Σελίδες

Τάσος Σαραντής: Έωλα τα αιολικά πάρκα

Οι πολυπληθέστερες προσφυγές που έχουν ποτέ κατατεθεί στην Ελλάδα συζητήθηκαν την Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι προσφυγές, που ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου αιολικών σταθμών στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με το εθνικό σύστημα ενέργειας, μέσω υποβρυχίου καλωδίου (επενδυτικός νόμος 3894/2010 – fast track), κατατέθηκαν από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ και συγκεκριμένα από 3.265 κατοίκους της Κρήτης (και Κρητικών που διαμένουν σε άλλες πόλεις), 11 δημοτικά συμβούλια και 84 φορείς από όλη την Κρήτη.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά την εγκατάσταση περίπου 800 ανεμογεννητριών, ύψους έως 140 μέτρων, σε 69 βουνοκορφές του νησιού, και ενός ηλιοθερμικού εργοστασίου 180 εκταρίων στα ανατολικά του νησιού. Αυτά τα έργα είναι το πρώτο στάδιο του σχεδιασμού για εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (βΑΠΕ) με συνολική ισχύ 6.500 MW, τη στιγμή που οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού δεν ξεπερνούν τα 750 MW. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι πολλαπλά παράνομη και αντίθετη στο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι προσφυγές αφορούν το έργο «Κρήτη Πράσινο Νησί», που περιλαμβάνει την κατασκευή 36 αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 1.005,10 MW στην Κρήτη και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω κοινού υποβρυχίου καλωδίου από τον όμιλο «ELICA GROUP» (πρώην ΣΑΡΡΑΣ) και το έργο «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας» που περιλαμβάνει την κατασκευή 33 αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 1.077 MW, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου από την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ».

Οπως προκύπτει από τις προσφυγές για τα συγκεκριμένα έργα, κατά τον χρόνο έκδοσης των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής δεν υπήρχε εγκεκριμένος Στρατηγικός Σχεδιασμός Διασυνδέσεων Νησιών, ούτε είχε ενσωματωθεί το οποιοδήποτε έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα στη Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς, ούτε και υπήρχε οποιοσδήποτε εγκεκριμένος προγραμματισμός όσον αφορά την ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατικής και ΑΠΕ) στην Κρήτη, πόσω δε μάλλον για έργα τέτοιου μεγέθους.

Οπως αναφέρεται στις προσφυγές, η υπαγωγή των έργων είναι αόριστη, αφού στην απόφαση δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των έργων αλλά μόνο η συνολική ισχύς τους σε MW.

Οι δικηγόροι των δύο πλευρών (κατοίκων, φορέων, εταιρειών και του Δημοσίου) ανέπτυξαν τις αντίθετες θέσεις τους και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

(Εφ. Συντακτών)

Πηγή άρθρου
http://www.energypress.gr/news/Tasos-Saranths:-Ewla-ta-aiolika-parka





  

Δεν υπάρχουν σχόλια: