Σελίδες

Η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον αρχίσει για τους αιολοφωστήρες.......



«Μας εγκαταλείπετε, σας εγκαταλείπουμε» - Νέα επιστολή ξένων εταιρειών αιολικών στο Σαμαρά


Επανέρχονται με δεύτερη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο και ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη οι επτά μεγαλύτερες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στην αιολική ενέργεια, διαμαρτυρόμενες για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις ΑΠΕ. Οι εταιρείες, με βάση το κείμενο που έχει στη διάθεσή του το energypress, προειδοποιούν ότι «η εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να μας αναγκάσει να επανασχεδιάσουμε την επενδυτική μας πολιτική για την Ελλάδα», εννοώντας προφανώς να σταματήσουν ή να ελαχιστοποιήσουν την περαιτέρω επενδυτική τους δραστηριότητα στη χώρα μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα «λυπούμαστε πολύ γιατί αυτό αντιτίθεται στην ισχυρή πίστη μας ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο επενδυτικό προσκήνιο».

Οι ξένες εταιρείες, πέραν των άλλων, εκφράζουν αμφιβολία για τη νομική βάση των ρυθμίσεων που προτείνει το ΥΠΕΚΑ, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετες προς κάθε «λογική επιχειρηματική πρακτική».

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να διαπιστώνουν αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης σε σχέση με τις ΑΠΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο νόμου δίνει στους ξένους επενδυτές την εντύπωση ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια και καταργεί τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση του τομέα στο πλαίσιο της οδηγίας 2009/28/ΕΚ».

Οι επτά εταιρείες ζητούν με την επιστολή τους «την τελευταίας στιγμής, υψηλού επιπέδου παρέμβαση» του πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου, όπως γράφουν, «να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί και τελικά να συνεχιστούν οι επενδύσεις μας στον κλάδο».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επτά εταιρείες, όπως σημειώνουν, έχουν ήδη επενδύσει πάνω από 1 δις. ευρώ στον κλάδο, ενώ διατηρούν χαρτοφυλάκια νέων έργων αιολικής ενέργειας, αξίας πάνω από 5 δις. ευρώ, ώριμων προς υλοποίηση εντός των επόμενων πέντε χρόνων, δίνοντας ευκαιρίες για απασχόληση αλλά και εισόδημα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Την επιστολή, η οποία εστάλη στις 13 Δεκεμβρίου, υπογράφουν οι επικεφαλής των θυγατρικών Ισπανικών, Γαλλικών, Ιταλικών, Δανικών και άλλων ξένων Ομίλων και συγκεκριμένα: Iberdrola – Rokas, Enel, EDF, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas. Οι εταιρείες αυτές κατέχουν πάνω από το 50% του συνόλου των αιολικών έργων της χώρας.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επτά εταιρείες, το νομοσχέδιο που «βιαστικά προωθείται» από το ΥΠΕΚΑ, εισάγει επιπλέον διοικητικά εμπόδια και ειδικότερα το κόστος στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των έργων αυξάνεται σημαντικά με την υποχρέωση παροχής τραπεζικών εγγυήσεων από τους επενδυτές, προκειμένου να διατηρήσουν την ισχύ των αδειών τους, προσθέτοντας ένα «βάρος» στηριγμένο σε αμφίβολη νομική βάση.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «δημιουργείται ένα οξύμωρο σχήμα, σύμφωνα με το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρές επιχειρηματικές αποφάσεις, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των έργων μας. Προφανώς αυτό είναι αντίθετο προς κάθε λογική επιχειρηματική πρακτική. Επίσης, επιπρόσθετες διοικητικές κυρώσεις, σε χρηματική μορφή, θα επιβάλλονται στην περίπτωση καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης, ανεξάρτητα από το αν αυτές οφείλονται στον επενδυτή ή στις αρμόδιες αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως και πάλι είχε αποκαλύψει το energypress, οι ίδιες επτά εταιρείες είχαν στείλει επιστολή προς τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη στα μέσα Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενες για την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των ΑΠΕ. Σε εκείνη την επιστολή ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η ψηφισθείσα διάταξη για αναδρομικά εφαρμοζόμενη έκτακτη εισφορά και η εισαχθείσα, την τελευταία στιγμή, επέκτασή της σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ θίγει κατά κύριο λόγο την αιολική ενέργεια, που αποτελεί την πλέον ορθολογικά αμειβόμενη τεχνολογική κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο επιλεκτικά αθετεί ανειλημμένες υποχρεώσεις του, επιβάλλοντας μέτρο κατ’ εξοχήν αντιαναπτυξιακό, που επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στα οικονομικά των λειτουργούντων έργων ΑΠΕ και εξαναγκάζει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους καθώς και την παρουσία τους στην ελληνική αγορά».

Η επιστολή περιέχει και παράκληση για άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς με αντικείμενο την αναθεώρηση της «άδικης, δυσανάλογης, και νομικά προβληματικής διάταξης».

Πρέπει να σημειωθεί ότι όταν εστάλη η επιστολή, δεν είχε δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο του κ. Παπαγεωργίου, με το οποίο επιβάλλεται η καταβολή εγγυητικών επιστολών και, όπως έχει σημειώσει η ΕΛΕΤΑΕΝ «αφαιρούνται και τα τελευταία ίχνη οξυγόνου που είχαν παραμείνει στην αγορά Α.Π.Ε.» καθώς:

·Αυξάνουν υπερβολικά τα διοικητικά εμπόδια στην ανάπτυξη οδηγώντας σε αναστολή και ακύρωση πλήθος ώριμων επενδύσεων.

·Υφαρπάζουν τη δουλειά, τις πολυετείς προσπάθειες και τις επενδύσεις δεκάδων επιχειρήσεων Α.Π.Ε. και των εργαζομένων τους.

·Αγνοούν παντελώς την κατάσταση κρίσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. 

Πηγή άρθρου




Σχολιασμός απο το blog μας

Αναδημοσιεύσαμε το ίδιο άρθρο που είχε σχολιάσει πρώτος ο φίλος μας ο Αρχαιοπτέρυξ, για να το διαβάσουν και άλλοι ακόμη αναγνώστες..... προσθέτωντας και τα δικά μας στολίσματα....


ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΑΙΟΛΟΣΚΙΑΧΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΟΤΙ ΑΔΙΚΕΙΣΤΕ!!!!!

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΤΕ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΑΠΑΞΙΩΣΑΤΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ, ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΑΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ......

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΙΟΛΟΦΟΥΣΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΣΑΣ....

ΠΟΥΛΑΤΕ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ....... ΚΑΙ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!!

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΑΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΗ ΔΕΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ...... ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ


ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ   ΔΙΝΕΙ   ΚΑΙ  ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΡΑ:


"ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΑΝΕ  ΤΗ  ΖΩΗ  ΚΑΙ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΑΡΓΑ - ΑΡΓΑ ΣΤΗ ΚΟΛΑΣΗ"......




Δεν υπάρχουν σχόλια: