Σελίδες

STOP σε αιολικά πάρκα στην Πελοπόννησο από τον ΔΕΣΜΗΕ


75 αιολικά πάρκα στην περιοχή

Στην Πελοπόννησο έως το Σεπτέμβριο του 2009 λειτουργούσαν 15 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 282 MW. Επιπλέον, έχουν χορηγηθεί Προσφορές Σύνδεσης σε 45 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 820 MW. Κατά συνέπεια έχει δοθεί πρόσβαση στο Σύστημα σε 60 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1102 MW. Με την υφιστάμενη κατάσταση του Συστήματος στην περιοχή δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης επιπλέον αιολικής ισχύος, ενώ εκκρεμούν αιτήματα για έκδοση Προσφορών Σύνδεσης σε ακόμη 28 αιολικών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 476 MW.

Στα διασυνδεδεμένα Ιόνια νησιά Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο λειτουργούν 3 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 70,8 MW ενώ έχουν χορηγηθεί Προσφορές Σύνδεσης σε 5 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 72 MW. Κατά συνέπεια στην περιοχή έχει δοθεί πρόσβαση σε αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 142,8 MW η οποία είναι κοντά στο όριο ασφαλούς διείσδυσης που έχει εκτιμήσει ο ΔΕΣΜΗΕ για την περιοχή, το οποίο είναι της τάξεως των 170 MW.

Η περιοχή της νότιας Στερεάς Ελλάδας, κατά μήκος του βόρειου Κορινθιακού, λειτουργούν 7 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 69,75 MW, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ έχει χορηγήσει επιπλέον Προσφορές Σύνδεσης σε αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 730 MW. Με αυτά τα δεδομένα, το όριο απορρόφησης αιολικής ενέργειας στην περιοχή ανέρχεται σε 800 έως 850 MW και η περιοχή έχει πρακτικά κορεσθεί.



«Φρένο» ΔΕΣΜΗΕ σε νέες ανεμογεννήτριες

Ελάχιστες είναι οι δυνατότητες απορρόφησης της ισχύος αιολικών πάρκων στην περιοχή της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων, με βάση την σημερινή κατάσταση του συστήματος μεταφοράς και την ισχύ τόσο των ήδη λειτουργούντων αιολικών όσο και εκείνων για τα οποία έχουν δοθεί προσφορές σύνδεσης.

Σύμφωνα με την μελέτη ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς του ΔΕΣΜΗΕ, στην Πελοπόννησο, η τρέχουσα δυνατότητα ανέρχεται σε 1.100 μεγαβάτ, ισχύ που αντιστοιχεί σε εν λειτουργία αιολικά ισχύος 282 μεγαβάτ και σε αιολικά με προσφορά σύνδεσης ισχύος 819 μεγαβάτ. Μετά την εκτέλεση έργων, η δυνατότητα απορρόφησης αιολικής ενέργειας μπορεί να φτάσει τα 2.200 μεγαβάτ.

Στα Νότια Ιόνια νησιά, η σημερινή δυνατότητα του δικτύου είναι 140 μεγαβάτ (ήδη λειτουργούν 70 και για άλλα τόσα έχουν δοθεί προσφορές σύνδεσης), ενώ μελλοντικά με τα απαιτούμενα έργα μπορεί αν φτάσει τα 200 μεγαβάτ.

Στη Νότια Στερεά Ελλάδα, η σημερινή και η μελλοντική δυνατότητα συμπίπτουν επίσης με περίπου 850 μεγαβάτ (ήδη είναι σε λειτουργία περί τα 70 μεγαβάτ, ενώ προσφορές σύνδεσης έχουν δοθεί για άλλα 730 μεγαβάτ) ενώ οι διασυνδεμένες με το ηπειρωτικό σύστημα μπορούν να προσφέρουν έως και 200 μεγαβάτ, με αιολικά ισχύος μόλις 2 μεγαβάτ να βρίσκονται σε ισχύ.

Συνολικά η μελέτη του ΔΕΣΜΗΕ για τις συγκεκριμένες περιοχές εκτιμά δυνατότητα απορρόφησης περίπου 2.780 αιολικών μεγαβάτ, η οποία μπορεί να αυξηθεί σε 5.690 μεγαβάτ, μόνο εφόσον κατασκευαστούν νέα έργα υποδομής.

Για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της χώρας, ο ΔΕΣΜΗΕ σημειώνει ότι απαιτούνται επενδύσεις αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) και Γραμμές Μεταφοράς (400 και 150 κιλοβόλτ) στην Πελοπόννησο, κ.ά.



 
Σχολιασμός απο το blog μας


Με  απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αντισταθμιστικά οφέλη με χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τους κατοίκους των περιοχών όπου εγκαθίστανται μονάδες ΑΠΕ,   ψηφίστηκε στη Βουλή το περιβόητο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Απο εδώ και πέρα, διαγράφεται  μία μαύρη σελίδα για το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας, μία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, παρά  τη κατακραυγή και τις διαμαρτυρίες δεκάδων συλλογικών φορέων, εξειδικευμένων επιστημόνων  αλλά και απλών πολιτών. Οι νέες ρυθμίσεις θα πλήξουν ευαίσθητους τομείς της οικονομίας (ιδιαίτερα στο τουριστικό τομέα και στην αγοραπωλησία ακινήτων στις περιοχές με ανεμογεννήτριες) και δεν θα  θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, επειδή απλούστατα δεν θα δημιουργηθούν εργοστάσια κατασκευής ΑΠΕ όπως στη Γερμανία, Δανία, Ισπανία, κ.α. Συνεπώς πρόκειται για μία κατασπατάληση πολύτιμων οικονομικών πόρων σε μία εποχή που δοκιμάζεται το μέλλον της χώρας και  η συνοχή γενικότερα των κρατών της ευρωζώνης.

Και δεν είναι έφτανε μόνο η αμφισβητούμενη τεχνολογία των ανεμογεννητριών με τις πενιχρότατες ετήσιες αποδόσεις, προστέθηκε τώρα και η ανεπάρκεια  του ηλεκτρικού  δικτύου να απορροφήσει τη παραγόμενη αιολική ενέργεια. Με άλλα λόγια: Άνθρακες ο θυσαυρός!!!! Οι υπέρμαχοι της αιολικής ενέργειας το γνωρίζανε απο την αρχή, αλλά σκοπίμως το απέκρυψαν, εξαιτίας του απαγορευτικού κόστους ενίσχυσης των υποδομών του ηλεκτρικού δικτύου......  Βλέπετε το φαγοπότι είναι μεγάλο και διακυβεύονται αμύθητα ποσά απο τις επιδοτήσεις..... Η αλήθεια ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτεται. Νιώθουμε μεγάλη οργή  απο όλες αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις. Αποτελεί εθνική τραγωδία για καταστρέφεται ανεπανόρθωτα η γη των προγόνων μας,  να υπονομεύεται με αυτό τον τρόπο το μέλλον των παιδιών μας. Ο λαός μας δεν συγχωρεί την εξαπάτηση και θα εξεγερθεί.

Πηγή άρθρου
09/04/2010



Δεν υπάρχουν σχόλια: