Σελίδες

Μία ενδιαφέρουσα κόντρα στα πλαίσια της διαδικτυακής διαβούλευσης του ΥΠΕΚΑ για το νέο σ/ν ανάπτυξης των ΑΠΕ



από ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - — 4 Ιανουαρίου 2010 @ 04:14


ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην κυρία Χαραλαμπίδου

¨Μπορεί να διαφωνώ με αυτά που λες αλλά θα δώσω και την ζωή μου να τα λες¨ Βολταίρος

Καταρχήν να ευχαριστήσω και εγώ την κυρία Χαραλαμπίδου καθώς είναι όντως ένας ενδιαφέρον διάλογος και προφανώς αναφέρομαι στις απόψεις που εκφράζει η κυρία Χαραλαμπίδου και όχι σε αυτήν προσωπικά!!!!.

Επειδή φαίνεται πως η κυρία Χαραλαμπίδου έχει παντελή αγνοία για θέματα ενέργειας σε απάντηση εξηγώ για τις θερμικές μονάδες σε σχέση με τις ΑΠΕ. Για να λειτουργήσει ένα σύστημα μεταφοράς και διανομής ενέργειας, η παραγόμενη ενέργεια πρέπει να υπερβαίνει της κατανάλωσης, αλλιώς θα έχουμε το φαινόμενο της κατάρρευσης του συστήματος ΔΗΛΑΔΉ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ BLACK OUT. ΣΥΝΕΧΗΣ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ σε όποιο ποσοστό και να φτάσουν οι ΑΠΕ πρέπει να υπάρχει ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΠΟ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΤΑ 90%, οποίος υποστηρίζει το αντίθετο είναι εκτός πραγματικότητας.

Δεν υποστήριξα πως δεν χρειαζόμαστε τις ΑΠΕ αλλά λέω ότι ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ!!!! Και είμαι υπέρ το να τοποθετηθούν ΑΠΕ σε μικρή κλίμακα πχ στις στέγες στα σπίτια κτλ λόγω της πολύ μικρής επιβάρυνσης στο περιβάλλον!!!!

Για την ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ας μου επιτρέψει ο κύριος ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΟΥΛΗΣ Αεροναυπηγός που έγραψε στη δημόσια διαβούλευση να σας παρουσιάσω τα παρακάτω γραφόμενα του.

Διαβάστε παρακαλώ το E.ON NETZ WIND REPORT 2005.

Εδώ θα δείτε ότι η Ε.οn η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργειας απο ανεμογεννητριες στον κοσμο με 7.050MW εγκαταστάσεις λέει ότι οι ανεμογεννήτριες είναι ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ.

Γεγονός που έλαβε χώρα: 24 δεκ. 09.14h, παραγωγή 6.024 MW. Σε 10 ώρες πέφτει στα 2.000 MW και την άλλη μέρα στα μίζερα 40 MW. Κυριολεκτικά εφιάλτης για κάθε Διαχειριστή δικτύου. Όπου στον κόσμο.

Πρέπει να έχεις ρεζέρβα το 90 % από τα θερμικά εργοστάσια για να αποφύγεις BLACK OUT. Κάθε αύξηση παραγωγής με ανεμογεννήτριες πρέπει να συνοδεύεται με ανάλογη αύξηση θερμικών μονάδων.

Ο CEO της Ε.οn δεν πουλάει παραμύθια αλλά λέει αυτά που πραγματικά συνέβη.

Μήπως αμφισβητείτε και τον αεροναυπηγό;;;;;;;

Επίσης μπορεί να μας απαντήσει η κυρία Χαραλαμπίδου πιο θα είναι το κόστος που θα πληρώσει ο καταναλωτής αν το ποσοστό των ΑΠΕ στην ενέργεια φτάσει πάνω από 40% με δεδομένο η τιμή κόστους από φωτοβολταικά είναι 0.40-0.50 ευρώ/kwh και από αιολικά 0,15-0,25 ευρώ/kwh ,όταν από το λιγνίτη είναι 008-0,10 ευρώ/kwh και από την πυρηνική στα 0,03-0,07 ευρώ/ kwh;;;;;; εσείς μπορεί να έχετε την οικονομική άνεση και να τα πληρώσετε, δεν ρωτάτε όμως και τους περισσότερους αν θα ήθελαν μια αύξηση στο ηλεκτρικό και πάνω από 400%;;;; Οσο για το ενδιαφέρον για τους κατοίκους στην Κοζάνη κτλ προφανώς και με νοιάζει αλλά μήπως ξέρετε ότι όλοι Η ΚΟΖΑΝΗ, Η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ, και μάλιστα πολλοί κάτοικοι στο Μελίτη στη Φλώρινα δεν βλέπουν με κακό μάτι τη δημιουργία μονάδας της ΔΕΗ γιατί μπροστά στην ΠΕΙΝΑ κυρία Χαραλαμπίδου ο άλλος δεν λογαριάζει τίποτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης των ρυπογόνων αυτών μονάδων κάτι που η ΔΕΗ ξεκινάει και θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο τη μείωση του CO2 όσο και άλλων ρύπων.

Ενώ κόπτεστε τόσο πολύ για τους κατοίκους της Κοζάνης δεν σας είδα να κόπτεστε και τόσο για όλους αυτούς τους κατοίκους που δεν θέλουν τα αιολικά πάρκα προφανώς αυτοί κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι παράλογοι. Επίσης και τα αυτοκίνητα προκαλούν τεράστια ρύπανση, μήπως πρέπει και αυτά να τα σταματήσουμε επειδή σας δηλητηριάζουν των αέρα; ή να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις να τα κάνουμε λιγότερο ρυπογόνα , εκτός αν θέλετε να κυκλοφορούμε με τα συμπαθέστατα γαϊδούρια!!!!

Όσον αφορά το ότι βλέπω το περιβάλλον για τον εαυτό μου, δεν το θεωρώ καν άξιου σχολιασμού και να σας θυμίσω αυτούς τους οικολόγους Γερμανούς κτλ ότι οι περισσότεροι ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΗΔΗ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ για αυτό τι έχετε να πείτε;;;;; Αλλά για θυμίστε μου λίγο πότε εξαφάνισαν τους λύκους και τις αρκούδες τους αυτοί οι οικολόγοι και ειδικά για την αρκούδα οι πρωτοπόροι στην αιολική ενέργεια Ισπανοί;;;, αφήστε μην το ψάχνετε και όταν αναφέρεστε σε κάποιους να τα λέτε όλα γιατί η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΜΑ.

Όσον αφορά πάλι αυτό το παράδειγμα με τα 18 MW θα ήταν αδύνατο να τροφοδοτήσει αυτά τα νοικοκυριά μόνο με ΑΠΕ χωρίς θερμικά MW!!! Γιατί αλλιώς αυτά τα νοικοκυριά θα είχαν 5 ώρες το εικοσιτετράωρο ρεύμα!!!!

Δεν θα αναφερθώ για τους ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΔΡΥΜΟΥΣ , ΝΑΤΟΥΡΑ κτλ γιατί φαίνεται πως δεν υπάρχει καν σημείο στοιχειώδεις συνεννόησης. Οπότε είναι νομίζω άσκοπο να καθίσω και να εξηγώ τη σημασία αυτών των οικοσυστημάτων και περιοχών και προφανώς δεν πρέπει να έχετε επισκεφτεί αιολικό πάρκο για να δείτε από κοντά πόσο ¨ζωοφόρος¨¨ είναι ο άνεμος και πώς ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ αυτές οι ευαίσθητες οικολογικά περιοχές!!!!

Για απαντείστε μας λίγο για όλους αυτούς τους επενδυτές που ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ για τις ΑΠΕ αν τους κόψουν τις ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ τόσο στην εγκατάσταση όσο και στην εξασφαλισμένη για 20 χρόνια πώληση της παραγόμενης ενέργειας πάλι επιδοτούμενης ,πόσοι τότε από αυτούς θα πάνε να επενδύσουν σε αυτή την τεχνολογία ;;; σας πληροφορώ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ Σε αυτή τη χώρα από ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ο Έλληνας φορολογούμενος χορτάσαμε.

Επίσης να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα συνεισφέρει στις εκπομπές CO2 σε ποσοστό 2/1000!!!! Και ότι αυτοί οι ¨οικολογικοί¨ λαοί που επικαλείστε συνεχώς είναι οι ΚΥΡΙΟΙ ΡΥΠΑΝΤΕΣ και ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ πριν από λίγες μέρες να δεσμευτούν για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (χωρίς βέβαια να το επικροτώ) λόγου του κόστους που θα έχει η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ μην τους μειωθούν καθόλου τα φράγκα των λαών τους και των επιχειρηματιών τους, μήπως η Ελλάδα θα σώσει τον κόσμο;;; χωρίς βέβαια να λέω ότι δεν πρέπει να συνεισφέρουμε και εμείς όσο μπορούμε.

Όπως σας είπα προσωπικά είμαι υπέρ της ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ενέργειας καθώς έχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΑ περιθώρια με επένδυση ΠΟΛΥ λιγότερων χρημάτων από ότι η σε ΜΑΖΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΕ κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη ΜΕΙΩΣΗ από τα ήδη υπάρχοντα MW από το σύστημα!!!! Την εγκατάσταση ΑΠΕ εκεί που προανέφερα και όχι όπως με χρεώνετε εσείς μακριά από εμένα και όπου να ναι και μελλοντικά κάτι που κάποιοι το κρύβουν τώρα αλλά ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ η εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων και όποιός δεν το παραδέχεται απλά εθελοτυφλεί, καθώς όλο και πιο πολλές χώρες και από αυτές τις ευαίσθητες οικολογικά που αναφέρεστε σκοπεύουν να το κάνουν…..

ΥΓ

Ευχαριστώ το υπουργείο που μας δίνει λόγο να εκφράζουμε τις απόψεις μας και επίσης την κυρία Χαραλαμπίδου. Δεν ξέρω αν πρέπει να ξανά επανέρθουμε γιατί ίσως να αρχίζουμε να γινόμαστε και βαρετοί.

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


dimniks@yahoo.gr

***************************************************************************

 από ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ - — 4 Ιανουαρίου 2010 @ 00:40

Προς κ. Καρανίκα.

Αγαπητέ κ. Καρανίκα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που γράφετε ότι :« Το να αγαπά κάποιος το περιβάλλον δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κανενός!!!..»

Ναι κ. Καρανίκα, μόνο που εσείς κρατάτε για τον εαυτό σας την «αγάπη σας για το περιβάλλον» και υποβαθμίζετε την δική μας αγάπη.

Γράφετε ότι «σαν ορειβάτης έχω ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ τα περισσότερα Ελληνικά βουνά… ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις για αυτό καλά στη ζωή μας είναι να κοιτάμε λίγο και την άλλη πλευρά…» Αναρωτιέμαι λοιπόν κ. Καρανίκα αν εσείς κοιτάτε προς την άλλη πλευρά. Διότι αν κοιτούσατε και προς την άλλη πλευρά θα δίνατε κάποια απάντηση στα ερωτήματα που ανέφερα και αφορούν τους κατοίκους της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας της Μεγαλόπολης και όλους εμάς που δεχόμαστε καθημερινά τους καρκινογόνους ρύπους από τον λιγνίτη. Και περίμενα από εσάς να δεχτείτε την πρόταση να αλλάξετε κατοικία με τα μέλλοντα θύματα σε αυτές τις περιοχές. Να μετοικήσετε στην Πτολεμαΐδα. Δεν το κάνατε και λυπάμαι βαθύτατα διότι έτσι αποδεικνύεται αυτό που αναφέρω. Ότι δηλαδή πίσω από την «αγάπη σας για το περιβάλλον» κρύβεται η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός !

Γράφετε ότι είσαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά να πάνε αλλού…Σε επιλεγμένες περιοχές κλπ.

Είναι το μοναδικό σας επιχείρημα αφού αγνοείται επιδεικτικά όλα τα άλλα που σας αναφέρω. Αγνοείται το γεγονός ότι λαοί με την υψηλότατη οικολογική ευαισθησία όπως οι Δανοί, οι Σουηδοί και οι Γερμανοί τοποθετούν Αιολικά πάρκα ακόμα και στις πιο τουριστικές περιοχές των χωρών τους ! Όχι μόνο το αγνοείτε αλλά παραπληροφορείτε όταν αναφέρεστε στη Γερμανία που βρίσκεται στις πρώτες χώρες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και βάζει ακόμα πιο προωθημένους στόχους ! Για ότι αφορά τη Σουηδία σήμερα διάβασα στο διαδίκτυο ότι στην ταράτσα του Δημαρχείου της πόλης ΣΟΛΝΑ που γειτονεύει με την Στοκχόλμη, θα εγκατασταθεί νέας τεχνολογίας ανεμογεννήτρια με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.!!!

Αναρωτιέμαι κ. Καρανίκα πως συμβιβάζεται η αγάπη σας προς το περιβάλλον με την αντίθεσή σας στα Αιολικά Πάρκα, με τα όσα γράφετε για την πυρηνική ενέργεια. Δεν παρακολουθείτε τις συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τα αδιέξοδα της πυρηνικής ενέργειας ;


Υποστηρίζετε χωρίς αιδώ, ότι «Τα αιολικά πάρκα είναι ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ…. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι σύμφωνα με τους επιστημονικούς όρους «Βιομηχανία σημαίνει να κατασκευαστούν υλικά αγαθά σε εργοστάσια και με μηχανές, από διάφορες πρώτες ύλες της φύσης (ξύλα, μέταλλα, κάρβουνα, βαμβάκι, σιτάρι κ.α.) που είναι απαραίτητα στον άνθρωπο….» Είναι προφανές ότι η έλλειψη επιχειρημάτων σας οδηγεί στο να δημιουργείτε εντυπώσεις.



Ακόμα μεγαλύτερο «ενδιαφέρον» παρουσιάζουν οι απόψεις σας όταν γράφετε «…οι παραγόμενες μεγαβατώρες είναι απίστευτα χαμηλές από τα αιολικά πάρκα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τραγικά ανισομερείς!!!, με αντίστοιχη παραγωγή ενέργειας πάρα πολύ λιγότερων εγκατεστημένων θερμικών MW και τα έχουμε στη διάθεση μας όταν τα χρειαζόμαστε, άρα δεν τίθεται κανένα μέτρο σύγκρισης μεταξύ θερμικών μονάδων και αιολικών πάρκων…..» και στη συνέχεια όταν γράφετε: « Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ, αλλά είμαστε αντίθετοι στον τρόπο που προωθείται το νομοσχέδιο που θα έχει ως αποτέλεσμα οι ΑΠΕ από εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος να καταλήξουν ως οι κυρίες υπεύθυνες για την καταστροφή τους , αν επιτραπεί οι τοποθέτηση τους ΠΑΝΤΟΥ….»

Εδώ πραγματικά χρειαζόμαστε ειδικό να μας ερμηνεύσει την ουσία των όσων προσπαθείτε να μας μεταφέρετε. Η ίδια σας παραπέμπω στο αρχικό μου κείμενο με την ελπίδα ότι με την ανάλογη προσπάθεια θα το κατανοήσετε πιο καλά..

Αγαπητέ κ. Καρανίκα,

Σε ένα σημείο συμφωνώ απόλυτα μαζί σας όταν γράφετε ότι στη σημασία που έχει η «εξοικονόμηση ενέργειας» στη χώρα μας. Είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που επί τέλους με πρωτοβουλία της νέας πολιτικής ηγεσίας φαίνεται ότι θα πάρει το δρόμο για σοβαρή αντιμετώπιση.

Όσο για τα περί «ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΡΥΜΩΝ, NATURA, ΖΕΠ..» που γράφετε η απάντησή μου είναι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΠΑΝΤΟΥ ! Και γιατί όχι και σε περιοχές NATURA για να τονίσουμε την αρμονική συνεργασία των φυσικών στοιχείων όπως η ομορφιά της Φύσης με τον ζωοφόρο άνεμο !

Τελειώνοντας σας υπενθυμίζω αυτό που εσείς προσπαθείτε να υποβαθμίσετε.

Ότι δηλαδή ένα πάρκο με 9 ανεμογεννήτριες που θα παράγει 18 MW :

 Καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 13.000 νοικοκυριών

 Εξοικονομεί 10.360 τόνους πετρέλαιο

 Μειώνει με 31.000 τόνους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2

 730 τόνους S02 διοξείδιο του θείου

 60 τόνους οξείδιο του αζώτου ΝΟx και

 37 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων που ευθύνονται για πολλές αναπνευστικές και καρδιακές ασθένειες όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

 Δεν δείχνετε καμία κατανόηση για τις πολύτιμες θέσεις εργασίας που

ότι με τα πάρκα δημιουργούνται έργα υποδομής, όπως δρόμοι και διάφορα ανταποδοτικά οφέλη.

 Κυρίως όμως αγνοείται ότι θα παράγεται ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

****************************************************************************



 από ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - — 2 Ιανουαρίου 2010 @ 18:37

Θέλοντας να απαντήσω και στην κυρία ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ, αλλά και σε αυτούς που βολιδοσκοπούν όσους από εμάς έχουμε κάποιες ενστάσεις (και βλέπω ότι αυτοί είναι πολλοί) για το νέο νομοσχέδιο και ειδικά για την χωροθέτηση των ΑΠΕ, επανερχόμενος και εγώ ξανά στο ζήτημα των ΑΠΕ και ασχολουμένους με περιβαντολογικά θέματα για πάνω από δύο δεκαετίες ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ καθώς ειδικά η αγάπη μου για τα βουνά είναι τεράστια( για αυτό και άλλωστε σαν χρόνια ορειβάτης έχω ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ τα περισσότερα Ελληνικά βουνά) και να τους θυμίσω ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις για αυτό καλά στη ζωή μας είναι να κοιτάμε λίγο και την άλλη πλευρά και να μην την αφορίζουμε με προτάσεις του τύπου ότι αυτοί που μπορούν να διαφωνούν κάπου ότι <>

1)Καταρχήν δεν θα αναλύσω τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας αλλά να τους θυμίσω ότι οι συνολικές εκπομπές ραδιενέργειας από πυρηνικές δοκιμές είναι πολλαπλάσια περισσότερες από το ατύχημα του τσερνομπίλ και ότι οι σημερινοί πυρηνικοί αντιδραστήρες 3ης και 3+ γενεάς που κατασκευάζονται είναι και πολύ πιο ασφαλείς και με λιγότερα απόβλητα και όταν συγκρίνει κάποιος το τσερνομπίλ με τους σημερινούς αντιδραστήρες είναι σα να συγκρίνεις ένα αυτοκίνητο του 60 με ένα σημερινό!!! Επίσης στη Γερμανία που αναφέρεται μελετούν ΞΑΝΑ την απόφαση τους για κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών και ποιος σας είπε ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις εκεί για τα αιολικά πάρκα;

2) Το να αγαπά κάποιος το περιβάλλον δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κανενός!!! Και δεν είναι πάντα αληθές, ότι λένε οι διάφοροι οικολόγοι του Κολωνακίου που δεν έχουν δει ποτέ βουνό στη ζωή τους και βλέπουν την αρκούδα για παράδειγμα ως pet και νομίζουν ότι είναι κατοικίδιο!!!

3) Όταν η κυρία ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ υποστηρίζει ότι πρέπει να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες παντού προφανώς δεν ΠΡΕΠΕΙ να έχει επισκεφτεί καμιά φορά κανέναν ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ, περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ η άλλες ευαίσθητες περιοχές, όταν υποστηρίζει ότι και εκεί θα μπορούν να τοποθετηθούν Α/Γ. Το πρόβλημα δεν είναι αυτές κάθε αυτές οι Α/Γ αλλά τα ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ που πρέπει να γίνουν ,όπως είναι οι δρόμοι, τα δίκτυα μεταφοράς κτλ με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευαίσθητες αυτές περιοχές!!! Και να της θυμίσω ότι επειδή επικροτεί την δημιουργία νέων δρόμων λόγω των αιολικών πάρκων , η Ελλάδα έχει ένα από τα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΟΔΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ σε όλη την Ευρώπη, μέχρι την καρδιά του εθνικού δρυμού Ολύμπου στα 2500 μέτρα υψ. έχουμε δρόμους ΕΛΕΟΣ δεν θα αφήσουμε τίποτα όρθιο στα βουνά μας, θα καταστρέψουμε και τους τελευταίους βιότοπους με την διάνοιξη και άλλων δρόμων!!!

4) Τα αιολικά πάρκα είναι ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ με ότι αυτό συνεπάγεται και λέτε όλοι αυτοί οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται ξαφνικά να τρελάθηκαν και να μην τα θέλουν στην περιοχή τους; Δεν πάτε να τους ρωτήσετε λίγο να δείτε τι απάντηση θα πάρετε;

5) Αναφέρεστε για τα 18MW σε εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αυτό δεν έχει κανένα πρακτικό ενδιαφέρων, γιατί αυτά τα μεγαβάτ που αναφέρεστε είναι η ονομαστική ισχύς των πάρκων και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥ αφού σε ένα σύστημα ηλεκτροδότησης μας εnδιαφέρουν οι παραγόμενες MWH και όχι τόσο τα MW, που οι παραγόμενες μεγαβατώρες είναι απίστευτα χαμηλές από τα αιολικά πάρκα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τραγικά ανισομερείς!!!, με αντίστοιχη παραγωγή ενέργειας πάρα πολύ λιγότερων εγκατεστημένων θερμικών MW και τα έχουμε στη διάθεση μας όταν τα χρειαζόμαστε, άρα δεν τίθεται κανένα μέτρο σύγκρισης μεταξύ θερμικών μονάδων και αιολικών πάρκων.

6) Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ, αλλά είμαστε αντίθετοι στον τρόπο που προωθείται το νομοσχέδιο που θα έχει ως αποτέλεσμα οι ΑΠΕ από εργαλείο προστασίας του περιβάλλοντος να καταλήξουν ως οι κυρίες υπεύθυνες για την καταστροφή τους, αν επιτραπεί οι τοποθέτηση τους ΠΑΝΤΟΥ

7) ΝΑΙ στις ΑΠΕ αλλά εκτός των ΕΘΝΙΚΩΝ ΔΡΥΜΩΝ, NATURA, ΖΕΠ κ.α, πρέπει να τοποθετηθούν για παράδειγμα τα φωτοβολταικά πάνω στις στέγες των σπιτιών οπού θα έχουν άμεση απόδοση και καθόλου απώλειες κατά την μεταφορά τις ενέργειας, δηλαδή σε είδη δομημένο περιβάλλον, οι Α/Γ σε ΑΥΣΤΗΡΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, όπως πχ κοντά στα αστικά κέντρα (τουλάχιστον όμως σε μία απόσταση ασφαλείας) οπού θα χρησιμοποιούνται τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα μεταφοράς χωρίς την ανάγκη νέων αλλά και τη δημιουργία νέων υποδομών(δρόμων, νέων εγκαταστάσεων κτλ.) και σε θαλάσσιες περιοχές όπως αρχίζουν και τοποθετούνται τώρα τελευταία, από πολλές χώρες για την αποφυγή πολλών από των παραπάνω επιπτώσεων στα οικοσυστήματα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τα αναλάβουν μόνο οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ αφού το μόνο που θα κάνουν είναι να ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ αδιαφορώντας για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ αλλά σκεπτόμενοι μόνο για την τσέπη τους.

Ότι και να κάνουμε, το μεγαλύτερο μέρος της λύσης βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και ενώ έχουμε τεράστια περιθώρια τόσο στις κατασκευές (σπίτια, δημόσια κτίρια κτλ) αλλά και στις μεταφορές (πχ ανάπτυξη του σιδηροδρόμου), ο ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα μας είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αφού υποστηρίζει τις μεγάλες επενδύσεις από τους ιδιώτες (όπου και θα είναι οι κύριοι ωφελημένοι) και δεν χρηματοδοτείται καθόλου η εξοικονόμηση ενέργειας, όπου με πολύ λιγότερα χρήματα θα υπάρχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και όχι μόνο δεν θα χρειαζότανε νέα μεγαβάτ στο σύστημα, αλλά θα αφαιρούσανε και πάρα πολλά από τα υπάρχοντα!!!

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ




Σχολιασμός από το blog μας

ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ Ο κ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΕΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Η κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ............. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: