Σελίδες

Οικονομική ανάπτυξη – Πράσινη οικονομία 1-0


Απόσπασμα άρθρου της Στέλλας Θεοδώρου


Στην περυσινή Σύνοδο της Κοπεγχάγης, δύο εβδομάδες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων κατέληξαν στο μηδέν, καθώς δεν υπήρξε δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Αντίθετα οι αρχηγοί των κρατών περιορίστηκαν σε μια πολιτική συμφωνία που ορίζει ότι πρέπει να συγκρατηθεί ή άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερο από 2ο C. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι η Σύνοδος του Κανκούν θα στεφθεί με επιτυχία. Προϋπόθεση γι’ αυτό θα ήταν η συμφωνία των ελάχιστα αναπτυγμένων κρατών και των χωρών της αφρικανικής ηπείρου, που ζητούν ανταλλάγματα και δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από τον αναπτυγμένο κόσμο.

Οι συμφωνίες απαιτούν, εκτός από βούληση και θυσίες από όλες τις πλευρές. Θυσίες που όλοι οι ηγέτες είναι διατεθειμένοι να κάνουν στα λόγια, αλλά λίγοι στην πράξη, γεγονός που οδήγησε και στο περυσινό ναυάγιο της Συνόδου της Κοπεγχάγης.

Τα αναπτυγμένα κράτη δεν είναι διαθέσιμα να θυσιάσουν την όποια ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης σε καιρό κρίσης, στο βωμό της συγκράτησης των κλιματικών αλλαγών. Είναι ενδεικτικό των προθέσεων των εθνικών κυβερνήσεων ότι στο πλαίσιο των περικοπών μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις της πράσινης ανάπτυξης, είτε αυτή αφορά την επιχειρηματικότητα είτε προγράμματα που απευθύνονται σε ιδιώτες ή και κλάδους όπως ο αγροτικός. Η απώλεια της βιοποικιλότητας, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας ή βροχοπτώσεων είναι εδώ, δεν μας χτυπούν απλώς την πόρτα. Κι όμως η πράσινη ανάπτυξη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο εγχείρημα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οργάνωσης Farming Futures στη Βρετανία. Η οργάνωση είχε χρόνια επιτυχημένης πορείας και δράσης στην έρευνα, αλλά και στην προσπάθεια να πείσει τους αγρότες να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Όχι πια. Της ανακοινώθηκε ότι μετά το Μάρτιο κόβονται με μαχαίρι τα κρατικά κονδύλια. Στις ΗΠΑ, σε πολιτείες όπως το Κεντάκι και η Βιρτζίνια, οι συμφωνίες για την αγορά ενέργειας από τα αιολικά πάρκα ακυρώνονται, καθώς το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα κερδίζουν έδαφος εν μέσω οικονομικής κρίσης εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών.


Πηγή άρθρου
Εφημερίδα VETO – Η οικονομία σε κρίση ο πλανήτης σε ασφυξία…….
Οικονομική ανάπτυξη- Πράσινη οικονομία 1-0( σ.34-36)
Άρθρο της Στέλλας Θεοδώρου
28/11/2010


Σχολιασμός από το blog μας

Αξιότιμη Στέλλα Θεοδώρου,

Το άρθρο σας  αποδεικνύει ότι είσαστε υπέρμαχος της πράσινης ανάπτυξης με όποιο κόστος. Οι απόψεις σας μπορεί να  είναι σεβαστές, αλλά δεν πείθουν πλέον τους  ενεργοποιημένους πολίτες, οι οποίοι έχουν από καιρό αντιληφθεί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΑΠΕ. Εκείνο πάλι το παραμύθι ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν καθοριστικά τις κλιματολογικές συνθήκες πρέπει επιτέλους να σταματήσει, γιατί απευθύνεται μόνο σε αφελείς, άσχετους και κρετίνους. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η γη κατά περιόδους παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές στο κλίμα της. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες  μπορεί να επηρεάσουν το μικροκλίμα μιας  περιοχής, όχι όμως να  επιδράσουν συσσωρευτικά σε όλο το πλανήτη, όπως κάποιοι επιστήμονες διατυμπανίζουν.  Οι άρχοντες του διεθνούς κεφαλαίου σκαρφίζονται χίλιες δυο ιστορίες για να περάσουν ανώδυνα τα κερδοφόρα σχέδια τους, σε βάρος των ανυποψίαστων πολιτών. Τα κρατικά κονδύλια προς τις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, θα έπρεπε να είχαν κοπεί όχι με μαχαίρι, αλλά με αλυσοπρίονο εδώ και χρόνια. Ελάχιστοι τολμηροί δημοσιογράφοι κατήγγειλαν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος πίσω από δεκάδες μεγαλοεταιρίες  ΑΠΕ. Ακόμη λιγότεροι ήταν εκείνοι που κατήγγειλαν τις πενιχρότατες ετήσιες ενεργειακές επιδόσεις των ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας και τις επιπτώσεις τους στο φυσικό κοινωνικό περιβάλλον. Διότι τα οικονομικά συμφέροντα ήταν εκείνα που οδήγησαν σε άτυπες συμμαχίες ιδιώτες και κυβερνητικά στελέχη, όπου  με αιχμή του δόρατος τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ προπαγάνδισαν υπέρ, μίας  πανάκριβης ενέργειας που μόνο θετικά δεν θα είχε στις τσέπες των πολιτών και στις εθνικές οικονομίες τους.

Φαίνεται ότι οι επικείμενες πτωχεύσεις σε κάποια κράτη, βάζουν αναπάντεχα  φραγμούς στα σκοτεινά σχέδια των πράσινων επενδυτών. Στην Ελλάδα σήμερα  είμαστε απλά θεατές στις εξελίξεις της εθνικής μας οικονομίας. Πολύ σύντομα όμως θα  γίνουμε μάρτυρες, ίσως και πρωταγωνιστές σοβαρών κοινωνικών – πολιτικών εξελίξεων, που θα αλλάξουν αναπόφευκτα τη ζωή όλων. Δεν κινδυνολογούμε, απλά διαπιστώσεις κάνουμε. Ας μη ξεχνάμε τη σοφή λαϊκή ρήση: «Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: