Σελίδες

Αιολικά πάρκα Παντοκράτορα, η ομερτά και η οικονομική κρίση



Πιάνουν οσονούπω δουλειά οι μπουλντόζες και δεν τρέχει απολύτως τίποτα. Σε μια οργιώδη καταλήστευση του φυσικού, πολιτιστικού και οικονομικού μας πλούτου, χιλιάδες στρέμματα δημόσιας περιουσίας γίνονται βορά ξένων προς τον τόπο συμφερόντων, και όλοι σιωπούν.

Καρατομείται το βουνό της Κέρκυρας, το ανά τους αιώνες σημείο αναφοράς μας, βιάζονται τα ιερά και τα όσιά μας, μάς παίρνουν τη γη μας, το ψωμί από το χέρι, κι εμείς αποχαυνωμένοι, μοιραίοι, απαθείς θεατές, περνάμε στην ιστορία ως ανεπαρκείς και ανίκανοι να προστατεύσουμε την τιμή μας και τα πάτρια εδάφη.

Μια ιδιότυπη ομερτά (όμοια μ’ εκείνη της καταστροφής του παλιού λιμανιού) που επικρατεί στους ιθύνοντες και στα ΜΜΕ, κυρίως στις τοπικές εφημερίδες, κρατάει τον κόσμο στο σκοτάδι, παρέχοντας στους ξένους εισβολείς, στους σύγχρονους κατακτητές του τόπου μας την απαραίτητη κάλυψη να δρουν ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτοι.Το δόγμα «η σιωπή είναι χρυσός» εφαρμόστηκε επιτυχώς από τους αιρετούς μας άρχοντες των τελευταίων ετών, που διευκόλυναν τους επίδοξους «επενδυτές» να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους ερήμην και εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Επί έξι και πλέον χρόνια, σύμφωνα με τα μέχρι τούδε στοιχεία, τέσσερις τουλάχιστον εταιρείες μίσθωναν ή αγόραζαν από ιδιώτες χιλιάδες στρέμματα στις κορυφές του ορεινού όγκου και δεν είναι δυνατό οι Δήμαρχοι της περιοχής να μην ήξεραν τίποτε. Να μη χορήγησαν, ακόμη, και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά για την σύνταξη των σχετικών συμβολαίων, που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, βασίζονται σε τίτλους «έκτακτης χρησικτησίας» δημόσιων εκτάσεων. 

Μόνον η γερμανική εταιρεία Enova, με πέντε μόνο μισθωτήρια συμφωνητικά, μίσθωσε από ΙΔΙΩΤΕΣ 2.266 στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης! Αυτό αναφέρεται ρητά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στοιχείο που ο τελευταίος Περιφερειάρχης, Κ. Γεωργαλίδης έκανε ανεπιφύλακτα δεκτό και υπέγραψε την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, νομιμοποιώντας παράλληλα την πρωτοφανή για τα κερκυραϊκά δεδομένα καταπάτηση μαμούθ! 

Και έπονται άλλες τρεις (καταρχήν) εταιρείες, προφανώς με ίδιες μεθοδεύσεις και ίδιες καταπατημένες τεράστιες δημόσιες εκτάσεις…Πέραν, όμως, της λεηλασίας του εθνικού μας πλούτου, τις επιπτώσεις στον τουρισμό και άρα στην τοπική οικονομία, από την επερχόμενη βιβλική καταστροφή της Κέρκυρας, κανείς δεν τις συνειδητοποιεί.

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια φαραωνικής κλίμακας αλλοίωση του κερκυραϊκού τοπίου που θα μείνει εις τον αιώνα τον άπαντα και που δεν θα υποβαθμίσει περισσότερο το τουριστικό προϊόν, αλλά θα το αφανίσει, και κανείς δεν ενοχλείται.Οι καλλικράτειοι νεοεκλεγέντες τοπικοί άρχοντες κι οι βουλευτές, πλην Χαραλάμπους, ποιούν την νήσσαν.Η εισαγγελική Αρχή, με βάση τις επώνυμες δημοσιευμένες καταγγελίες δεν κινείται αυτεπάγγελτα, αλλά ούτε κάποιος κρατικός λειτουργός την καλεί να παρέμβει.

Είναι προφανές ότι ενώ έχουν καταρρεύσει όλες οι αξίες, ενώ οι θεσμοί δεν λειτουργούν, ενώ έχουμε πιάσει πάτο σε όλα σ’ αυτό το νησί, μια αόρατη – κατ’ άλλους ορατή και με ονοματεπώνυμο – δύναμη προσπαθεί να μας σπρώξει ακόμη ποιο κάτω, στον όλεθρο και στον αφανισμό:

Το γεγονός αποκτάει σήμερα ιδιαίτερη σημασία, διότι με ή χωρίς χρεοκοπία της χώρας, σύμφωνα με τα μηνύματα των τελευταίων ημερών, έχουμε μπει σε μια περίοδο 30ετούς φτώχιας, εξαθλίωσης, δυστυχίας και αγώνα για επιβίωση.Μ’ αυτό το εφιαλτικό δεδομένο, υπό συνθήκες οριστικής και αμετάκλητης μηδενικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αν ο τουρισμός, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην Κέρκυρα μια αυτόνομη οικονομία καταστραφεί, θα βιώσουμε κι εδώ το τέλος της δικής μας αμαρτωλής Πομπηίας.

Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ.
www.antinioti.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: