Γερμανία: ποιος πληρώνει τις ανεμογεννήτριες της Μέρκελ;

Επιφέρουν ολοένα και μεγαλύτερες οι αυξήσεις στο ρεύμα


ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Η μείωση του ποσοστού της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού και η σχεδιαζόμενη επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Γερμανία μέχρι το 2020 συνεπάγεται ολοένα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος - ένα βάρος που θα επωμιστεί ο Γερμανός φορολογούμενος.

Μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, πριν από δυο χρόνια, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ προωθεί ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 2020 το 35% της ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία θα προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Πάνω από το 50% της επένδυσης αυτής που θα γίνει σε ανεμογεννήτριες θα χρηματοδοτηθεί από τα γερμανικά νοικοκυριά», σημειώνει η Κλαούντια Κέμφερτ, καθηγήτρια στο Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο του Βερολίνου.

Αυτό σημαίνει πως η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Γερμανό φορολογούμενο αυξήθηκε, μέσα σε ένα χρόνο, κατά 50%, με το μέσο νοικοκυριό να πληρώνει 180 ευρώ το χρόνο ως άτυπη «έκτακτη εισφορά» για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάγερ πρότεινε, πριν μερικές ημέρες, μέτρα για τη θεσμοθέτηση ορίων σε τιμές και κατανάλωση, ώστε να μην επιβαρύνονται ολοένα περισσότερο οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τον υπουργό, για να περιορισθεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα πρέπει οι νέες εταιρίες που τροφοδοτούν το δίκτυο με ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ να μην έχουν το δικαίωμα να παίρνουν άμεσα επιδότηση, αλλά μόνο όταν και εφόσον το επιτρέπουν τα έσοδα του ταμείου εισφοράς για τις ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η γερμανική αιολική ενέργεια μπορεί να αυξηθεί ως και κατά 43% το 2013, αφού μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες όπως η Siemens και η Nordex δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν σε ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία χτίζει στην Βόρεια Θάλασσα ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το Amrumbank West με δυναμικότητα παραγωγής 288MW από 80 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα εγκατασταθούν από την Siemens σε θαλάσσια περιοχή βάθους 25 μέτρων.


Σχολιασμός απο το blog μας

Προσέξτε στόχο και προσπαθήστε να μη ξεκαρδιστήτε:

Η Αγκελα Μέρκελ προωθεί ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 2020 το 35% της ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία θα προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα”

Η απάντηση μας:

Οι Γερμανοί θα σπάσουν γρήγορα τα μούτρα τους όσο επιμένουν να πωλούν τα φύκια (ΑΠΕ) για μεταξωτές κορδέλες...... Τώρα που τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν στερέψει λόγω οικονομικής   κρίσης, βρήκαν ως εύκολη πηγή εσόδων τους καταναλωτές τους.

ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΚΟΡΟΪΔΑ Γερμαναράδες.... Σπείρατε Ανέμους και θα θερίσετε Θύελες.... Ο καιρός έχει γυρίσματα και για εσας......... τα πολλά λόγια περιτεύουν.

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

όσο χώνουν αιολικά και φ/β (και τα σχετικά ηλεκτρολογικά -- πολλά τα λεφτά εδώ) σε τρίτες χώρες, όμως, όπως σε εμάς, ρεφάρουν (α) λόγω εξαγωγών και απασχόλησης, και (β) λόω επιβολής συγκριτικών ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ στα θύματα. Αυτοί έχουν ρευστότητα για λιθάνθρακα (και έχουν τα πυρηνικά τους και αυτά των ελεγχόμενων γεριτόνων). Εμείς? Ταπί! Είναι αρκετά καλά στημένο το σχέδιο. Και βολεύει και άλλους μεγάλους (πχ την Shell που μετά την ψηφοφορία για τα διακιώματα άνθρακα έλαμψε σα υπέρμαχος της κοροϊδίας -- γιατί πουλάει αέριο).