να πουν: "Δεν παίρνουμε κι εμείς μια μηχανή;" Μία μόνη. Τόση δυνατότητα είχε το βαλάντιό τους. Έκαναν, λοιπόν, αίτηση για μια ανεμογεννήτρια, για να τη βάλουν στο χωράφι τους. Δίπλα ενδεχομένως να έχει γίνει καταπάτηση από κάποιους μεγάλους και να έχουν πάρει τα χωράφια τους με άδεια του δασαρχείου και χωρίς να πληρώσουν δραχμή. Είπαν, λοιπόν: "Εμείς θέλουμε μία μόνο μηχανή." Και αντί η ΡΑΕ να τα βάλει κατ' απόλυτη προτεραιότητα αυτά τα μικρά αιολικά πάρκα της μιας μηχανής και των δύο μηχανών, τι είπε; "Δεν μπορεί να προχωρήσουν αυτά, γιατί χρειαζόμαστε οικονομίες κλίμακος." Τι είναι δηλαδή οι οικονομίες κλίμακος; Να κάνουμε σιδερένια δάση στα βουνά.
Εξ αυτού του λόγου χρειάζεται, κύριε Υπουργέ, μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, αν πράγματι θέλουμε να γίνουν τα αιολικά πάρκα, αν θέλουμε οι γραμμές να μη μείνουν μόνο γραμμές. Γιατί αν ακολουθήσουμε την ίδια μέθοδο, αν αδειοδοτούμε δηλαδή πάρκα χωρίς προηγούμενη συναίνεση των κατοίκων και χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουμε μόνο με τις γραμμές, γραμμές που θα έχουν φτιαχτεί για να πάρουν ενέργεια τα αιολικά πάρκα, τα οποία, όμως, δεν θα φτιάχνονται. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι οι κάτοικοι πλέον δεν είναι στην εποχή που τους εξαγόραζαν με χάντρες! Έχουν καταλάβει ότι υπάρχει ζήτημα, ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους. Αυτά τα επισημαίνω προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γιατί πολύ φοβάμαι ότι σε αυτόν τον τομέα έχετε αδρανήσει.

Στην Εύβοια, κύριε Υπουργέ, έχετε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για ανάπτυξη αιολικής ενέργειας. Σκοπεύετε να αδειοδοτήσετε πάνω από 500 ΜW αιολικά πάρκα. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να προκύψουν 700-1000 μηχανές, δηλαδή 700-1000 πυλώνες ανεμογεννητριών. Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι δεν θα προκύψουν αυτά, εάν δεν σκύψετε από τώρα πάνω στο πρόβλημα και αν δεν κάνετε σοβαρό σχεδιασμό, όπως επιτάσσει εξάλλου ο νόμος και όπως επιβάλλει η λογική. Θέλουμε αειφορία; Να την έχουμε.

Πηγή: Ομιλία του Δ. Πιπεργιά στη Βουλή, 4 Ιουλίου, 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια: