Σελίδες

"ΟΧΙ" ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ







Την άρνησή του στις δυο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν αιολικά πάρκα στο Βέρμιο εξέφρασε με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας. 

Στη μία περίπτωση, το μέγεθος του έργου κρίθηκε μεγάλο, ενώ στην άλλη υποστηρίχθηκε ότι οι ανεμογεννήτριες θα φαίνονται από τη Νάουσα και θα δημιουργούν «οπτική ρύπανση».

Ας δούμε όμως μια – μια τις δυο περιπτώσεις. Το πρώτο αιολικό είναι ισχύος 522mv και η μελέτη περιλαμβάνει 59 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων οι 3-4 είναι κοντά στο νέο χιονοδρομικό (απόσταση μικρότερη από τα 1000 μέτρα). Γι αυτό το αιολικό, παρότι ο δήμαρχος Τάσος Καραμπατζός δήλωσε υπέρ του έργου, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων και ζήτησε να αφαιρεθούν 18 ανεμογεννήτριες, διότι καταλαμβάνουν μεγάλη επιφάνεια του βουνού. Από την πλευρά της εταιρείας, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το νερό και την ορεινή κτηνοτροφία. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι οι 3-4 ανεμογεννήτριες, που είναι κοντά στο νέο χιονοδρομικό, μπορούν να αφαιρεθούν. Στο αίτημα του δημάρχου όμως για αφαίρεση 18 ανεμογεννητριών ήταν αρνητικοί, διότι, όπως υποστήριξαν, δεν θα είναι βιώσιμη η επένδυση.

Στο διάλογο που αναπτύχθηκε, η παράταξη Ιωσηφίδου δήλωσε με σαφήνεια υπέρ της επένδυσης και της μελέτης με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία. Η παράταξη Καρτσιούνη ήταν αντίθετη, διότι έχει ως πάγια θέση τη μη ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας. Επίσης επισημάνθηκε ότι η ενέργεια που θα παραχθεί, θα πουληθεί ακριβά στη ΔΕΗ και θα ανεβάσει το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά. Ο κ. Γώγος από την πλευρά του δήλωσε υπέρ της αιολικής ενέργειας, αλλά εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κατάλληλη περιοχή και με προϋποθέσεις. Επίσης ο κ. Γώγος ζήτησε γραπτές εγγυήσεις για ζητήματα που αφορούν στην ύδρευση, την ορεινή κτηνοτροφία, το περιβάλλον κλπ.

Το δεύτερο αιολικό πάρκο που αφορά στη Νάουσα, είναι ισχύος 20mv και η μελέτη περιλαμβάνει 10 ανεμογεννήτριες. Αυτή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων απορρίφθηκε, διότι οι 8 από τις 10 ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από τη Νάουσα. «Θα δημιουργούν οπτική ρύπανση» ισχυρίστηκε ο κ. Καραμπατζός. Επίσης, ο δήμαρχος στάθηκε, όπως και στο πρώτο έργο, σε ζητήματα περιβάλλοντος και υποστήριξε ότι τα ανταποδοτικά οφέλη είναι μικρά (50.000 ευρώ για μείωση ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και 70.000 ευρώ στο ταμείο του δήμου κάθε χρόνο). Στη συζήτηση, οι παρατάξεις Ιωσηφίδου και Καρτσιούνη έμειναν σταθερές στις θέσεις που εξέφρασαν και στο πρώτο αιολικό, ενώ η παράταξη Γώγου υιοθέτησε τη θέση του δημάρχου και ψήφισε αρνητικά τη μελέτη, διότι οι ανεμογεννήτριες θα δημιουργήσουν «οπτική ρύπανση».


Πηγή άρθρου

www.imerisia-ver.gr/index.php/el/home/item/1561

Δεν υπάρχουν σχόλια: