Σελίδες

Αιολικές αυθαιρεσίες και αντιδράσεις πολιτών

Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων λαμβάνει πλέον διαστάσεις εθνικής καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτιστικών στοιχείων τους. Στο Ν. Κεφαλληνίας, οφείλουν να ενημερώνονται για αυτές τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις των αιολικών πάρκων οι τοπικοί μας άρχοντες αλλά και οι κάτοικοι για να μη πάθουμε τα ίδια και χειρότερα.. Η παραπληροφόρηση σχετικά με τις ωφέλειες των αιολικών σταθμών μπορεί να συνεχίζεται αμείωτη, όμως όλο και περισσότεροι πολίτες και συλλογικοί φορείς στρέφονται εναντίον τους. Η αλήθεια γύρω από τη πραγματική συμβολή των ανεμογεννητριών στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στις κοινωνικές ανάγκες δεν μπορεί πλέον να αποκρύπτεται. Στο παρακάτω άρθρο που σας παρουσιάζουμε, αποκαλύπτεται ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αιολικής αυθαιρεσίας στη περιοχή Μάναρι – Ν. Αρκαδίας.

Μάναρι Αρκαδίας- Μετά τις Ανεμογεννήτριες η θλίψη
Της Ελένης Παπαδοπούλου – Έπαθλο- τεύχος Νο. 64 Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2οο8

Όταν το Σεπτέμβρη του 2006 παρουσιάζαμε την εκπληκτική γέφυρα του Μάναρι με αφορμή την ανακήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου, οι μπουλντόζες και τα βαριά μηχανήματα για την κατασκευή των πρώτων αιολικών Σταθμών στην περιοχή είχαν ήδη ξεκινήσει το ολέθριο έργο τους… Στη χώρα της παρανομίας, της αυθαιρεσίας, των εργολάβων και της απουσίας ελέγχων από τις υπηρεσίες, είναι να μην ξεκινήσει μια τέτοια κατασκευή… Μετά, μεγαλώνει, πολλαπλασιάζεται και σαρώνει αλόγιστα μέχρι τελικής άλωσης και αλλοίωσης του τοπίου. Ο κος Παναγιώτης Σιαμπέκος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαναριωτών Αττικής που πρωταγωνίστησε στη μάχη για την ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου, είχε ήδη τότε επιδοθεί σε ενέργειες προστασίας του από τις κολώνες και τα καλώδια της ΔΕΗ που τοποθετήθηκαν παράλογα σε άμεση επαφή με τη Γέφυρα, πληγώνοντας έτσι την εικόνα του και τον περιβάλλοντα φυσικό χώρο. Δύο χρόνια μετά, το άλλοτε γραφικό Μάναρι και ο ειδυλλιακός περίγυρος του μνημείου, ζώστηκαν κυριολεκτικά από το δίκτυο της ΔΕΗ και τους αιολικούς σταθμούς.

Ο δήμος Βαλτετσίoυ στον οποίο ανήκει το Μάναρι χτυπήθηκε αλύπητα από την πύρινη λαίλαπα του περσινού καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο χωριό και η Γέφυρα γλίτωσαν απ’ τη φωτιά… Όχι, όμως, και από τα «δόντια» των αιολικών επενδύσεων… Για άλλη μια φορά, λοιπόν, πολίτες αυτής της χώρας αναγκάζονται να καταφύγουν σε καταγγελίες, διαμαρτυρίες και γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες προκειμένου να διαφυλάξουν οι ίδιοι αυτό που οι φορείς της πολιτείας υποχρεούνται… Έτσι, πριν από μερικές εβδομάδες οι κάτοικοι του Μάναρι έστειλαν στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια διαμαρτυρία για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί μετά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και αίτηση για την αποτροπή των σχεδιαζόμενων νέων αιολικών σταθμών. Την αίτηση-διαμαρτυρία υπογράφουν περισσότεροι από 100 κάτοικοι της περιοχής και έχει ως εξής:

«Αίτηση – Διαμαρτυρία κατοίκων Βαλτετσίου Ν. Αρκαδίας για μη εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στο χωριό τους

Οι υπογράφοντες Μαναριώτες διαμαρτυρόμαστε έντονα με την προβλεπόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών βόρεια του χωριού μας, στην ευρύτερη περιοχή της «Λυκόρραχης», του Δήμου Βαλτετσίου του Ν. Αρκαδίας από την εταιρεία RE Services Ε.Π.Ε., όπως φαίνεται από την αίτηση της εταιρείας προς το Δασαρχείο Τρίπολης για τοποθέτηση μετρητικών ιστών στην ανωτέρω περιοχή και έγκρισή της από το Δασαρχείο με αριθμό πρωτ. 4267/22-11-07 και τούτο όχι γιατί δε θέλουμε ανεμογεννήτριες, τις οποίες δεχθήκαμε χωρίς διαμαρτυρίες στα ανατολικά του χωριού μας, στα βουνά «Ασπροβούνι», «Αγριοκερασιά» και «Άνω Σπληθάρια» της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α.Ε. καθώς και στα νότια, τις ανεμογεννήτριες στο βουνό «Τσούκα» της εταιρείας ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
ΟΜΩΣ
1ο Η εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ Α.Ε. πέρασε αυθαίρετα τις 12 γραμμές!!! Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΜΕΣΑ από το χωριό μας και δίπλα (20 μέτρα) από «τα μνημεία Γέφυρα και Στάση Μάναρι με τον περιβάλλοντα χώρο» τα οποία σύμφωνα με την απόφαση: ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/65254/1820/29-8-2006, ΦΕΚ 1353/14-9-2006 τ. Β που χαρακτηρίστηκαν, «χρειάζονται ειδική κρατική προστασία». Την αλλαγή της εγκεκριμένης από το Υπουργείο όδευσης των γραμμών μεταφοράς εκτός του χωριού μας, την πέτυχαν με τη συνεργασία της ΔΕΗ και του ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίες υπηρεσίες δε διάβασαν τα βασικά κριτήρια για την αρμονική ένταξη των δικτύων μεταφοράς που ως πρώτο κριτήριο αναφέρουν: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΑΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΧΕΡΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Το παράνομο της όδευσης επεσήμανε και «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» με την υπαριθμ. 2086/07/2.3/11-02-2008 επιστολή του αμφισβητώντας τη νομιμότητα της 3722/9/10/2006 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά το μέρος που αφορά τη νέα όδευση των γραμμών μεταφοράς εντός του οικισμού.
2ο Η εταιρεία ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. τοποθέτησε την κοντινότερη ανεμογεννήτρια σε απόσταση όχι 1500 μέτρων από το χωριό μας, όπως καταγράφεται στη σελίδα 51 της μελέτης του έργου, -φυσικά συμφώνησε άκριτα ως προς την απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων από το χωριό μας και έτσι αρκετές φορές για να κοιμηθούμε τα βράδια κλείνουμε τα παράθυρα ώστε να αποφύγουμε τον έντονο θόρυβο. Πιστεύουμε ότι στο τοπογραφικό διάγραμμα εντέχνως δεν περιλαμβάνεται το χωριό μας, γιατί ο οποιοσδήποτε με έναν απλό χάρακα θα διαπίστωνε το ψεύδος της απόστασης των 1500 μ.
3ο Από την ημέρα λειτουργίας τους δημιουργούν παράσιτα στα τηλεοπτικά σήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ενημερωθούμε ούτε να ψυχαγωγηθούμε με το μόνο μέσο που υπάρχει σήμερα στο χωριό μας. Τη δημιουργία παρασίτων διαπίστωσαν τεχνικοί από την ΕΡΤ, την οποία και ευχαριστούμε για την δορυφορική απόδοση τηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ 1 και ΝΕΤ. Πάντως εμείς οι χωριανοί ευχόμαστε να υπάρχει άπνοια του ανέμου ώστε να απολαμβάνουμε χωρίς παράσιτα τα τηλεοπτικά προγράμματα.
Μετά από αυτά θα πρέπει να γίνει κατανοητό γιατί
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και ΑΙΤΟΥΜΕ
1ο Να μη χορηγήσετε άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην εταιρεία RE Services Ε.Π.Ε., στη Λυκόρραχη και σε σημείο ορατό από το χωριό μας, γιατί τότε κυριολεκτικά περικυκλωνόμαστε από ανεμογεννήτριες και δεν θα απομείνει πλέον ελεύθερος χώρος ενατένησης παρθένου φυσικού τοπίου στον αγαπημένο τόπο μας.
2ο Σας παρακαλούμε να δώσετε εντολή ώστε να υπογειοποιηθούν, έστω και τώρα, οι 12 εναέριες γραμμές που περνούν μέσα από το χωριό μας και από τη «Γέφυρα και Στάση Μάναρι».
3ο Να μας αποκαταστήσουν οι εταιρείες το τηλεοπτικό σήμα στο χωριό μας.

Την αίτηση-διαμαρτηρία των κατοίκων ήρθε να ενισχύσει μία ακόμη επιστολή προς τον Υπουργό από τον Σύνδεσμο Μαναριωτών Αττικής στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Υποβάλλουμε συνημμένα αίτηση-διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού μας, που θα μπορούσε να λέγεται πλέον και «χωριό των ανεμογεννητριών» και σας γνωρίζουμε ότι τα αιτήματα που διαλαμβάνονται σε αυτήν την αίτηση είναι σοβαρά, λογικά και δίκαια, στηρίζονται στην ήδη δημιουργημένη δυσμενή πραγματικότητα τόσο περιμετρικά του χωριού σε απόσταση 500 μέτρων όσο και μέσα στον οικισμό με τις πρόχειρες και αυθαίρετες αποφάσεις των αρμοδίων να οδηγήσουν την πορεία του δικτύου μέσα από αυτόν ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να ακολουθήσει άλλη πορεία μέσω την τοποθεσίας «Αγιαννάκης» που είναι και συντομότερη και ομαλότερη και οικονομικότερη και παράλληλη με υπάρχοντα αγροτικό δρόμο…
Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στη συνημμένη αίτηση-διαμαρτυρία δεν εκφράζουν μόνο τη βούληση των υπογραφόντων αλλά είναι αιτήματα της παμψηφίας των Μαναριωτών εσωτερικού και εξωτερικού οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία εκφράζουν την αντίθεσή τους και την αγανάκτησή τους και επιζητούν με κάθε τρόπο την επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι αυθαιρεσίες, οι παλινωδίες, η αδιαφορία και τα τετελεσμένα των υπευθύνων κατά παράβαση των νόμων, των προδιαγραφών και των κανονισμών. Καμία μελέτη δεν δημοσιοποιήθηκε.
Όλες «εγκρίθηκαν» και όλα «νομιμοποιήθηκαν» εκ των υστέρων και μετά από καταγγελίες και διαμαρτυρίες.
Τα συνημμένα σχετικά με το θέμα αποσπάσματα από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ με προδιαγραφές, κανονισμούς και προϋποθέσεις που θέτει η ΔΕΗ, τα καταστρατηγεί όλα στην πράξη αυθαίρετα και επιδεικτικά με τους επιχειρηματίες και τους εργολάβους αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία.
Εύγλωττη είναι η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη την οποία συνυποβάλλουμε και η οποία επιβεβαιώνει περίτρανα τα καταγγελλόμενα.
Αν δοθεί άδεια να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και στο βορινό ορίζοντα του χωριού μας και σε σημείο ορατό από οποιοδήποτε μέρος του και συγκεκριμένα στην οριζοντιογραμμή «Ανάληψη-Παλικαριών ράχη-Ράικου» τότε το χωριό μας θα χάσει κάθε έννοια φυσικού χώρου ελληνικού χωριού και θα μετατραπεί πλέον κυριολεκτικά σε βιομηχανική περιοχή.
…Από της λειτουργίας των ανεμογεννητριών παραπαίει στο χωριό μας το σήμα όλων των τηλεοπτικών καναλιών. Η ΕΡΤ κατανοώντας το πρόβλημα ύστερα από αίτησή μας τοποθέτησε κεραία με δορυφορική λήψη και λύθηκε το πρόβλημα των κρατικών καναλιών. Όπως μας διαβεβαίωσαν οι τεχνικοί για τα παράσιτα ευθύνεται η λειτουργία των ανεμογεννητριών. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων που απευθυνθήκαμε δεν έλαβε κανένα μέτρο…
…Όσο και αν κατανοεί κανείς την ανάγκη εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όλα τα παραπάνω αναφερόμενα αναιρούν κάθε καλή πρόθεση και δημιουργούν το αρνητικό κλίμα και την κάθετη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας η οποία δικαιολογημένα νιώθει την περιφρόνηση και την εγκατάλειψη.
Τα αιολικά πάρκα της περιοχής ανήκουν στην πλειοψηφία τους στην επικράτεια του Δήμου Σκιρίτιδας, ο Δήμαρχος του οποίου, κος Κατσαφάνας ένθερμος οπαδός τους (γεωλόγος), προφανώς μόνο τα οφέλη θέλει να βλέπει και προφανώς αδιαφορεί τόσο για την τραγική εικόνα που εμφανίζει ο τόπος όσο και για τις παρανομίες που καταγγέλλονται. Από τους κατοίκους του Μάναρι ενημερωθήκαμε και για μια ακόμα εγκληματική περιβαλλοντική παρέμβαση που στο παραπέντε αναχαιτίστηκε. Οι Μαναριώτες έδωσαν σκληρή μάχη για να μην εγκατασταθεί στην περιοχή του ο ΧΥΤΑ που και πάλι ένθερμα υποστήριζε ο κος Κατσαφάνας. Αν και Γεωλόγος, προφανώς δεν συγκινήθηκε από την ύπαρξη των πηγών του Ευρώτα και του Αλφειού στην περιοχή της θέσης του ΧΥΤΑ. Έτσι υποχρεώθηκαν οι Μαναριώτες να επιστρατεύσουν Μελέτες του ΙΓΜΕ και του Πολυτεχνείου και να σύρονται σ’ ένα χρονοβόρο γαϊτανάκι δαπανών, γραφειοκρατίας, αγωνίας. Η εποχή της ελληνικής κατάντιας είναι εδώ! Έχει ονοματεπώνυμα και ολέθρια έργα.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε την 25/11/2008 στις 12:57 και έχει αρχειοθετηθεί ώς Αιολικοί Σταθμοί, Καταστροφή Περιβάλλοντος με ετικέτες Αρκαδία, Περιοδικό Έπαθλο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τυχόν νέες απαντήσεις χρησιμοποιώντας το feed RSS 2.0 Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση, ή ένα trackback από την δικιά σας σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: