Σελίδες

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ σε τέσσερις βραχονησίδες της Σκύρου

Πράσινο φως πήρε προ ημερών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 4 ακατοίκητες βραχονησίδες κοντά στη Σκύρο για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού τους δυναμικού.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης είναι 221 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% από την KfW IPEX Bank (θυγατρική της KfW).

Το σχέδιο είναι της ελληνοκυπριακών συμφερόντων εταιρείας Φωτοβολταϊκά Ξηροποτάμου, και προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 33 ανεμογεννητριών στις βραχονησίδες Βάλαξα, Πλατιά, Σαρακηνό και Ρήνεια του Δήμου Σκύρου. Στη συνέχεια τα αιολικά πάρκα θα συνδεθούν μέσω υποβρύχιων και εναέριων καλωδίων με τη Λάρυμνα Φθιώτιδας και από εκεί η ενέργεια θα μεταφέρεται στην Αττική. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά επενδυτικό σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε ακατοίκητες βραχονησίδες του Αιγαίου, το οποίο παίρνει την έγκριση της ΡΑΕ μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πρώτη στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας των βραχονησίδων μπήκε το 2011 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την εγκατάσταση 23 ανεμογεννητριών στη νησίδα Αγιος Γεώργιος, 20 χλμ. νότια του Σουνίου. Το έργο ύψους 130 εκατ. ευρώ βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής, με στόχο το 2014 να είναι έτοιμο. Το παράδειγμά της μιμήθηκε η ελληνική Eunice Energy Group με ένα σχέδιο ύψους 800 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε 12 νησίδες κοντά σε Ανάφη, Αστυπάλαια και Κάρπαθο, και με ορίζοντα υλοποίησης το 2015.Συνολικά, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε τουλάχιστον 17 ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, με τα συγκεκριμένα έργα δημιουργείται στις βραχονησίδες αυτές παραγωγική δραστηριότητα και επομένως αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) σε σημεία όπου σήμερα δεν υπάρχει. Τα έργα στις τέσσερις νησίδες της Σκύρου θα διασυνδέονται μεταξύ τους με υποβρύχια καλώδια. Από τη νησίδα Βάλαξα όπου και θα κατασκευασθεί ο κεντρικός υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγόμενη αιολική ενέργεια θα μεταφέρεται με υποβρύχιο καλώδιο 62 χλμ. ως τη Γλυφάδα Εύβοιας, από εκεί με εναέρια γραμμή 20 χλμ. ως τα Ψαχνά και εν συνεχεία με υποβρύχιο καλώδιο 12 χλμ. ως τη Λάρυμνα Φθιώτιδας μέχρι το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης. Το σύνολο των γραμμών, υποβρύχιων και εναέριων, ανέρχεται σε 141 χιλιόμετρα.

Κατά της συγκεκριμένης επένδυσης είχε καταθέσει τις αντιρρήσεις της τον περασμένο Ιανουάριο στη ΡΑΕ η Αιολική Νοτίου Σκύρου που σχεδιάζει εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στα βουνά της Σκύρου. Στην αίτηση που δεν έγινε δεκτή από τη ΡΑΕ, η εταιρεία ισχυριζόταν ότι οι συγκεκριμένες νησίδες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Σκύρου όπου έχει ήδη καλυφθεί το μέγιστο ποσοστό κάλυψης εδαφών από ανεμογεννήτριες. Η επένδυση στο μεταξύ έχει μπλοκάρει από αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού με το επιχείρημα ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν σημαντική οπτική όχληση.


Πηγή άρθρου
http://evoikostipos.gr/index.php/financial/1296

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

Οι Γερμανοί βάζουν δανεικά για να αγοράσουμε εμείς ανεμογεννήτριες. Εμείς, θα αποπληρώσουμε τα δανεικά, από φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ, από το περίσσευμά μας. Εμείς βάζουμε και την γη. Σε εμάς θα μείνουν και τα αιολικά μετά 15-20 χρόνια που θα έχουν αχρηστευθεί. Τα αιολικά θα παράγουν βασικά άχρηστο ρεύμα, άχρηστο με την έννοια ότι δεν θα υποκαθιστά ούτε συμβατικές μονάδες, ούτε θα εξοικονομεί καύσιμα. Θα φυσάει συχνά όταν δεν θα χρειάζεται, και συχνά θα χρειαζόμαστε ρεύμα και δεν θα φυσάει. Η οπτική ενόχληση, η ζημια στον τουρισμό και στους μαυροπετρίτες είναι άλλο θέμα. ΔΕΝ υπάρχει αιολικό δυναμικό. Είναι ευφημισμός. Αρλούμπα του αιολικού λόμπυ. Το μόνο που υπάρχει είναι οι ταρίφες-επιδοτήσεις και η τσάμπα γη.