Η Μαφία, τα Αιολικά Πάρκα και το Βρόμικο ΧρήμαΗ ιταλική μαφία φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις ΑΠΕ, αφού επενδύει στη συγκεκριμένη βιομηχανία προκειμένου να εκμεταλλευθεί τα γενναιόδωρα δάνεια της κυβέρνησης προς τις εταιρείες του χώρου και τις επιδοτούμενες τιμές. Με τον τρόπο αυτό, η κόζα νόστρα αποκομίζει εκατομμύρια ευρώ τόσο από την ιταλική κυβέρνηση, όσο και από την ίδια την Ε.Ε.

«Η μαφία ενδιαφέρεται για οτιδήποτε που παράγει πλούτο», τονίζει ο Εντοάρντο Ζαντσίνι, ακτιβιστής που έχει μελετήσει την δραστηριότητα της οργάνωσης στα αιολικά πάρκα. Εκτός όμως από την ιταλική μαφία και άλλες εγκληματικές οργανώσεις στην Ευρώπη έχουν δείξει ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ ως πηγή εισοδήματος. Συχνά, οι επενδύσεις τους οδηγούν σε αιολικά πάρκα τα οποία παραμένουν ανενεργά ή που δεν υλοποιούνται καν, ενώ άλλα έργα χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα χρήματος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.

Το επίπεδο που έχει φτάσει η απάτη αυτού του είδους έχει θορυβήσει τις κυβερνήσεις και την ίδια την Ε.Ε., τη στιγμή που οι επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ είναι πολύ υψηλές. Στην Ιταλία για παράδειγμα, η ενέργεια από τα αιολικά αγοράζεται έναντι 180 ευρώ ανά κιλοβατώρα – πρόκειται για την υψηλότερη τιμή παγκοσμίως. Σε μια χώρα όπου η μαφία εξαγοράζει πολιτικούς και απειλεί τους ανταγωνιστές της εδώ και χρόνια, το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή δημιουργία ενός ομίλου «αρχόντων του ανέμου», με ύποπτες καταβολές.

Στην ίδια την Σικελία, έχουν κατασκευαστεί 30 αιολικά πάρκα και σχεδιάζονται ακόμη 60, παρά τις αντιρρήσεις του πληθυσμού. Ο Ντίνο Λέτζιο, κάτοικος του Κορλεόνε, τονίζει πως τα περισσότερα πάρκα της περιοχής παράγουν χρήματα για τους πολιτικούς και τη μαφία. Η τοπική αστυνομία προχώρησε πέρυσι σε οκτώ συλλήψεις, στα πλαίσια της επιχείρησης «Αίολος», με κατηγορίες δωροδοκίας για την κατασκευή αιολικού πάρκου στο Τραπάνι της δυτικής Σικελίας. Οι συνομιλίες που κατέγραψε η αστυνομία φανερώνουν τον βαθμό της διείσδυσης της μαφίας στα αιολικά: Ένας αρχιμαφιόζος έλεγε στη γυναίκα του πως «καμία ανεμογεννήτρια δεν θα εγκατασταθεί στη Μαζάρα χωρίς την άδεια μου».

Σε μια άλλη επιχείρηση των αρχών με όνομα «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», η αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα για προσπάθεια υπεξαίρεσης 30 εκατ. ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ανήκε και ο πρόεδρος του ιταλικού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας, Ορέστε Βιγκορίτο.
Μια ακόμη εντυπωσιακή υπόθεση εκτυλίχθηκε στην Ισπανία, όπου επιτήδειοι είχαν εγκαταστήσει γεννήτρια ντίζελ σε φωτοβολταϊκό πάρκο ώστε να παράγεται ενέργεια και τη νύχτα (!) και να κερδίζουν από τις γενναίες επιδοτούμενες τιμές του ηλεκτρισμού. 

Ο υπόκοσμος διοχετεύει στα έργα ΑΠΕ τα χρήματα από την πορνεία, το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παρόμοιες πηγές. Ορισμένες φαμίλιες της μαφίας εξασφαλίζουν άδειες κατασκευής αιολικών πάρκων και στη συνέχεια τις πωλούν σε εταιρείες οι οποίες δεν γνωρίζουν με ποιόν συναλλάσσονται. Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι κάτι πάει στραβά μόλις συνειδητοποιείς ότι οι εταίροι σου δραστηριοποιούνται στον τομέα της πίτσας».

Τέλος, η μαφία είναι ένας λόγος που οι κάτοικοι της Σικελίας δεν αντιτίθενται στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Όπως σημειώνει βρετανός επενδυτής στο νησί, «στην Ιταλία όλοι κρατούν το στόμα τους κλειστό γιατί φοβούνται τη μαφία».

Πηγή άρθρου
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=39860

Δεν υπάρχουν σχόλια: