Σελίδες

Η απάτη με τις ανεμογεννήτριες




Η πράσινη ανάπτυξη, την οποία ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι σίγουρα αναγκαία στην σημερινή εποχή. Ωστόσο, πριν δοθούν επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη τέτοιου είδους επενδύσεων, πρέπει να καθοριστεί ο στόχος: Προς όφελος ποίου θα λειτουργήσει αυτή η ανάπτυξη; Θα λειτουργήσει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών ή μόνο προς όφελος των εταιριών που επενδύουν (;)

Ειδικότερα για την Εύβοια τα δεδομένα έχουν ως εξής:
  1. Υπάρχουν χιλιάδες ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στη Νότια Εύβοια, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έχει αλλοιωθεί το τοπίο.
  2. Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν της επιδότησης που λαμβάνουν για να επενδύσουν, αφήνουν στην τοπική κοινωνία μόνο ένα μικρό ανταποδοτικό τέλος, το οποίο μάλιστα καθιερώθηκε μετά από αγώνες χρόνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  3. Το ρεύμα που προέρχεται από τις ανεμογεννήτριες, πωλείται στην ΔΕΗ σε τιμές υπερβολικά υψηλές, γεγονός που σημαίνει ότι, όσα κερδίζουν οι πολίτες από το μικρό ανταποδοτικό τέλος, τα χάνουν στην ουσία από το ρεύμα το οποίο πληρώνουν ακριβότερα.
  4. Πρόσφατα, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην Καρυστία, αφού το Νομοσχέδιο που προωθήθηκε στη Βουλή, ανοίγει το δρόμο στις εταιρίες να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση των επενδύσεών τους, ακόμη και εάν οι εκτάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν διεκδικούνται από ιδιώτες. Δηλαδή, όταν η εταιρία έχει πράξη χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο, και ένας πολίτης προσφύγει στην δικαιοσύνη διεκδικώντας την έκταση, η επένδυση δεν σταματά να υλοποιείται.

Ουσιαστικά, όπως δείχνουν τα δεδομένα μέχρι τώρα, η Πράσινη Ανάπτυξη, την οποία υποστηρίζει ένθερμα η Κυβέρνηση, δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ένα πεδίο κερδοσκοπίας τον μεγάλων εταιριών οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Και αυτό γίνεται χωρίς σχεδιασμό:

Υπάρχει άραγε χωροταξικό σχέδιο, το οποίο να καθορίζει ποιες περιοχές πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ώστε να μην επηρεαστούν, η τουριστική κίνηση και η αγροτική παραγωγή μιας κοινωνίας;

Υπάρχει σχεδιασμός ώστε, η ενέργεια που προκύπτει από την λειτουργία ανεμογεννητριών, να φτάνει στους πολίτες σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που τώρα πληρώνουν στην ΔΕΗ;

Και το σημαντικότερο, μιας και μιλάμε για νέους, ισχυρούς Δήμους μετά την διοικητική μεταρρύθμιση: Υπάρχει πρόβλεψη να αναλάβουν κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την αιολική ενέργεια;  Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδανικό, αφού όλα τα χρήματα θα επέστρεφαν στην τοπική κοινωνία και όχι στις τσέπες ιδιωτών. Ποια κίνητρα έχει δώσει η Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση;

Και, τελευταία επισήμανση: Γιατί να μην αναλάβει την παραγωγή αιολικής ενέργειας, αποκλειστικά η ΔΕΗ σε συνεργασία με τους Δήμους; Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρά οφέλη για τις κοινωνίες και παράλληλα να προστατευτεί το τοπίο κάθε περιοχής από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Θα μπορούσαν ακόμη να προβλεφθούν αντισταθμιστικά τέλη και για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού είναι γνωστό ότι, οι ανεμογεννήτριες, όπου εγκαθίστανται, δημιουργούν προβλήματα στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως δεν συμφέρει τις μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, και εκμεταλλεύονται τόσο την δημόσια γη όσο και τα δημόσια χρήματα, αφού επιδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αν θέλει λοιπόν να μιλήσει η Κυβέρνηση για πράσινη ανάπτυξη, πρέπει να μας πείσει πρώτα ότι η ανάπτυξη αυτή θα γίνει προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος τον κολοσσιαίων εταιριών που μόνο στόχο έχουν το κέρδος.

Πηγή άρθρου
http://www.messapia-news.gr/periballon/euboia/apate-me-tis-anemogennetries.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: