Εγκατέστησαν στα σπίτια τους ανεμογεννήτριες και δηλώνουν απερίφραστα πως δεν το έχουν μετανιώσειΟ κ. Κώστας Δολαψάκης στηρίζεται για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού του, στο Λαγονήσι, στον ήλιο και τον αέρα. Από το 1998 έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες, δηλαδή Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τις οποίες λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα όλες οι ηλεκτρικές συσκευές του.


Παρ΄ ότι τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας, λέει ο κ. Δολαψάκης, δεν είναι λίγη η... δουλειά που κάνουν οι ανεμογεννήτριες. «Είναι πολύ χρήσιμες “εφεδρείες”, ιδίως τις ημέρες που έχει συννεφιά και αέρα. Είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Όπως όταν δεν αισθάνεσαι πολύ καλά και ξαφνικά έρχεται κάποιος και σε κερνάει κάτι...».

Αρχικά, θυμάται, είχε τοποθετήσει δύο μικρές ανεμογεννήτριες των 300 W. Στη συνέχεια αντικατέστησε τη μία, με ισχύ 400 W. Διαπίστωσε όμως ότι ο θόρυβος κατά τη λειτουργία της τον ενοχλούσε όπως και τους γείτονες. Έτσι, προχώρησε σε αγορά και εγκατάσταση ανεμογεννήτριας 900 W. Του κόστισε περίπου 1.500 ευρώ, αλλά ο «θόρυβος που κάνει, όπως λέει και το όνομά της “Whisper” (ψίθυρος), είναι σαν θρόισμα».

Πλήρη ενεργειακή αυτονομία στο σπίτι του, 180 τ.μ. στην Κάρπαθο, απέκτησε και ο κ. Γιώργος Παχούντης όταν εγκατέστησε φωτοβολταϊκά και δύο ανεμογεννήτριες πριν από δύο χρόνια. Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει είναι περίπου 20 ΚW, υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της τετραμελούς οικογένειάς του. «Λειτουργούν όλα χωρίς κανένα πρόβλημα- air condition, πλυντήριο, δύο τηλεοράσεις, πιεστικό μηχάνημα» λέει. Όσο για τις ανεμογεννήτριες, έχει τοποθετήσει δύο των 400 W στην ταράτσα, «εντελώς αθόρυβες. Άλλωστε, είχα κάνει έρευνα αγοράς για να βρω ανεμογεννήτριες που δεν είναι θορυβώδεις». Το συνολικό κόστος για την αγορά, την εγκατάσταση και τον απαραίτητο εξοπλισμό των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών (μπαταρίες, μετατροπείς, πίνακας) έφτασε περίπου τα 25.000- 30.000 ευρώ.


Πηγή άρθρου

ΤA ΝEA OnLine

«Ο άνεμος μας χαρίζει ρεύμα, όχι θόρυβο»


Απόσπασμα από ΡΕΠΟΡΤΑΖ του Μάνου Χαραλαμπάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: