Σελίδες

Το ΝΑΤΟ «τορπιλίζει» τα αιολικά πάρκα

Η σωτηρία του περιβάλλοντος συγκρούεται με την … εναέρια ασφάλεια της Δύσης, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, θέτοντας τα μέλη του προ υπαρξιακού προβλήματος!

Η Ατλαντική Συμμαχία έβαλε στο στόχαστρο τα αιολικά πάρκα – που πολλαπλασιάζονται σε ΗΠΑ, Βρετανία και αλλού- με την αιτιολογία ότι οι τουρμπίνες των ανεμογεννητριών τυφλώνουν τα ραντάρ της πολιτικής αεροπορίας και των στρατιωτικών βάσεων, σε μια γραμμή 100 χιλιομέτρων.
Καλυμμένος με αυτή την «ομπρέλα», ένας τρομοκράτης της Αλ Κάιντα θα μπορούσε θεωρητικά να μιμηθεί τους αεροπειρατές της 9/11, σπέρνοντας την καταστροφή σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Οι «Τάιμς» και η «Ιντιπέντεντ» αποκαλύπτουν πως ο Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας του ΝΑΤΟ διεξάγει συνεχή πειράματα για τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην εναέρια ασφάλεια και θα εκδώσει το τελικό του πόρισμα το 2011 (η πρώτη συνάντηση ειδικών πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, με τη συμμετοχή της Ελλάδας).
Παράλληλα, οι τελευταίες μετρήσεις του βρετανικού Κέντρου Αεροπορικού Πολέμου με τη συνδρομή Αμερικανών ειδικών, σήμαναν συναγερμό στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας, αφού κατέδειξαν σοβαρές «τρύπες» στον εθνικό εναέριο χώρο.

«Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται σε πολλές χώρες-μέλη του», δήλωσε ο Βρετανός διοικητής σμήνους, Κρις Μπρίντον.

Αναζητούν λύση
Προς το παρόν δεν διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2004 σε ραντάρ της Ουαλίας.
Τότε η κυβέρνηση Μπους είχε μπλοκάρει όλα τα σχέδια για νέα αιολικά πάρκα, αλλά τα επόμενα χρόνια χαλάρωσε την απαγόρευση, δίνοντας άδειες κατά περίπτωση.
Το θέμα έχει διχάσει και τη βρετανική κυβέρνηση, αφού ο υπουργός Ενέργειας Τζον Χάτον εξήγγειλε μόλις πέρυσι τον Δεκέμβριο τη λειτουργία 7.000 νέων ανεμογεννητριών ως το 2020.
Ετσι, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναγκάστηκε να μεσολαβήσει ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας και Ενέργειας, ζητώντας τους να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση τεχνικής λύσης.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Πηγή άρθρου
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&tag=8400&pubid=436419

Δεν υπάρχουν σχόλια: