Σελίδες

Χανιά: Θύελα αντιδράσεων για τα 39 αιολικά πάρκα


Την πλήρη αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς που γίνονται για εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ορεινές περιοχές οκτώ δήμων του νομού Χανίων εκφράζουν 8 δήμαρχοι του νομού.

Οι δήμαρχοι συναντήθηκαν πρόσφατα στα γραφεία της ΤΕΔΚ του νομού και συνυπέγραψαν ένα έγγραφο διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Κρήτης, στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και σε συναρμόδιους φορείς.

Ο σχεδιασμός αυτός που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων έγινε γνωστός όταν η ΡΑΕ απαντώντας σε σχετικό αίτημα της ΤΕΔΚ γνωστοποίησε πως μια εταιρεία έχει καταθέσει αιτήσεις, δεσμεύοντας και τις εκτάσεις, για εγκατάσταση στα βουνά της Κρήτης 501 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 1002 MW, ενώ η ενέργεια αυτή μέσω υποβρύχιου καλωδίου θα διοχετεύεται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το σχέδιο αυτό αφορά συνολικά στην δημιουργία 39 αιολικών πάρκων σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο της Κρήτης και με βασικό σκοπό η παραγόμενη ενέργεια να πωλείται στο διασυνδεόμενο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας.

Να σημειωθεί πως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ, την τελευταία στιγμή και εκτός διαβούλευσης, προστέθηκε στο άρθρο 5.2 μια παράγραφος με την οποία προβλέπεται η πριμοδότηση κατά 25% στην τιμή πώλησης ρεύματος από ιδιωτικά αιολικά πάρκα σε νησιά που διασυνδέονται με την ηπειρωτική Ελλάδα με πρωτοβουλία επενδυτή, αναλόγως της απόστασης.

Στο μεταξύ και όπως αναγράφεται στο έγγραφο των οκτώ δημάρχων, «το έργο περιλαμβάνει την χρήση μεγάλων εκτάσεων των δήμων Ανατ.Σελίνου, Πλατανιά, Καντάνου, Βουκολιών, Σφακίων, Ινναχωρίου, Πελεκάνου και Κολυμβαρίου και συγκεκριμένα τις θέσεις Μαγλινό Κεφάλι, Λαύριο, Στρογγυλή Κορυφή, Μακρύκαμπος, Άγιος Ζήνας, Κακό Καστέλι, Βορεινά, Γουργουθά, Μετερίζι, Χασιού Κορυφή, Όνυχας, Μεγάλο Κεφάλι.

Ένα τέτοιας κλίμακας έργο συνεπάγεται την εξ ολοκλήρου εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού του συνόλου σχεδόν του νομού, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των δήμων.

Μάλιστα στο έγγραφο-ένστασή τους οι οκτώ δήμοι επισημαίνουν μεταξύ άλλων και τα εξής : «Η υπο αδειοδότηση εγκατάσταση στον ορεινό όγκο των δήμων μας αφορά την εγκατάσταση υπεράριθμων ανεμογεννητριών που θα έχουν την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 316 MW, ισχύς που αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής ζήτησης ολόκληρης της Κρήτης για ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα τέτοιο έργο δεσμεύει ολοκληρωτικά υπέρ μιας εταιρείας ή τρίτων σε μόνιμη βάση ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό μας πόρο, το αιολικό μας δυναμικό και καταστρέφει σημαντικές εκτάσεις μας ιδιαίτερου φυσικού κάλους, χωρίς να συμβάλει ούτε στην ανάπτυξη της περιοχής μας, ούτε στην απασχόληση, ούτε στην κάλυψη των αναγκών μας και των αναγκών της Κρήτης σε ενέργεια.

Έργα τέτοιας έκτασης και με τέτοιες επιπτώσεις στην περιοχή μας δεν μπορούν να αποφασίζονται και να σχεδιάζονται αποκλειστικά από ιδιώτες χωρίς την συμμετοχή και την συνεννόηση της τοπικής κοινωνίας, με δεδομένο μάλιστα ότι δεν έχει εκπονηθεί έως σήμερα τεκμηριωμένος επιστημονικά χωροταξικός σχεδιασμός για τις θέσεις εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στην γεωγραφική περιφέρεια της Κρήτης.

Πολλές από τις υπό αδειοδότηση εκτάσεις φέρουν δασικό χαρακτήρα χωρίς ακόμα να έχουν εκδοθεί σχετικές πράξεις χαρακτηρισμού. Επίσης ένα άλλο στοιχείο που υποδεικνύει την προχειρότητα του σχεδιασμού της εταιρείας είναι ότι έχουν επιλεγεί θέσεις που είναι δημοτικές εκτάσεις χωρίς βέβαια κανείς από εμάς να έχει ερωτηθεί».

Οι δήμαρχοι Αν.Σελίνου Λευτέρης Παπαδερός, Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, Βουκολιών Νίκος Μπομπολάκης, Πλατανιά Γιώργος Τσαγκαράκης, Σφακίων Σήφης Λύκος, Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης, Πελεκάνου Γιώργος Ζουριδάκης και Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, με το έγγραφό τους, τονίζουν πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα των αιτημάτων της ενδιαφερόμενης εταιρείας και ζητούν να μην προχωρήσει η έγκριση ή η αδειοδότηση οποιονδήποτε έργων, χωρίς να προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Ναπολέων Σαραντίδης



Πηγή άρθρου
www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id...

08/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: