Σελίδες

Αξιώνουν ασυδοσία για τα αιολικά πάρκα


Αποφασισμένα να παραμερίσουν οποιοδήποτε εμπόδιο σταθεί στο δρόμο του κέρδους τους, εμφανίζονται τα συμφέροντα της αιολικής ενέργειας, που εξυπηρετούνται άψογα και από την κυβέρνηση. Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) υπέβαλε παρέμβαση στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ σε υπόθεση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου, ζητώντας ουσιαστικά να αρθεί οποιαδήποτε απαγόρευση στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών!

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τον οποίο η κυβέρνηση, μεταξύ πολλών ακόμη πιο προκλητικά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ενεργειακές εταιρείες, διεύρυνε ακόμη περισσότερο τα χωροταξικά όρια εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ, ελαχιστοποιώντας τις όποιες απαγορεύσεις. 

Πάνω σε αυτό το «γόνιμο» έδαφος, έρχεται η παρέμβαση της ΕΛΕΤΑΕΝ, η οποία υποστηρίζει ότι «είναι αδικαιολόγητη η καθιέρωση γενικών κανόνων απόλυτης απαγόρευσης εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές που διέπονται από κάποιο ειδικό ή γενικό καθεστώς προστασίας, χωρίς εξέταση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της περιοχής εγκατάστασης και του προτεινόμενου κάθε φορά έργου». Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι έρχεται σε αντίθεση και με το κοινοτικό Δίκαιο.
Με λίγα λόγια, κάνει την πρώτη κίνηση άρσης κάθε εμποδίου εγκατάστασης, ακόμη και για τις ελάχιστες περιοχές που προστατεύονται ακόμη, θέτοντας ουσιαστικά και υπό δικαστική αίρεση το νομικό καθεστώς προστασίας της φύσης. Την ίδια ώρα, αποσιωπούνται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπως για παράδειγμα το πολύ μεγάλο εύρος κοπής δέντρων που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών, όχι για αυτή καθ’ αυτή την εγκατάσταση, αλλά για τη μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών επιτόπου! Η πρακτική αυτή σε περιοχές με πυκνή βλάστηση, μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε μια αυστηρά προστατευόμενη περιοχή.

Τέτοιες πλευρές, παρ’ όλα αυτά, αν και σημαντικές δεν είναι οι κύριες σε σχέση με το αίτημα της επιστημονικής… κοινότητας της αιολικής ενέργειας, που στόχος της είναι η ασυδοσία. Αναδεικνύεται έτσι, για μία ακόμη φορά, η ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ, για ενεργειακή πολιτική με όρους υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, όπου κάθε τεχνολογία θα αναπτύσσεται υπό αυτή την προϋπόθεση, αντί να διαλύονται τα πάντα για τα ευκαιριακά κέρδη των ενεργειακών κολοσσών.

Πηγή άρθρου
Ριζοσπάστης (Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010) – Ευχαριστούμε τον Γ. Θ. για την παραπομπή στο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: