*Ύψος 110-160 μέτρα
* Οι έλικες όταν περιστρέφονται καλύπτουν κατακόρυφα 4-8 στρέμματα
* η ταχύτητα στο άκρο της έλικας είναι 150-200 μίλια την ώρα
* Νεκρά πτηνά και νυχτερίδες
* Ενόχληση των άλλων ζώων που ζουν στην ξηρά
* Θόρυβος και δονήσεις
* Εκατοντάδες τόνοι μπετόν και σιδήρου σε κάθε θεμελίωση
* Δρόμοι και γραμμές μεταφοράς τάσης
* Διατάραξη της φυσιολογικής ροής του νερού
* Κατακερματισμός οικοτόπων
* Τρεμόπαιγμα σκιών
* Φώτα στρόμπο μέρα νύχτα
* Aντιαισθητικές, αποσπούν την προσοχή
* Υποβάθμιση κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος
* Λάθος τοποθέτηση δημοσίων πόρων
* Μη αποδεδειγμένα οφέλη
* Aναξιόπιστες συμβάσεις παραγωγής
Μάθετε περισσότερα:
(http://www.wind-watch.org/)
Αντίσταση στην βιομηχανική αιολική ενέργεια
(http://www.aweo.org/)
Stop Ill Wind Σταματείστε τον κακό άνεμο (λογοπαίγνιο)
(http://www.stopillwind.org/)
Εθνικό Παρατηρητήριο για την Αιολική Ενέργεια
ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ!
στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων
ΝΟ ΙΝDUSTRΙΑL WIND!
305 feet410 feettower = 80 metersrotor diam. = 90 meterssweep area = 1.57 acrescopyright © 2006 National Wind Watch, Inc.
Ελάχιστο όφελος/ Μεγάλος αντίκτυπος
Οι εταιρείες που προωθούν τις ανεμογεννήτριες ισχυρίζονται ότι παράγουν κατά μέσο όρο το 30-40% της υπολογισθείσας δυναμικότητας. Για παράδειγμα μία εγκατεστημένη ανεμογεννήτρια μέγιστης δυναμικότητας 2 Μεγαβάτ ύψους 120 μέτρων θα παρήγαγε κατά μέσο όρο 600-800 κιλοβάτ το χρόνο
Η εμπειρία όμως από βιομηχανικά αιολικά πάρκα στην Αμερική, από στοιχεία που δόθηκαν από τα ίδια στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία πληροφοριών για την ενέργεια είναι ότι τελικά παράγει μόνο το 25% της δυναμικότητάς της δηλαδή 500 κιλοβάτ.
Το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου θα παράγει περίπου αυτή τη μέση ποσότητα ή παραπάνω. Το άλλο ένα τρίτο πάλι του χρόνου δεν θα παράγει απολύτως τίποτα (θα τραβάει όμως ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο)
Επειδή η απόδοση δεν είναι η ίδια αλλά παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις και σπάνια συσχετίζεται με την ζήτηση, άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορούν να αποδεσμευτούν από το δίκτυο. Λόγω της επιπλέον υποχρέωσης εξισορρόπησης της ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες, μπορεί να καταναλωθεί περισσότερο καύσιμο (όπως το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη με το σταματά ξεκίνα καταναλώνει περισσότερη βενζίνη σε σχέση με την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο με σταθερή ταχύτητα)
Η βιομηχανία αδυνατεί να παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αιολική ενέργεια όταν συνδεθεί στο δίκτυο μειώνει την ανάγκη για άλλα καύσιμα
Η Δανία αν και ισχυρίζεται ότι παράγει το 20% της ενέργειάς της από ανεμογεννήτριες δεν έχει μειώσει χάρη σε αυτές τα άλλα καύσιμα.
Η αιολική ενέργεια μεγάλης κλίμακας δεν μειώνει την εξάρτησή μας από άλλα καύσιμα, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση στις τιμές, δεν μειώνει τις εκπομπές ή την μόλυνση και δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας.
Αντίθετα, για να εγκατασταθεί μία ανεμογεννήτρια πρέπει εκατοντάδες στρέμματα να ξεχερσωθούν. Το φυσικό και άγριο τοπίο όπου συνήθως χωροθετούνται πλήττεται ανεπανόρθωτα γιατί κυριαρχούν οι ανεμογεννήτριες. Το πολύ μεγάλο ύψος, οι έλικες που περιστρέφονται, ο αναπόφευκτος θόρυβος και οι δονήσεις, ο στρόμπο φωτισμός μέρα νύχτα, δημιουργούν μία όχληση αντιστρόφως ανάλογη με την χρησιμότητά τους . Κάθε εγκατάσταση χρειάζεται νέες υποδομές μεταφοράς και διάνοιξη νέων δρόμων ή ενίσχυση, διαπλάτυνση ή αναβάθμιση υφιστάμενων δρόμων που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και κατακερματίζει τους οικότοπους.
Γιατί οι εταιρείες δημόσιας ωφέλειας τις υποστηρίζουν;
Αν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, οι περισσότερες εταιρείες δημόσιας ωφέλειας αποφεύγουν μία τόσο αναξιόπιστη πηγή. Σε πολλές πολιτείες είναι αναγκασμένες να παράγουν ένα ποσοστό της ενέργειάς τους από ΑΠΕ. Σε άλλες πάλι περιμένουν ότι θα τους ζητηθεί στο άμεσο μέλλον. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ζητούν από τις εταιρείες να δείξουν τα οφέλη που προκύπτουν (π.χ. από απόψεως εκπομπών) από την χρήση των ΑΠΕ – απλά χρειάζεται να τις συνδέσουν στο δίκτυο. Στην Γερμανία οι διαχειριστές του δικτύου συχνά κλείνουν τις ανεμογεννήτριες για να διατηρήσουν το σύστημα σταθερό
Στη Δανία η περισσότερη ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες παροχετεύεται σε αντλιοκίνητες υδρολογικές εγκαταστάσεις στην Νορβηγία και την Σουηδία.
Όμως η αιολική ενέργεια είναι κερδοφόρα. Οι φορολογούμενοι καλύπτουν το 2/3 ή το3/4 του κόστους ανέγερσης των τεράστιων ανεμογεννητριών. Οι κυβερνήσεις υποχρεώνουν τις εταιρείες να αγοράζουν την παραγόμενη ενέργεια αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει με τρόπο αποτελεσματικό άλλες πηγές ενέργειας Επίσης οι εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας μπορούν να πουλήσουν μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας αλλιώς γνωστές ως πράσινα ταμπελάκια, μια εφεύρεση της of Enron. Ουσιαστικά πωλούν δύο φορές την ίδια ενέργεια.
Γενικά οι εταιρείες μοιράζονται το εύκολο χρήμα με τοπικές εταιρείες.
Γιατί τις στηρίζουν οι κοινότητες;
Οι επενδυτές συνήθως προσεγγίζουν φτωχές κοινότητες και συνάπτουν συμφωνίες με μεμονωμένους ιδιοκτήτες γης και τα τοπικά συμβούλια (πολλές φορές τα πρόσωπα είναι τα ίδια) πολύ πριν δημοσιοποιηθεί το οτιδήποτε.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι λόγω τις προοπτικής αύξησης των φόρων αλλά και των χιλιάδων δολαρίων που δίνονται για ‘διευκόλυνση’, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να αναλογιστούν τον αρνητικό αντίκτυπο. Είναι πρόθυμοι να αγνοήσουν τις επιδράσεις που θα έχουν τα τεράστια αυτά μηχανήματα στους ίδιους και στους γείτονες τους. Συνεπαρμένοι από τις οικονομικές υποσχέσεις των εταιρειών με ανεμογεννήτριες ξεχνούν ότι αυτές οι ογκώδεις ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν τη βιωσιμότητα της περιοχής τους.
ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΟΣΟ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΕΞΑΤΜΙΖΕΤΑΙ
Μετάφραση-επιμέλεια: Μάγδα Σωτηριανού
Πηγή άρθρου:
http://eyploia.aigaio-net.gr/modules.php?name=News&file=article&sid
Σημείωση 19ο Τεύχος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου