Σελίδες

Αιολικά Πάρκα. Ξεπούλημα καταστροφή και καταπάτηση της δημόσιας Γης

Η έκθεση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας επισημαίνει ότι τα αιολικά πάρκα αποδεικνύονται ένας δαπανηρός τρόπος για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεραίνει ότι αντί να δαπανούμε δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών, θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανέγερση κατοικιών που θα είναι πιο οικονομικές από την άποψη της κατανάλωσης ενέργειας. Οι επικριτές της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία λένε ότι η μόνωση των παλιών σπιτιών και η αναβάθμιση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα κόστιζαν φθηνότερα και θα ήταν προτιμότερα για το περιβάλλον. “Το πρόβλημα με τα αιολικά πάρκα είναι ότι πρέπει να τα κατασκευάσεις σε τόπους όπου δεν χρειάζεται ηλεκτρισμός”, λέει ο Κλάους Λίπολντ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. “Και ύστερα πρέπει να μεταφέρεις την ηλεκτρική ενέργεια κάπου αλλού”.
Οι ανεμογεννήτριες δεν “φυτεύονται” σύμφωνα με την έκθεση αυτή. ENA ΑΛΛΟ μεγάλο θέμα είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις ανεμογεννήτριες. Δεν τις “φυτεύει” κανείς, όπως φυτεύει σπόρους.
Κάθε τουρμπίνα χρειάζεται για αντίβαρο εκατοντάδες κυβικά μέτρα μπετόν μέσα στη γη. Γι' αυτό, ίσως δεν έχουν δίκιο εκείνοι που λένε ότι αν βρεθούν άλλες ανανεώσιμες πηγές, τότε οι ανεμογεννήτριες μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν αλλού και “ούτε γάτα ούτε ζημιά”. H γερμανική έκθεση καταλήγει ότι τα αιολικά πάρκα δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές μεταβολές.
Αλλά ακόμη και αν ήταν, υπάρχουν ορισμένα τοπία που είναι πάρα πολύ πολύτιμα για να τα μετατρέψουμε σε υπαίθριους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Να μην ξεχνούμε ότι για την θεμελίωση των πυλώνων, είναι απαραίτητο να ανέβει στην κορυφή του βουνού το τεράστιο ερπυστριοφόρο γεωτρύπανο (διαστάσεων πολλών τάνκς) για το οποίο οι μπουλντόζες κυριολεκτικά ισοπεδώνουν το βουνό.
Αναρωτιέται κάποιος δικαιολογημένα μήπως τελικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι, εκτός της απομύζησης επιδοτουμένων κονδυλίων ύψους 70% της επένδυσης. Μοναδικά τοπία υποβαθμίζονται, μνημεία της φύσης και αρχαιολογικοί χώροι προσβάλλονται ή καταστρέφονται, χλωρίδα και πανίδα εξαφανίζεται, παράγεται πανάκριβη ενέργεια, ιδιωτικοποιούνται τεράστιες περιοχές. Πολύ συχνά αυτή η παρέμβαση γίνεται σε περιοχές με μικρό μέσο όρο αιολικού δυναμικού που δεν ικανοποιεί τεχνικά τις ανάγκες των αιολικών εργοστασίων όπως στην Αργολίδα όπως αναφέρουν σχετικοί επιστημονικοί χάρτες. Ενδεικτικά παράλογου σχεδιασμού αναφέρεται η περίπτωση Σερίφου για 87 ανεμογεννήτριες, κηρυγμένης προστατευμένης Γυάρου 300 ανεμογεννήτριες, Οσίου Λουκά Δελφών μνημείου της UNESCO κλπ. Να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτά τα μέρη δεν υπάρχει ούτε το απαραίτητο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας κολοσσιαίου κόστους. Οι τζίροι των εμπλεκομένων εταιριών και των ξένων καρτέλ στην ενέργεια, δίνουν την απόλυτα κατανοητή απάντηση. Το λιγνιτικό πεδίο της χώρας, το μόνο καύσιμο που εκμεταλλεύεται η χώρα μας εκχωρείται σε ιδιώτες. Μετά από απόφαση του υπουργείου ανάπτυξης μετά τη Βεύη θα γίνει και διαγωνισμός για το κοίταγμα Ελασσόνας. Ενδιαφερόμενοι όμιλοι που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό είναι η Ελληνική Τεχνοδομική του Ομίλου Μπόμπολα, ο όμιλος Κοπελούζου και ο όμιλος Μυτιληναίου. Το ελληνικό δημόσιο και η ΔΕΗ παρά το κοινωφελή χαρακτήρα της που πρωταρχικό στόχο πρέπει να έχει το δικαίωμα όλων των Ελλήνων για φτηνή ενέργεια έχει μπει στο στόχαστρο από την ΕΕ μετά από καταγγελίες ιδιωτών που υποστηρίζουν ότι η δωρεάν και αποκλειστική χρήση του λιγνίτη βλάπτει τον ελεύθερο ανταγωνισμό….και δεν ευνοεί την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Θεωρείται βέβαιο ότι ο ιδιώτης που θα αναλάβει την εκμετάλλευση λιγνιτικού πεδίου θα προχωρήσει και στη δημιουργία λιγνιτικής μονάδας ηλεκροπαραγωγής, αφού ο λιγνίτης παράγει 40% φθηνότερο ρεύμα.
Η προαγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προωθεί το υπουργείο ανάπτυξης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, δηλαδή εγγυημένο εισόδημα 70% ως 80% για τη κάθε μονάδα και ηλεκτροπαραγωγής, και η διασφάλιση του δικαιώματος μεταφοράς εγγύησης από τη ΔΕΣΜΗΕ στις τράπεζες. Αυτό απλά σημαίνει ότι η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας περνάει εξ΄ ολοκλήρου σε ιδιώτες. Και για αυτόν το τομέα ενδιαφερόμενοι όμιλοι είναι Η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου, Κοπελούζου, ΕλληνικήΤεχνοδομική.
Ισπανοί, Γάλλοι, Γερμανοί δηλαδή εκμεταλλεύονται τον ήλιο, τον αέρα και τα βουνά μας με επιδοτήσεις και κονδύλια των φορολογουμένων, για να παράγουν και να μας πουλούν πανάκριβα ενέργεια!!!

ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ «ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ»
• Ποιοι έχουν λάβει ως σήμερα άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δυναμικότητας 4.450 μεγαβάτ Η αγορά των αιολικών πάρκων ήταν πριν από δύο χρόνια σε πρωτογενή φάση στη χώρα μας, δηλαδή δεν υπήρχαν ιδιαίτερες επενδύσεις, γι' αυτό οι προοπτικές ανάπτυξης ήταν σημαντικές. Έτσι, πέραν των Ελλήνων, σημειώθηκε προσέλκυση ξένων επενδυτών που εντόπισαν το “κενό”. Σημειώνεται ότι υπάρχει διασφαλισμένη αγορά της παραγόμενης ενέργειας από τη ΔΕΗ μέσω ΔΕΣΜΗΕ. Ως σήμερα η τιμή με την οποία ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα από μονάδες ΑΠΕ είναι συνδεδεμένη με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Με την απελευθέρωση της αγοράς η τιμή απεξαρτάται και γίνεται σταθερή και θα προσαυξάνεται μάλιστα με αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.!!!!!!!!
* Ο ισπανικός όμιλος Iberdrola είναι από τους μεγαλύτερους στην παραγωγή αιολικής ενέργειας παγκοσμίως και εξαγόρασε πρόσφατα το 49,9% της εισηγμένης Ρόκας, που κατέχει το 40% της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας σε αιολικά πάρκα με 188,5 MW. Οι Ισπανοί εκπόνησαν επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει την τετραετία 2005-2008 την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικού δυναμικού 420 MW, για τα οποία θα επενδυθούν κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύντομα η ελληνοϊσπανική εταιρεία θα επεκταθεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου ήδη κάνει έρευνα αγοράς.
* H EDF, η “γαλλική ΔΕΗ”, εκτός από τη σημαντική τεχνογνωσία σε θερμοπυρηνικές αλλά και συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, έχει επεκταθεί και στα αιολικά εδω και μία δεκαετία. Στην Ελλάδα έχει αποκτήσει άδειες για 100 MW, έχει καταθέσει αιτήσεις για άλλα 300 MW και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Θεμελιοδομή για να αποκτήσει τη θυγατρική της εταιρεία Κτίστωρ, η οποία έχει στην κατοχή της άδειες συνολικής ισχύος 105 MW. Η Θεμελιοδομή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μάλλον θα αναγκαστεί να πουλήσει τη θυγατρική της. Πάντως οι Γάλλοι διαπραγματεύονται και με αρκετούς “αδειούχους” αιολικών που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει για να εξαγοράσουν τις άδειες.
* H ισπανική CESA έχει προχωρήσει σε κοινή εταιρεία με τη Spider Ενεργειακή, που ανήκει στη Μεταλλοβιομηχανική Spider, και έχει λάβει άδειες για τέσσερα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 75 MW.
* H Ε2-Energie από τη Δανία και η γερμανική Umwelkontor έχουν αποκτήσει από δύο άδειες αιολικών η καθεμιά και σκοπεύουν να τις επεκτείνουν.
* Το ενδιαφέρον των Ελλήνων
* H TEPNA Ενεργειακή, θυγατρική της εισηγμένης ΓΕΚ-TEPNA, ασχολείται διεξοδικά με όλες τις ενεργειακές μορφές. Εχει αποκτήσει άδεια για μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο στη Βοιωτία, ολοκλήρωσε τέσσερα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 40 MW, ενώ κατασκευάζει σημαντικά έργα αιολικής ενέργειας και μικρά υδροηλεκτρικά σε διάφορα σημεία της χώρας. Επίσης η εταιρεία σκοπεύει να ασχοληθεί με ανάπτυξη συστημάτων εκμετάλλευσης βιομάζας και ερευνά την αγορά.
* H ΕΛΤΕΧ Ενεργειακή, θυγατρική της εισηγμένης Ακτωρ - Ελληνική Τεχνοδομική, επιχείρησε να ενισχυθεί στα αιολικά μέσω επιθετικής εξαγοράς της Ρόκας. Οταν το σχέδιο δεν στέφθηκε από επιτυχία, η επιχείρηση στράφηκε σε αυτόνομη ανάπτυξη στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Σήμερα έχει σε λειτουργία δύο αιολικά πάρκα στη Λέσβο και κατασκευάζει μονάδες συνολικού δυναμικού 51 MW. Στα τελικά συμβόλαια βρίσκονται αιολικά πάρκα με επιπλέον 47 MW, ενώ έχει ζητηθεί άδεια για αιολικά πάρκα συνολικού δυναμικού 180 MW. Ακόμη η επιχείρηση αρχίζει να επενδύει σε μικρά υδροηλεκτρικά, ενώ έχει την επιμέλεια της γνωστής (και πολύπαθης) “ιαπωνικής” επένδυσης αιολικού πάρκου στη Λακωνία, την οποία φιλοδοξεί σύντομα να ολοκληρώσει.
* Ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος επίσης κατέχει άδεια ιδιωτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Μαγνησία αλλά μάλλον θα τη μεταφέρει στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας μετά την εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ξεκινά την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου του ισχύος 17 MW και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ στο Σιδηρόκαστρο. Παράλληλα έχει λάβει άδειες για αιολικά συνολικής δυναμικότητας 84 MW σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Εύβοια και η Ανδρος.
* H DAMCO Energy, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, δραστηριοποιείται στα αιολικά και στα μικρά υδροηλεκτρικά. Ολοκλήρωσε και λειτουργεί μεγάλο αιολικό πάρκο, δυναμικότητας 62 MW, που βρίσκεται στον Νομό Ροδόπης, για το οποίο επένδυσε κεφάλαια ύψους 70 εκατ. ευρώ. Επίσης διαθέτει αιολικά πάρκα στην Εύβοια και άδειες σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ μέσα στο 2005 πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αιολικά στην Κορινθία και στην Αχαΐα δυναμικότητας 40 MW. Η εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 4,5 MW στον Νομό Φθιώτιδας.
Σημείωση 12ο Τεύχος

Πηγή άρθρου
http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=665

Δεν υπάρχουν σχόλια: