Σελίδες

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες απο το Τοπικό Συμβούλιο και τους κατοίκους των Διλινάτων

Τα προγραμματισμένα έργα εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων έρχονται να προστεθούν στο ήδη επιβαρημένο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της ευρύτερης περιοχής των Διλινάτων, απο τους πυλώνες μεταφοράς υψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Το χωριό σταδιακά μετατρέπεται σε μία «Αιολική Πτολεμαΐδα», σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων. Όσοι επισκέπτονται ή διέρχονται από το χωριό, διαπιστώνουν αμέσως τη ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ υποβάθμιση του φυσικού τοπίου, όπου ξεκινά από τη περιοχή της Λαγκάδας με χωματερή παλιοσιδερικών και άλλων υλικών, τις εγκαταστάσεις νταμαριού, με το εργοστάσιο παρασκευής πίσσας που εκπέμπει ρυπογόνα αέρια και συνεχίζεται μέχρι πάνω στις κορυφογραμμές, με τις ανεμογεννήτριες. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα γίνεται και αυθαίρετη τοποθέτηση στηλών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στα κτήματα χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους. Με άλλα λόγια, πραγματοποιείται μία αδιαμφισβήτητη πράξη ωμής καταπάτησης της περιουσίας των συμπολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα αμέτρητα χιλιόμετρα καλωδιώσεων πνίγουν τον ουρανό του χωριού. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι αν και υπήρχε σχεδιασμός για υπόγεια τοποθέτηση των καλωδιώσεων, τελικά επιλέχθηκε η εναέρια καλωδίωση ( προφανώς για λόγους μειωμένου κόστους ) η οποία όμως θα έχει αναπόφευκτα σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και στο ίδιο το φυσικό τοπίο. Συνεπώς απαιτείται να γίνει αυτοψία απο τη ΡΑΕ αλλά και άλλους φορείς, για τη διαπίστωση των παραβάσεων.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η άγνοια, η παραπληροφόρηση, η απληστία ορισμένων χωρικών, αλλά και η απάθεια των περισσότερων κατοίκων, έφερε τους «πράσινους επιδοτούμενους επενδυτές» έξω από τα σπίτια τους. Μπροστά σε όλη αυτή τη διαγραφόμενη καταστροφή, το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα (Αρ. Πρακτ. Συνεδρίασης 5/2009, Αρ. Απόφασης 12/2009) να βάλει φραγμό στα νέα σχέδια των κερδοσκόπων επενδυτών. Για το σκοπό αυτό, συντάχθηκε και κείμενο Διαμαρτυρίας των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, με στόχο τη συγκέντρωση όσο το δυνατό περισσότερων υπογραφών. Το κείμενο Διαμαρτυρίας με τις υπογραφές των κατοίκων, θα τεθεί στη συνέχεια στο Δημοτικό & Νομαρχιακό Συμβούλιο. Αν δεν υπάρξει ικανοποίηση στα δίκαια αιτήματα τους, η υπόθεση θα προχωρήσει ακόμη, μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, για ακύρωση όλων των προγραμματισμένων εργασιών. Η συλλογή υπογραφών ήδη έχει ξεκινήσει και οι πρώτες ενδείξεις είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικές… σίγουρα θα είναι πάνω απο 3ΟΟ!!!
Κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί ακόμη ότι, σε κανένα άλλο χωριό του νησιού δεν υπάρχουν τόσες εκατοντάδες κάτοικοι με παιδιά, που πρέπει αναγκαστικά να ζουν αγκαλιά με τα αιολικά πάρκα και να βιώνουν την καθημερινή ηχητική - οπτική όχληση, μαζί με όλες τις άλλες οδυνηρές επιπτώσεις. Τα Διλινάτα θα μπορούσαν να ήταν σήμερα ένα Ζαγοροχώρι αν είχαν γίνει οι σωστές παρεμβάσεις κατά το παρελθόν για τη προστασία των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών στοιχείων της ορεινής αυτής περιοχής. Αντίθετα σήμερα, τα Διλινάτα έχουν μετατραπεί στο πιο υποβαθμισμένο κομμάτι του νησιού και για αυτή τη κατάντια έχουν σίγουρα πολλοί ευθύνες.
Ο αγώνας πάντως των Διλινάδων ξεκίνησε και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι τη τελική δικαίωση τους. Αποτελεί εξάλλου τη πρώτη οργανωμένη κινητοποίηση Κεφαλλήνων εναντίων στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Στο δίκαιο αγώνα των Διλινάδων προσθέτουμε και τα παρακάτω λόγια ενός από τους σημαντικότερους ποιητές μας, ο οποίος είχε γράψει κάποτε:

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των

ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·

δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,

αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·

γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν

είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,

πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·

πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,

πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει

όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)

πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,

κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.


Κ.Π. Καβάφης




Δεν υπάρχουν σχόλια: