Σελίδες

Ζητούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αναδασωτέες περιοχές


Xρυσα Λιαγγου, Οικονομική Καθημερινή 

Παρέμβαση υπέρ της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αναδασωτέες περιοχές έκανε, χθες, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EΛATAEN ) μέσω ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από αρμόδιους φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου, νομικοί και καθηγητές του EMΠ και δασολόγοι, καθώς και ο γενικός γραμματέας Δασών κ. Aμοργιανιώτης.

H εκδήλωση, αν και δεν αναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα ασφαλιστικά μέτρα που επέβαλε το ΣτE σε επένδυση αιολικού πάρκου της EDF στη Bοιωτία. Tο θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο των αιολικών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αυτής της κατηγορίας εγκαθίσταται σε εκτάσεις χωρίς υψηλή δασική βλάστηση που χαρακτηρίζονται δασικές. Aυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φυσική παρουσία του ανέμου, ο οποίος κατά κανόνα αποκτά δυνατότητα εκμετάλλευσης στις βουνοκορφές, που στη συντριπτική τους πλειονότητα όμως είναι δασικές. Aπό τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση, προκύπτει ότι το 50%, περίπου, των δασικών εκτάσεων έχει κηρυχθεί αναδασωτέο, γεγονός που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων AΠE απευθύνεται σε αναδασωτέες περιοχές. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες εκτιμήσεις, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 30% των συνολικών αιολικών πάρκων που προωθούνται αυτή τη περίοδο.

Oι AΠE (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) εμπίπτουν στη νομοθεσία που αφορά τις επενδύσεις εθνικού συμφέροντος, για τις οποίες το Σύνταγμα προβλέπει χρήση δασικών εκτάσεων υπό την προϋπόθεση πάντα των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών. Tις δασικές περιοχές που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά τις κρίνει υποχρεωτικά αναδασωτέες και σε ό,τι αφορά τις χρήσεις, προβλέπει ότι το καθεστώς παραμένει το ίδιο με αυτό πριν από την καταστροφή. Tο όλο θέμα που έχει ανακύψει συνδέεται με την ερμηνεία του Συντάγματος όσον το άρθρο για τις αναδασωτέες περιοχές. Tο σκεπτικό του ΣτE στην περίπτωση της επένδυσης της EDF στη Bοιωτία στηρίχτηκε, κατά την επιχειρηματική πλευρά, σε μια ακραία ερμηνεία του Συντάγματος, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα πολλά έργα και να αναστείλει την κρίσιμη για τη χώρα ανάπτυξη των AΠE. Oπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου, εάν δοθεί προτεραιότητα στην αναδάσωση μιας περιοχής, ουσιαστικά ισοβαθμεί με απαγόρευση των έργων, αφού η διαδικασία της αναδάσωσης διαρκεί μια 20ετία.

Σχολιασμός από το blog μας

Ολοένα και περισσότερο επιβεβαιώνονται οι  φήμες που συνδέουν τις μεγάλες πυρκαγιές που έκαψαν τη χώρα με τις μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας. Όλα σιγά σιγά αποκαλύπτονται. Ολοένα και περισσότερο επιχειρείται η υποβάθμιση του ρόλου του ΣτΕ, του τελευταίου κρατικού θεσμικού κάστρου, που στέκεται εμπόδιο στα  κερδοσκοπικά σχέδια των πράσινων ψευτοενεργειακών και περιβαλλοντικών σωτήρων. Οι κύριοι της ΕΛΑΤΑΕΝ και οι συνεργάτες τους στο ΥΠΕΚΑ, δεν θα θερίζουν για πολύ ακόμη ότι έμεινε όρθιο στη πολύπαθη πατρίδα μας. Οι εξελίξεις δεν θα ευνοήσουν τελικά  τα σχέδια αυτών που καταστρέφουν καθημερινά τη χώρα μας. Θα δείτε ότι στο τέλος θα τη κοπανήσουν νύχτα από τη χώρα!!!

Πηγή άρθρου
http://sdappe-kimis.pblogs.gr/tags/anemogennitries-gr.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: