Σελίδες

Η Περιφέρεια απέρριψε πρόταση για αιολικό πάρκο στη θέση Ξερακιά Διλινάτων Κεφαλονιάς


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 
ΚΕΡΚΥΡΑ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 
ΘΕΜΑ 10ο ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
 
Διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου- δραστηριότητα: εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού συνολικής ισχύοος 10MW της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. στη θέση Ξερακιάς Διλινάτων της Δημ.Ενότητας Αργοστολίου - Δήμου Κεφαλονιάς - Π.Ε. Κεφαλληνίας, σε εκτός ορίωνοικισμού γήπεδο έκτασης 304.258,00τ.μ. καθώς και του συνοδού έργου που αφορά την οδοποιία πρόσβασης και διασύνδεσης με την συγκεκριμένη δραστηριότητα.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
 
Κατόπιν διαλογικής συζήτησης το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα γνωμοδοτεί αρνητικά για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου- δραστηριότητα: εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού συνολικής ισχύοος 10MW της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. στη θέση Ξερακιάς Διλινάτων της Δημ. Ενότητας Αργοστολίου - Δήμου Κεφαλονιάς - Π.Ε.Κεφαλληνίας, σε εκτός ορίων οικισμού γήπεδο έκτασης 304.258,00τ.μ. καθώς και του συνοδού έργου που αφορά την οδοποιία πρόσβασης και διασύνδεσης με την συγκεκριμένη δραστηριότητα.


Αρ. αποφ.252-19/2012



Πηγή άρθρου
http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=34969&Itemid=38


Σχολιασμός απο το blog μας

Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση μας στην αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, για τη περιβαλλοντική αδειοδότηση του αιολικού πάρκου 10MW της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. στη θέση Ξερακιάς Διλινάτων.

Η ασύδοτη ανάπτυξη των ζημιογόνων αιολικών πάρκων έχει υποβαθμίσει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων Διλινάτων - Ν. Κεφαλληνίας τα τελευταία χρόνια. Οι κορυφογραμμές κατακρεουργήθηκαν, το φυσικό περιβάλλον καταστράφηκε ανεπανόρθωτα. Η οπτική και ηχητική όχληση των ανεμογεννητριών έχει κάνει τη ζωή αβίωτη, ιδιαίτερα όσων κατοικούν στη πάνω πλευρά του χωριού. Οι περιουσίες όλων απαξιώθηκαν χωρις κανένα απολύτως όφελος. Το παραδοσιακό χωριό με τους πολυάριθμούς κατοίκους μετατράπηκε σε ένα βιομηχανικό σταθμό παραγωγής πανάκριβου ηλεκτρικού ρεύματος, με πενιχρότατες ετήσιες αποδόσεις...... Και όλα αυτά επειδή κάποιοι δεν σεβάστηκαν τη γη των πατέρων τους, αφού προτίμησαν να τη ξεπουλήσουν όσο και όσο.... αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεων τους.

Οι κάτοικοι είχαν αντιδράσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου με 303 υπογραφές το Φθινόπωρο του 2009, στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στη περιοχή. Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο της Πράσινης Ανάπτυξης υποστήριξε με πλειοψηφία τότε, τους μεγαλοεπιχειρηματίες με αποτέλεσμα να στηθούν και άλλες. Η όρεξη όμως των πράσινων επενδυτών φαίνεται ότι δεν σταμάτησε στην ήδη επιβαρυμένη κοινότητα μας. Πιστεύανε ότι θα αλωνίσουν και άλλο.....

Η αντίστροφη μέτρηση για τα αιολικά πάρκα έχει αρχίσει τελευταία. Σε αυτό συντέλεσε η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και την υπόλοιπη Ε.Ε., όπου μείωσε ραγδαία τις επιδοτήσεις για τις όλες τις ΑΠΕ. Οι γενικευμένες αντιδράσες των κατοίκων, Συλλογικών Φορέων επιστημόνων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει επίσης δρομολογήσει νέες εξελίξεις, νέα δεδομένα. Φαίνεται ότι το παραμύθι την πράσινης απάτης σιγά σιγά ξεθωριάζει και τελειώνει........

Δεν υπάρχουν σχόλια: