Σελίδες

Κύμα αντιδράσεων για το χωροταξικό


Και με τη βούλα άνοιξε πλέον η συζήτηση επί της μελέτης αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Κρήτης. Η ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης έλαβε χώρα στη σκιά ενστάσεων, όπως αυτή του Δήμου Ιεράπετρας, που ζητά την απόρριψη της μελέτης αναθεώρησης! Στη σκιά ερωτημάτων και διάχυτου προβληματισμού για το ποια είναι πρακτικά και επί της ουσίας η σημασία, η αξιοποίηση και η βαρύτητα του χωροταξικού πλαισίου.

Όταν, εν προκειμένω, το χωροταξικό δε λαμβάνεται υπόψη σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις ΑΠΕ οι οποίες κατατίθενται, αυτές εγκρίνονται και προωθούνται ερήμην! Χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα, όπως στηλιτεύει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Κρούστα, είναι η πρόσφατη κατάθεση νέου επενδυτικού αιτήματος για την τοποθέτηση άλλων 10 ανεμογεννητριών-"μαμούθ" στην περιοχή!

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την α' φάση αναθεώρησης της μελέτης του Περιφερειακού Χωροταξικού, που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος, ανέφερε ότι «ο καθένας που συμμετέχει στην Επιτροπή Διαβούλευσης θα πρέπει να διατυπώσει ξεκάθαρες προτάσεις πάνω στις αρχές και τις δεσμεύσεις του προηγούμενου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΣΧΑ).

Να εντοπίσει και να αξιολογήσει λανθασμένες προβλέψεις που δεν επαληθεύτηκαν, προτάσεις που είτε δεν υλοποιήθηκαν, είτε αντιμετώπισαν προβλήματα στην υλοποίησή τους, και να αναλυθούν εν συντομία πως όλα αυτά λειτούργησαν σε βάρος της ανάπτυξης της Κρήτης γενικότερα, είτε της περιοχής τους συγκεκριμένα».

Ο κ. Καλογερής είπε ακόμα ότι τα στοιχεία και οι παρατηρήσεις που θα κατατεθούν στην Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, της στήριξης των ερευνητικών μας ιδρυμάτων, της καινοτομίας, αλλά και της ήπιας ανάπτυξης, από τους εκπροσώπους των φορέων και των παραγωγικών τάξεων πρόκειται να συμπεριληφθούν στην εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο που κατά το νόμο γνωμοδοτεί προς το ΥΠΕΚΑ για την έγκριση της Α' φάσης.

«Ένα Περιφερειακό Συμβούλιο που πρέπει να γίνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, και ίσως συνεχόμενα με το Ρυθμιστικό Ηρακλείου», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, εκπρόσωποι δημάρχων, επιστημονικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παραγωγικών τάξεων και φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και εκπρόσωποι πολιτών (κατόπιν κλήρωσης).

Να απορριφθεί η μελέτη!

Και ενώ η διαβούλευση συνεχίζεται, ουσιαστικά τώρα δε λείπουν οι σφοδρές αντιδράσεις. Για του λόγου το αληθές, η θέση του Δήμου Ιεράπετρας, που κάνει λόγο για λανθασμένη μελέτη και σχεδιασμό.

Σε σχετική μάλιστα επιστολή του προς την Επιτροπή Διαβούλευσης, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης δεν εκφράζει απλώς σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις, αλλά την πλήρη εναντίωση στην υπό εκπόνηση μελέτη αναθεώρησης, την οποία και ζητά να απορριφθεί με το σκεπτικό πως δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ανάπτυξης του αδικημένου νομού Λασιθίου!

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανακολουθία σχεδίων (επί χάρτου) και πολιτικών που επιβάλλονται χωρίς προσχήματα προς άλλη εντελώς κατεύθυνση από τους σχεδιασμούς του Χωροταξικού. Επιπλέον και η μελέτη τροποποίησης που έχει εκπονηθεί δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ανάπτυξης της περιοχής του νομού Λασιθίου.

Κατά τη γνώμη μας, με το συνδυασμό της κατεύθυνσης των προτάσεων της μελέτης και των πρόσφατων πολιτικών υποβάθμισης και περιθωριοποίησης της περιοχής μας προκύπτει μια εικόνα της περιοχής Ιεράπετρας που θα διώχνει τους νέους και θα προσφέρει μόνο φθηνή γη σε κάποιους για "εξωτική" αναψυχή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάκης και συνεχίζει εξίσου καυστικά: «Καλό είναι να μας παρουσιάσουν οι μελετητές πόση μείωση πληθυσμού υπολογίζουν στο νομό Λασιθίου την επόμενη δεκαετία με την εφαρμογή των πολιτικών αυτών, αν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας και ποιες προοπτικές επενδύσεων αναμένονται στην περιοχή μας».

«Ζητούμε να παρουσιαστούν στην επιτροπή σας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι απόψεις μας, να απορριφθεί η μελέτη που έχει κατατεθεί και να ασχοληθείτε με τα πραγματικά προβλήματα και τις λύσεις, ώστε να σταματήσει η πορεία καταβαράθρωσης του τόπου μας και η διαφαινόμενη εκ των πραγμάτων τάση για συγκέντρωση όλου του πληθυσμού στο Ηράκλειο (ή για μετανάστευση)», καταλήγει ο δήμαρχος Ιεράπετρας.

Κάτοικοι Κρούστα: "Έχει ρόλο και λόγο το Χωροταξικό;"

Παράλληλα με τις ενστάσεις για το περιεχόμενο και τις προβλέψεις της μελέτης, δε λείπουν και οι ενστάσεις για το τι τελικά εξυπηρετεί και πού επηρεάζει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο. Απόλυτα χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η ανακοίνωση που έβγαλε η Επιτροπή Αγώνα Κρούστα Λασιθίου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ.

«Για όλα αυτά που λείπουν από τη μελέτη του υπό αναθεώρηση Χωροταξικού Κρήτης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου έκανε διορθωτική παρέμβαση προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας παράλληλα και προβληματισμό για την πολυπόθητη διαβούλευση που τόσο τονίζεται μα δεν είναι ουσιαστική.

Αυτό που, ωστόσο, διερωτάται ο απλός πολίτης είναι: πόσο ισχυρό είναι το όποιο ΣΧΟΟΑΠ ή το όποιο Χωροταξικό; Τι προοπτικές υλοποίησης υπάρχουν για την ουσιαστική αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, όταν υπάρχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ οπουδήποτε; Τι κι αν συζητάμε για εξοικονόμηση ενέργειας και ανάπτυξη αυτόπαραγωγής ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.λπ.);

Για ποιο ποιοτικό τουρισμό μιλάμε και για ποια ποιοτικά προϊόντα όταν έχουν βαλθεί να ξεκάνουν το κρητικό τοπίο;», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα Κρούστα, προσθέτοντας: «Μόλις πριν μερικές μέρες (1-2-13) δημοσιοποιήθηκε η αίτηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ αρ. Γ-5753) ακόμη μίας εταιρείας βΑΠΕ, της "ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή", για αιολικό σταθμό στη θέση Πάνω Καμινάκι (Κρουστιανό Αόρι) και Πλατιά Κορφή ("σύνορα" Κρούστα με Καθαρό Κριτσάς). 10 ανεμογεννήτριες των 3MW, με ύψος 142 μέτρα η καθεμιά και μήκος πτερυγίου 60 μέτρων! Έτσι φτάνουμε στον Κρούστα τις 44 ανεμογεννήτριες-"τέρατα"! Σε Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) και Νατούρα 2000 (GR 4320002) που, όπως είδαμε, οριοθετούνται στο ΣΧΟΟΑΠ Αγ. Νικολάου»...


Του Μπάμπη Σαββίδη

Πηγή άρθρου
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1007477


Δεν υπάρχουν σχόλια: