Σελίδες

Ο πόλεμος μεταξύ των εταιρειών ΑΠΕ ολοένα και περισσότερο φουντώνει


Ελληνικά φωτοβολταϊκά: Απόφαση που τα βγάζει εκτός αγοράς

Ισχυρό πλήγμα για την εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών και προβλήματα σε χιλιάδες επενδυτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ αποτελεί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη με την οποία καθορίζονται οι ειδικοί όροι εγκατάστασης φωτοβολταικών στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Πρόκειται για την απόφαση που απαγορεύει σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα την εγκατάσταση συστημάτων ύψους άνω των 2,5 μέτρων, ενώ στα άρτια και οικοδομήσιμα επιβάλλει να μένει ανεκμετάλλευτη γύρω στο οικόπεδο έκταση διπλάσια από το μέγιστο ύψος της εγκατάστασης.

Ηλιοστάτες
Η ΠΑΣΥΦ υποστηρίζει ότι με τις ρυθμίσεις αυτές βγαίνουν εκτός αγοράς το σύνολο σχεδόν των εγχωρίως παραγόμενων συστημάτων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η μεγάλη πλειονότητα των σταθερών βάσεων και των ηλιοστατών tracker, των συστημάτων που επιτρέπουν στα φωτοβολταϊκά να παρακολουθούν την πορεία του ήλιου, αυξάνοντας έτσι την απόδοση των πάνελ, που κατασκευάζονται από τις ελληνικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες είναι υψηλότερα των 2,5 μέτρων και δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν. Αντίθετα το κριτήριο αυτό «ταιριάζει γάντι» σε συγκεκριμένα εισαγόμενα συστήματα στήριξης που πολιορκούν επίμονα την ελληνική αγορά, υποστηρίζει η ΠΑΣΥΦ στην ανακοίνωσή της.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι προσκείμενοι στην υπουργό δηλώνουν ότι η απόφαση για το ύψος των trackers ελήφθη προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στα γειτονικά οικόπεδα, καθώς η εγκατάσταση μπορεί να βρίσκεται σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές.


Πηγή άρθρου
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=73213158


Σχολιασμός απο το blog μας

Την ηχητική όχληση που προκαλούν τα trackers  των φωτοβολταϊκών,  ανακάλυψαν οι διοικούντες αιολοπεφωτισμένοι του ΥΠΕΚΑ. Την ηχητική όχληση που προκαλούν οι ανεμογεννήτριες  δεν τους αποσχολεί καν, αφού τη θεωρούν μελωδική για τους κατοίκους και τους υπόλοιπους ζώντες οργανισμούς. Υπάρχει έστω και ένας απο αυτούς τους κυρίους που διαμένει σε περιοχή με αιολικά πάρκα;  Πότε θα σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και τα πλούσια φαγοπότια σε βάρος των Ελλήνων πολιτών; Πότε θα σταματήσει αυτή η κοροϊδία;  Πάντως ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό μεταξύ των εταιρειών ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας (ανέμου και ήλιου) θα  οδηγήσει  πολλές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ στη δικαιοσύνη, που σημαίνει την αναστολή ή και διακοπή προγραμματισμένων έργων σε αιολικά πάρκα. Εξάλλου η ίδια η τρόικα έχει  προειδοποιήσει  απο το καλοκαίρι του 2010 ότι  θα μπλοκάρει την αθρόα ανάπτυξη  ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας σε όλη τη χώρα, λόγω του υψηλού κόστους και της μεγάλης επιβάρυνσης που θα επιφέρουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο τα απαραίτητα ποσά για να πληρώνονται από τον ΔΕΣΜΗΕ οι παραγωγοί της πράσινης ενέργειας.  Πιο συγκεκριμένα  σε ένα άρθρο της κ. Μανταλένας Πίου της Ημηρεσίας είχε αναφερθεί ότι  οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν θέσει το ζήτημα στις συναντήσεις που είχαν με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και τους άλλους αξιωματούχους στο χώρο της ενέργειας, στην προηγούμενη επίσκεψη στην Αθήνα,τον Ιούλιο. Είχαν προειδοποιήσει τότε για τη μεγάλη αύξηση στο τέλος υπέρ ΑΠΕ που θα κληθεί να πληρώσει εν μέσω κρίσης ο καταναλωτής μαζί με τους, ούτως ή άλλως, αυξημένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα προέλθουν από τον εξορθολογισμό και τις σταδιακές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Μάλιστα, στις συνομιλίες οι εκπρόσωποι της τρόικας έφεραν το παράδειγμα της Ισπανίας, που αναγκάστηκε να περικόψει με νόμο τις εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς «ηλιακής» ενέργειας και να περιορίσει την απορροφώμενη από το σύστημα αιολική ενέργεια, προκειμένου να συμπιέσει το κόστος των ΑΠΕ.
 
Ήδη, το 2010 για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ από τα περίπου 1.100 MW των ΑΠΕ σε λειτουργία το τέλος υπέρ ΑΠΕ αυξήθηκε από τα περίπου 30 λεπτά/ MWh στα 5,5 ευρώ/MWh και αν υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις τότε θα εκτοξευτεί πάνω από τα 25 ευρώ/ Mwh.

Εγκατάσταση

Το πλαφόν στην ισχύ των ΑΠΕ που θα εγκατασταθούν ως το 2014 και το 2020 τόσο στο σύνολό τους όσο και ανά μορφή τεχνολογίας που ανακοίνωσε η υπουργός  κ. Μπιρμπίλη, δεν αλλάζει τα δεδομένα, καθώς είχε ήδη προεξοφληθεί από τον Ιούνιο ως προς τους τελικούς του στόχους: εγκατάσταση 15.070 MW συνολικής ανανεώσιμης ισχύος ως το 2020, εκ των οποίων 2.200 MW στα ακριβά φωτοβολταϊκά (έχουν την υψηλότερη εγγυημένη τιμή), 7.500 MW σε αιολικά, χερσαία και θαλάσσια, 4.650 MW σε υδροηλεκτρικά (μεγάλα και μικρά) και τα υπόλοιπα στις διάφορες άλλες μορφές ΑΠΕ, όπως γεωθερμία (120 MW), ηλιοθερμικά (250 MW) και βιομάζα (350 MW). To ενδιάμεσο πλαφόν για το 2014 έχει τεθεί στα 1.500 MW για τα φωτοβολταϊκά, στα 4.000 MW για τα αιολικά, στα 3.650 MW για τα υδροηλεκτρικά, στα 120 MW για τα ηλιοθερμικά, στα 20 MW για τη γεωθερμία και στα 200 MW για τη βιομάζα. Το πλαφόν δεν αφορά όλους, ούτε αποτελεί το πραγματικό ανώτατο όριο της ανανεώσιμης ισχύος που θα εγκατασταθεί. Και τούτο γιατί δεν συμπεριλαμβάνει τις μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα ενταχθούν στις διαδικασίες του fast track, καθώς η  σχετική υπουργική απόφαση εξαιρεί από τα ανώτατα όρια τις επενδύσεις αυτές. 

Επενδυτές

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στον προθάλαμο του γραφείου του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, ο οποίος προωθεί το νομοσχέδιο για το fast track, συνωστίζονται οι υποψήφιοι επενδυτές για θαλάσσια αιολικά, μεγάλα χερσαία αιολικά πάρκα και μεγάλα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως για την επένδυσή τους μέσω της διαδικασίας αυτής, παρακάμποντας τους περιορισμούς της πρόσφατης υπουργικής απόφασης. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι για θαλάσσια αιολικά πάρκα, τα οποία αποζημιώνονται με σημαντικά ακριβότερη τιμή για την παραγόμενη ενέργεια σε σχέση με τα χερσαία αιολικά πιέζουν για ειδική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου μέσω του fast track να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θέτει ο νέος νόμος 3851/2010 στην υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Στις αρχές του 2010 η υπουργός αιφνιδίασε δυσάρεστα τους υποψήφιους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά, όταν πρότεινε νέες εγγυημένες τιμές για την παραγόμενη ενέργεια σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που ίσχυαν μέχρι τότε, για όσα πάρκα θα διασυνδέονταν με το σύστημα από τη ψήφιση του νέου νόμου και μετά. Οι τιμές αυτές αποσύρθηκαν κάτω από τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου και επανήλθαν οι παλαιές, όμως τίποτα δεν εμποδίζει την υπουργό το 2011 (και με τις ευλογίες της τρόικας) να επαναφέρει μειωμένες εγγυημένες τιμές όχι μόνον για τα φωτοβολταϊκά αλλά και τις άλλες κατηγορίες ανανεωσίμων. Αυτό αυτόματα θα σημάνει ότι όσοι δεν έχουν προλάβει ως τότε να συνδεθούν με το σύστημα, θα εισπράξουν χαμηλότερες τιμές από αυτές που είχαν προϋπολογίσει και πολλά επενδυτικά σχέδια θα τιναχθούν στον αέρα.
Η υπουργική απόφαση για το πλαφόν στην ανανεώσιμη ισχύ δίνει εξάλλου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τη δυνατότητα να αναστέλλει την αδειοδοτική διαδικασία, όποτε κρίνει ότι επέρχεται κορεσμός.

Ξεπερνούν το πλαφόν του... 2020

Σήμερα στη ΡΑΕ εκκρεμούν επενδυτικές αιτήσεις για αιολικά πάρκα που ξεπερνούν το πλαφόν όχι μόνον για το 2014 αλλά και για το 2020: Aφορούν σε εγκατάσταση συνολικής αιολικής ισχύος 16.500 MW (μέγεθος υπερδιπλάσιο των 7.500 MW που θέτει το πλαφόν για το 2020) εκ των οποίων τα περίπου 5.500 MW αφορούν θαλάσσια αιολικά και τα υπόλοιπα 11.000 MW χερσαία πάρκα.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών οι άδειες παραγωγής και οι εξαιρέσεις από την άδεια παραγωγής που έχει ήδη εκδώσει η ΡΑΕ ανέρχονται σε 1.200 MW ηλιακής ισχύος, ενώ μόνον στη ΔΕΗ τους τελευταίους δύο μήνες από αγρότες και άλλους ενδιαφερόμενους για τις μικρές επενδύσεις έχουν κατατεθεί αιτήσεις συνολικής ισχύος 1.600 MW. Πρόκειται δηλαδή για 2.800 MW φωτοβολταϊκής ενέργειας «ώριμα» προς επένδυση, τη στιγμή που η υπουργική απόφαση προβλέπει την εγκατάσταση 1.500 «ηλιακών» ΜW ως το 2014, εκ των οποίων τα 500 MW αφορούν στους αγρότες και τα 200 MW στις εγκαταστάσεις σε κτίρια και τα 100 MW ήδη λειτουργούν ή είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: