Σελίδες

Ούτε οι νέες εφευρέσεις ΑΠΕ μπορούν να αλλάξουν τις πενιχρότατες ενεργειακές επιδόσεις τους

Α) Η πρώτη ανεμογεννήτρια χωρίς έλικες στην Ολλανδία

       Κουρμαδάς Λεωνίδας|



Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ στην Ολλανδία κατασκεύασαν μια ανεμογεννήτρια χωρίς έλικες, η οποία παράγει ενέργεια από τα φορτισμένα σωματίδια νερού που πέφτουν πάνω της μέσω του αέρα.




Η αιολική είναι μια από τις πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο οι ανεμογεννήτριες απαιτούν τακτική συντήρηση, ενώ οι επικριτές κάνουν λόγο για μεγάλη απώλεια πτηνών που συντρίβονται στους έλικες.

Σε μια προσπάθεια να εξαλείψει αυτά τα προβλήματα, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ στην Ολλανδία ανέπτυξε μια ανεμογεννήτρια χωρίς έλικες, η οποία παράγει ενέργεια από τα φορτισμένα σωματίδια νερού που προσπίπτουν πάνω της μέσω του ανέμου.

Η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια ονομάζεται Ηλεκτροστατικός Μετατροπέας Αιολικής Ενέργειας (EWICON) και το πρωτότυπο αποτελείται από ένα μεταλλικό πλαίσιο με μονωμένους σωλήνες σε οριζόντια διάταξη.
Κάθε σωλήνας περιέχει αρκετά ηλεκτρόδια και ακροφύσια, τα οποία απελευθερώνουν συνεχόμενα στον αέρα θετικά φορτισμένα σωματίδια νερού.
Καθώς τα σωματίδια διαχέονται στην ατμόσφαιρα η τάση της ανεμογεννήτριας μεταβάλλεται και παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μπορεί να μεταφερθεί στο δίκτυο για καθημερινή χρήση.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία «Mecanoo», η EWICON μπορεί να εγκατασταθεί σε στεριά και θάλασσα, ακριβώς όπως οι συμβατικές ανεμογεννήτριες, ωστόσο το σχέδιό της ταιριάζει καλύτερα στις αστικές περιοχές, όπου η έλλειψη χώρων εμποδίζει την ανέγερση αιολικών πάρκων.
Σημειώνεται επίσης ότι η EWICON είναι απολύτως αθόρυβη και επειδή δεν διαθέτει κινούμενα μέρη χρειάζεται λιγότερη  συντήρηση.


Πηγή άρθρου



Σχολιασμός απο το blog μας


Μπράβο παιδιά! Μόλις δώσατε μία καταπληκτική ιδέα να αναχαιτίζει το Γενικό Επιτελείο της πολεμικής μας Αεροπορίας, τα τουρκικά μαχητικά μόλις παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας. Τα φωτοβολταϊκά πτερύγια (προτιμούνται εκείνα χωρις φιμέ κάτοπτρα) θα τυφλώνουν τους Τούρκους πιλότους και έτσι δεν θα επιχειρούν πτήσεις σε εκείνες τις περιοχές! Και όλα αυτά ανέξοδα! Η χρήση τους μπορεί να αξιοποιηθεί και απο μονάδες του πυροβολικού αφού είναι ικανές οι ακτίνες των πτερυγίων να κάψουν τις εχθρικές θέσεις!

 

Β) Έρχονται οι φωτοβολταϊκές ανεμογεννήτριες

        Ταγκαλάκη Έλενα|



Ένα δυναμικό εργαλείο στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, αναβαθμίζοντας μια ανεμογεννήτρια με φωτοβολταϊκούς έλικες.


Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Τζόε Κίνγκ σκέφτηκε το πρωτοποριακό σχέδιο σε μια προσπάθεια να αποδείξει στους επικριτές ότι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να είναι αποδοτικές ακόμα και όταν δεν φυσά ο άνεμος.

Μάλιστα με την ενσωμάτωση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, η ανεμογεννήτρια που ανέπτυξαν εξασφαλίζει διπλάσια αποδοτικότητα συγκριτικά με τις συμβατικές.

Ωστόσο η φωτοβολταϊκή ανεμογεννήτρια δεν είναι χωρίς προβλήματα. Οι πρώτες προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή έδειξαν ότι τα φωτοβολταϊκά πάνω στους έλικες θα μπορούσαν να διασκορπίσουν στην περιοχή ακτίνες φωτός κατά την περιστροφή του δρομέα, «τυφλώνοντας» τους πιλότους αεροπλάνων και τους κατοίκους.

Εκτός αυτού, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι τις εξαιρετικά ζεστές ημέρες η φωτοβολταϊκή ανεμογεννήτρια θα μπορούσε να παράξει «θανάσιμες» ακτίνες, ικανές να βάλουν φωτιά σε κτίρια αν συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένο σημείο.

Για να αποφύγουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν «φιμέ» φωτοβολταϊκά, τα οποία αντανακλούν σε μικρότερο βαθμό τις ακτίνες του ήλιου.

«Το πρωτότυπο που κατασκευάσαμε έμοιαζε με τεράστια ντισκομπάλα όταν η ανεμογεννήτρια ήταν σε λειτουργία όμως η λύση που δώσαμε είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο Δρ. Κίνγκ.

Σε αυτή τη φάση οι ερευνητές αναζητούν την ιδανική τοποθεσία για να στήσουν το πρωτότυπο. Λόγω της ισχνής ηλιοφάνειας στο Ηνωμένο Βασίλειο οι επιστήμονες εξετάζουν την εναλλακτική της Ιρλανδίας, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και έχει δυνατούς ανέμους και θερμά καλοκαίρια.

Αν και ακόμα έχουν να διανύσουν μακρύ δρόμο σε ό,τι αφορά τις δοκιμές, οι ερευνητές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η φωτοβολταϊκή ανεμογεννήτρια θα αλλάξει τον χάρτη των ΑΠΕ.

Πηγή άρθρου
http://www.agronews.gr/?pid=188&aid=94498&la=1


Σχολισμός απο το blog μας

Αρκετά πουλήθηκαν τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τώρα που κόβονται οι επιδοτήσεις για ΑΠΕ, ποιος θα βρεθεί να προωθήσει τις νέες; Οι πενιχρότατες ενεργειακές τους επιδόσεις και το πανάκριβο ρεύμα τους δεν το αναφέρουν σκοπίμως οι ερευνητές. Διότι δεν αρκεί μόνο να επιλύεται η ηχητική και οπτική όχληση αλλά να παράγεται φθηνό και συνεχές ηλεκτρικό φορτίο. Καλή η προσπάθεια. Ίσως μπορεί να βρεί θέση η ιδέα για κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας ή μάλλον cartoon,  στο Hollywood....


Δεν υπάρχουν σχόλια: